Tillidsknæk, gammelt nag og "rigtig, rigtig svært": Hæstorp reflekterer over sit første år som københavnsk overborgmester

Socialdemokratiets deroute i årets budgetforhandlinger skyldtes en blanding af politiske fodfejl og opsparet vrede, mener overborgmester Sophie Hæstorp Andersen. Hun afviser samtidig, at partiet vil slå sig til tåls med en position som lillebror på landets største rådhus. 

Sophie Hæstorp Andersen har været københavnsk overborgmester siden januar 2022. 
Sophie Hæstorp Andersen har været københavnsk overborgmester siden januar 2022. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Søren Dahl

Sophie Hæstorp Andersen har kun siddet 12 måneder som overborgmester i København.

Alligevel er hendes embedsperiode allerede historisk.

Hæstorp vandt godt nok magten, men hun tabte valget, hvor Socialdemokratiet for første gang i 100 år mistede titlen som Københavns største.

I september var ydmygelsen så total, da den socialdemokratiske delegation for første gang nogensinde blev smidt ud af budgetforhandlingerne.

Hæstorp fik kritik for sin forhandlingsstil. Men selv tror hun, der var noget helt andet på spil hos især Enhedslisten.

"Det virkede på mig, som om der var sparet rigtig meget op i forhold til de her budgetforhandlinger," konstaterer overborgmesteren.

Når du siger sparet op, tænker du så, at der var partier, som mente, at Socialdemokratiet trængte til en lærestreg? 

"Ja. Det handlede om at vise, at vi ikke længere er det største parti på Rådhuset. Og jeg kan oprigtigt ikke se, hvad Enhedslisten har fået igennem med den aftale, der blev lavet, som de ikke kunne have lavet med os. Derfor vil jeg da ikke lægge skjul på, at det i månederne efter har været rigtig, rigtig svært. Den måde, budgetforhandlingerne endte på, har slidt på tilliden."

Jeg ser Socialdemokratiet i København som en grønnere version af Socialdemokratiet generelt. Det skal vi være sikre på, at vælgerne også gør.

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Overborgmester, Københavns Kommune

Ifølge Hæstorp har der ikke været andre muligheder end "at komme op på hesten igen, drikke en masse kaffe og tage en masse initiativer", som hun formulerer det. 

"Vi skal sikre os, at vi også fortsat kan samarbejde. Det ved jeg, at vi kan."

"Det ligger i Socialdemokratiets DNA" 

Overborgmesteren fik ligeledes kritik for at gå til forhandlingerne med et hovedkrav om at sikre to voksne i de mindste skoleklasser, som ifølge flere partier på rådhuset lagde beslag på for stor en del af de ledige budgetmidler i forhold til Socialdemokratiets reducerede størrelse på rådhuset. 

Fakta: Københavns overborgmester

Sophie Hæstorp Andersen

Alder: 46 år

Fødested: København

Datter af: Svend Hæstorp og Pia Else Andersen

Er fan af Brøndby IF og stor cykelentusiast. 

Uddannelse: Kandidatgrad i statskundskab ved Københavns Universitet i 2006.

Karriere: Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet fra 2001 til 2005 og fra 2007 til 2013. Regionsrådsformand i Region Hovedstaden fra 2014 til 2020. 

Under sin tid som folketingsmedlem fik hun tildelt flere poster. Hun var blandt andet sundheds- og integrationsordfører.

Som sundhedsordfører beskæftigede hun sig særligt med emner som fremtidens sundhedsvæsen og røgfri arbejdspladser.

Derudover var hun fra 2012 til 2013 formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget.

En politisk prioritering, som Sophie Hæstorp Andersen i dag erkender var en fejl. 

"Selvfølgelig har vi lært af det, der skete. Jeg synes jo ikke, det kan være en hæmsko i sig selv at foreslå en bedre start på skolelivet til vores børn. Men vi var ikke hurtige nok til at erkende, at der ikke var politisk flertal for to voksne i de mindste klasser," slår Sophie Hæstorp Andersen fast. 

"Det skulle vi jo i bagklogskabens klare lys have reageret hurtigere på. For nu bare at nævne et eksempel," tilføjer overborgmesteren.

Sidste års budgetaftale blev af mange set som manifestationen af, at spillereglerne er ændret på Københavns Rådhus, hvor Enhedslisten for alvor har overtaget tronen som rådhusets største og toneangivende parti.

Selvfølgelig er det som spidskandidat for Socialdemokratiet og overborgmester afgørende for mig at sikre, at vi i fremtiden også leder byen

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Overborgmester, Københavns Kommune

Partiet gik sammen med den borgerlige fløj, der fik skattelettelser i bytte for klimaløsninger, midler til socialområdet og velfærdsrekruttering.

Politiske prioriteter, der normalt rimer på Socialdemokratiet. Men de stod nu ude i kulden sammen med SF. 

Sophie Hæstorp Andersen understreger dog, at den situation ikke skal gentage sig, når dette års budget skal forhandles på plads.

"Det ligger i Socialdemokratiets DNA, at vi skal tage ansvar, også når det er svært. Det vil jo ikke ændre sig i 2023, selvom vi ikke var med i budgettet," siger hun.

Har sidste års budgetforhandlinger givet anledning til at revidere, hvilken rolle Socialdemokraterne skal spille på Københavns Rådhus?

"Både og. Som jeg sagde, som ligger det i vores DNA at tage ansvar. Det kommer ikke til at ændre sig,".

"Undskyld, hvad er det for et spørgsmål?"

Selvom Sophie Hæstorp Andersen altså erklærer sig klar til at begrave stridsøksen, og genoptage det gode samarbejde på landets største rådhus, gør hun det også klart, at hun ikke forestiller sig en konstellation, hvor Socialdemokratiet spiller permanent andenviolin til Enhedslisten.  

Er det vigtigt for dig, at Socialdemokratiet igen kommer til at være det største parti på Københavns Rådhus?

"Ja, selvfølgelig."

Er det magtpåliggende for dig, at Socialdemokratiet bliver ved med at have overborgmesterposten i København?

"Undskyld, men hvad er det for et spørgsmål? Selvfølgelig er det som spidskandidat for Socialdemokratiet og overborgmester afgørende for mig at sikre, at vi i fremtiden også leder byen."

"Ikke fordi det er det eneste rigtige, men fordi vores politik har været med til at sikre, at København arbejdede sig ud af krisen i 80'erne og i dag står med en by, hvor folk med stolthed kan sige, at de er københavnere. Det er jeg sindssygt stolt af, at vi har opnået, men jeg kan se store udfordringer, der skal løses, hvis det skal fortsætte. De udfordringer mener jeg, at vi har de rigtige løsninger på," siger hun.

Hvad er succeskriteriet for dig som overborgmester, når ser man på resten af den her valgperiode?

"For det første skal københavnerne opleve, at København er mere end en by. Det betyder selvfølgelig, at vi er en hovedstad, der fungerer i hverdagen uagtet, om man er ung og leder efter et sted at slå sig ned, eller man er børnefamilie og har brug for at føle tryghed ved, at ens børn oplever den allerbedste kvalitet, når de bliver afleveret i børnehave eller skole." 

Overborgmesteren mener dog også, at København skal løfte sig over det hverdagsnære og være en foregangsby på klima- og kulturområdet. 

Hun peger blandt andet på, at Danmarks hovedstad i 2022 blev kåret som den bedste by at bo i af magasinet Monocle og har en restaurationsscene, der igen og igen hædres med Michelin-stjerner. 

"Når jeg siger, at København skal være mere end bare en by, så er det også et spørgsmål om at bevare fortællingen om København som inspirationskilde til, hvordan man udvikle en moderne storby," siger Sophie Hæstorp Andersen. 

"Den slags opstår ikke af sig selv. Det er resultatet af hårdt arbejde, også politisk," fortsætter hun. 

Nu er der jo sket et magtskifte på rådhuset. Kan du forklare, hvorfor Socialdemokratiet er bedre end Enhedslisten til at forvalte den fortælling om København, som du beskriver?

"Kort sagt, så har vi løsningen på både klimakrisen og boligkrisen, og svarene på, hvordan man sikrer den helt banale kernevelfærd til borgerne," siger hun. 

"Vi deler jo ambitionen om en blandet by med Enhedslisten. Men vi vil det så meget, at vi også rent faktisk finder løsninger på problemet. Det er os, der står i spidsen for at lave en aftale med den tidligere socialdemokratiske regering, der giver kommunen mulighed for at kræve flere almene boliger i nye boligområder," fortsætter overborgmesteren. 

"Så nogle gange er det jo ikke nok at tale om, at der skal laves flere forskellige boliger i byen. Det skal også gøres i praksis. Der er brug for Socialdemokratiet på rådhuset, fordi vi også tør træffe de upopulære beslutninger," mener Sophie Hæstorp Andersen. 

"En grønnere version af Socialdemokratiet"

Socialdemokratiets nedtur i de store byer ved kommunalvalget i 2021 kom efter en lang periode, hvor Mette Frederiksens S-regering havde fået langvarig kritik for at favorisere provinsen og udøve decideret københavnerbashing. 

Sophie Hæstorp Andersen nævner også minkskandalen, den efterfølgende føljeton om hårde sms'er mellem embedsfolk og topfigurer samt beskyldninger om magtfuldkommenhed, som sager, der ikke gjorde det nemmere at være overborgmester.

"Vi blev fanget i en perfekt storm i 2021. Det her folketingsvalg var et tegn på, at tingene er på vej i en bedre retning," siger Sophie Hæstorp Andersen. 

Hvis vi ikke evner at finde tilbage i et godt og velfungerende samarbejde, frygter jeg oprigtigt, at København knækker over, og bliver trukket i en skæv social retning

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Overborgmester, Københavns Kommune
 

En del af opskriften på at få Socialdemokratiet tilbage på rådhusets trone handler dog ifølge overborgmesteren også om at gøre det for klart for københavnerne, at der er længere mellem partiets linje på henholdsvis Københavns Rådhus og Christiansborg, end den korte distance mellem de to bygninger. 

"Det skal stå knivskarpt for borgerne, hvad det vil sige at være københavnersocialdemokrat, og hvad man kan forvente, hvis man stemmer på os. At vi selvfølgelig er et folkeparti, der prioriterer den nære kernevelfærd for borgerne, men også har ambitioner på klimaets vegne, der rækker ud over det sædvanlige," slår overborgmesteren fast. 

"Jeg ser Socialdemokratiet i København som en grønnere version af Socialdemokratiet generelt. Det skal vi være sikre på, at vælgerne også gør."

Tættere på københavnerne 

Forud for kommunalvalget i 2021 røg socialdemokraterne på rådhuset i modvind på grund af sagen om byggeriet på Amager Fælled og Lynetteholm, der af visse borgergrupper blev set som udtryk for, at overborgmesterpartiet byudviklede København ud fra hensynet til profit og ikke hovedstadens borgere.   

Sophie Hæstorp Andersen erkender da også, at der er behov for et toneskift i den måde, som København bliver ledet på.  

Faktisk fremhæver hun borgerinddragelse som en central rød tråd i den måde, hun vil forvalte overborgmesterposten på fremover.  

"Jeg mener, at vi som politikere skal være langt tættere på københavnerne og dem, der bruger vores by i deres hverdag, og at vi skal sikre, at københavnerne i endnu højere grad er helt med inde i kernen af beslutningerne for byens udvikling," mener overborgmesteren. 

Af samme årsag har hun ved flere lejligheder flyttet overborgmesterkontoret ud i forskellige dele af København.  

“Jeg har skubbet på for at få arrangereret borgersamlinger og dialogmøder om de ting, der optager og deler københavnerne, for eksempel Lynetteholm,” siger Sophie Hæstorp Andersen.  

“Men jeg mener slet ikke, vi er i mål på den dagsorden. Derfor vil vi i fremtiden se lokale klimatopmøder, hvor vi i hver bydel kommer til at drøfte, hvordan København bliver en endnu grønnere hovedstad," konstaterer overborgmesteren.  

Hader ikke bilerne 

Efterårets budgetforhandlinger gjorde samarbejdet mellem rådhusets røde partier mere end almindeligt anstrengt. 

Alligevel appellerer Sophie Hæstorp Andersen til, at Enhedslisten igen finder fælles fodslag med Socialdemokratiet og SF, hvis politikerne skal lykkedes med at finde løsninger på de store udfordringer, som København står overfor i de kommende år. 

"Vi har et rødt flertal, og det skal vi finde ud af at bruge igen, hvis vi vil sikre, at København også i fremtiden er en by, hvor der er boliger, som er til at betale for almindelige mennesker, siger Sophie Hæstorp Andersen.

"Og hvis vi rent faktisk skal indfri de meget ambitiøse mål, vi har sat for den grønne omstilling af vores by, er der jo dilemmaer, som vi bliver nødt til at håndtere politisk," siger overborgmesteren. 

De dilemmaer skal politikerne finde løsninger på i efterårets budgetforhandlinger og i den kommende kommuneplan, som Borgerrepræsentationen begynder forhandlingerne om i de kommende måneder. Kommuneplanen skal falde endeligt på plads i 2024. 

"Hvordan bliver København en by, hvor vi ikke hader bilerne og gør det muligt at parkere, men samtidig sikrer, at bilerne bliver grønnere? Hvordan finder vi plads til de almene boliger, som mange på rådhuset gerne vil have, uden at det betyder, at vi må droppe at bygge nye skoler og idrætsfaciliteter?," siger overborgmesteren.

"Det er svære spørgsmål, som også kræver, at vi har et godt og ambitiøst samarbejde med regeringen på Christiansborg. Der har vi socialdemokrater igen og igen vist, at vi kan finde flertal og indgå brede kompromiser, selv når tingene ser rigtigt svære ud," siger Sophie Hæstorp Andersen. 

"Hvis vi ikke evner at finde tilbage i et godt og velfungerende samarbejde, frygter jeg oprigtigt, at København knækker over og bliver trukket i en skæv social retning, og at vi mister vores førerposition som en af de hovedstæder, der træder allermest på speederen, når det kommer til klimadagsordenen," afslutter hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00