Debat

Radikale Venstre: Der skal sikres midler til Ørestaden ved overførselsforhandlingerne

I det store, nye byudviklingsområde Ørestad står kommunen i øjeblikket med muligheden for at sikre et helt innovationsdistrikt. Det kan blive fremtidens bydel, men det kræver, at det sikres ved overførselsforhandlingerne i Københavns Kommune, skriver Radikale Venstre. 

Vi kan gøre Ørestaden til verdens vindue for en helt ny generation af bæredygtig byudvikling. Vi kan ikke tåle som by, at komme ud på den anden side uden dette, skriver to radikale byrådsmedlemmer.  
Vi kan gøre Ørestaden til verdens vindue for en helt ny generation af bæredygtig byudvikling. Vi kan ikke tåle som by, at komme ud på den anden side uden dette, skriver to radikale byrådsmedlemmer.  Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Christopher Røhl
Emil Moselund Østergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I denne uge skal Københavns Rådhus forhandle de årlige overførelser. Det er de penge, der ikke er blevet afsat for dette års budget af den ene eller den anden grund. Og på kanten af coronakrisen, vil vi fra Radikale Venstre gerne sætte flere penge i det københavnske erhvervsliv.

Det samlede danske erhvervsliv har meget at prale af ude i verden, design, bacon og vindmøller, for bare at nævne nogle. I Københavns Kommune producerer vi hverken bacon eller vindmøller, men et større offentlig-privat-partnerskab for Danmarks næste erhvervseventyr kan lande i denne uges forhandlinger.

Ørestaden har stort potentiale 

I det store, nye byudviklingsområde Ørestad står kommunen i øjeblikket med muligheden for at sikre et helt innovationsdistrikt. Det kan blive fremtidens bydel, hvor vi udvikler bæredygtige klimaløsninger med den næste generation af veje, huse, institutioner og kontorer. Desværre står Københavns Kommune imidlertid til at slagte hønen, der lægger guldæg. For ved forhandlingerne om budgettet sidste år blev der nemlig ikke fundet midler til at tage del i samarbejdet.

Vi kan gøre Ørestaden til verdens vindue for en helt ny generation af bæredygtig byudvikling

Emil Moselund og Christopher Røhl (RV)
Politisk Ordfører og Gruppeformand

Men der er masser af guldæg, der i vente, hvis man ser mod Københavns sydøstlige retning. Siden Ørestad blev bygget, har der været oprettet et samarbejde, Ørestad Innovation City Copenhagen (ØICC), der ligesom Copenhagen Science City er et samarbejde mellem uddannelsessteder og virksomheder.

Tidligere har kommunens udviklingsselskab, By & Havn, haft en fast plads i samarbejdet. De trækker sig nu ud af området og det offentlige engagement vil forsvinde.

Ørestad har et kæmpe potentiale. Det er et område, der på mange måder adskiller sig fra Christian 4.s gamle København, hvor moderne kontorbyggerier og arkitektur muliggør storskalaprojekter for moderne byudvikling. ØICC hjemstedet for flere store virksomheder med fokus på netop bæredygtighed og klimaløsninger lige fra Sweco og Rambøll til Københavns Universitet og IT Universitet. Den perfekte kombination af offentlige og private interessenter.

Centrum for bæredygtig udvikling

København har nu muligheden for at udvikle deres engagement i Ørestaden gennem ØICC. Her kan kommunen træde ind som en del af selve bestyrelsen, der består både erhvervs- og forskningsmiljøet i Danmark, som de inddrages til at tænke stort, når millioner og atter millioner skal investeres i fremtidens byudvikling.

Sandheden er, at store forandringer sjældent kan lade sig gøre, uden den lokale myndighed er tæt på de lokale virksomheders behov og hurtigt kan imødekomme disse. Det har vi her i denne uge en chance for. Ved forhandlingerne skal der kæmpes for, at kommunen engagerer sig i den bæredygtige udvikling og samarbejdet om fremtidens klimaløsninger med Ørestad som innovationsdistrikt.

Vi kan gøre Ørestaden til verdens vindue for en helt ny generation af bæredygtig byudvikling. Vi kan ikke tåle som by, at komme ud på den anden side uden dette. Fuglen er ikke fløjet og vi går til forhandlingerne med ambitionerne om, at den bliver på reden og lægger nye guldæg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Moselund Østergaard

Medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune, public affairs-rådgiver, WWF Verdens naturfond
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)

Christopher Røhl

Medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune, Projektleder hos Center for kvanteteknologi, DTU
cand.scient.phys. (Københavns Uni. 2017), PhD fra DTU Nanolab

0:000:00