Socialborgmester giver regeringen skylden for ”hjerteskærende” besparelser: ”Jeg ved ikke, hvordan vi skal lykkes med det”

Planlagte besparelser på over 50 sociale indsatser i København kommer til at gøre ondt uanset, hvem der mister deres tilskud. Men besparelserne er ikke partierne i borgerrepræsentationens skyld, lyder det fra socialborgmesteren.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Simon LesselSøren Dahl

Det er i sidste ende regeringens ansvar, at københavnske politikere om få uger risikerer at skulle svinge sparekniven over mere end 50 sociale tilbud til udsatte.

Så direkte lyder kritikken fra socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL), efter Altinget tirsdag kunne afsløre, at socialforvaltningen skal spare 85 millioner allerede næste år.

Hun mener ikke, at årsagen til det millionstore sparekrav skal findes på rådhuset.

Heller ikke hos de partier, der uden Enhedslisten og socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) i september vedtog kommunens budget for næste år, understreger socialborgmesteren.

Konsekvensen er, at borgerne får det dårligere, og børn og unge mister deres ungdom, fordi vi har en regering, der ikke vil prioritere milliarder, der samler støv i en kasse, og give dem til kommunerne.

Karina Vestergård Madsen
Socialborgmester, Enhedslisten

”Der ligger milliarder i statskassen, som regeringen ikke vil bruge, fordi de ikke synes, det er relevant eller rettidig omhu at bruge dem på landets allermest udsatte,” siger hun og fortsætter:

”Konsekvensen er, at borgerne får det dårligere, og børn og unge mister deres ungdom, fordi vi har en regering, der ikke vil prioritere milliarder, der samler støv i en kasse, og give dem til kommunerne,” siger hun.

Enhedslisten blev smidt ud af forhandlingerne om budgetaftalen efter én dag. Er det her et resultat af, at du som socialborgmester ikke har kunnet kæmpe for dit område?

”Jeg er ikke sikker på, at jeg kunne have fået mere til socialområdet ved at have siddet med ved bordet. Så skulle jeg samtidig have peget på, at der skulle have været sparet yderligere på ældre, på folkeskolerne, på daginstitutionerne eller andre velfærdsområder for at finde de ekstra penge.”

Læs også

”Alt gør ondt”

Altinget kunne onsdag fortælle, at socialforvaltningen har lavet et stort sparekatalog, hvor der indgår forslag til besparelser på i alt 100 millioner kroner.

Det er ud fra disse forslag, at socialudvalget til november skal tage beslutning om, hvilke indsatser der skal skæres i for at finde besparelser på i alt 85 millioner kroner.

Konkret bliver politikerne stillet over for valget, om hvorvidt de skal svinge sparekniven og skære i støtten til blandt eksempelvis fixerum, klubtilbud til personer med handicap eller integrationsindsatser for at lukke hullet i regnskabet, som alle indgår i sparekataloget.

Alternativt kan de finde millionerne ved at blive enige om en grønthøstermodel, som fordeler besparelserne bredt ud.

Socialborgmesteren vil ikke sige, hvilken løsning hun foretrækker. Grønthøstermodellen kunne bruges, hvis der var steder, hvor der fortsat var ”fedt på knoglerne,” som kunne skæres fra. Men det er allerede skåret væk, mener hun.

”Alt gør ondt, når man ser det sparekatalog. Der er ikke nogen steder, vi kan spare og bagefter sige, at det godt kan undværes.”

Hvordan sikrer I jer, at det ikke bliver de indsatser og organisationer, der er dygtigst til at banke på rådhusets dør og råber højest, som overlever?

”Vi skal være opmærksomme på, at vi ikke kun forholder os til dem, der har overskud og er dygtige til at råbe op,” siger hun og fortsætter:

”Men det bliver så svært. Jeg kan ikke pege på nogle af dem her. Jeg er ikke klar til at pege på nogle af dem her og sige, at det ikke kommer til at gøre ondt.”

Læs også

Håber regeringen får øjnene op

Hvordan undgår I at stå i en lignende situation næste år?

”Kommunerne skal snart forhandle en ny økonomiaftale med staten. Jeg håber, at regeringen får øjnene op for, at det ikke går. Jeg er en lille smule optimistisk, for det er stort set alle landets kommuner, der råber op om, at udgiftspresset på det specialiserede socialområde er så massivt.”

Socialborgmesteren håber, at regeringen kan sende nogle flere penge.

”Det er så hjerteskærende, at jeg ikke ved, hvordan vi skal lykkes med det. Men vi skal jo finde pengene.”

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og socialordfører Camilla Fabricius, men det har ikke været muligt inden deadline.

Politikerne i socialudvalget skal træffe beslutning om, hvordan besparelserne skal findes på to møder, der finder sted d. 15. og 27. november. Beslutningen skal formelt træffes som flertalsbeslutning ved afstemning i socialudvalget.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.com.

0:000:00