EP-spidskandidat: Vi skal have en europæisk fodboldlov
Det er tid til, at europæiske lovgivere udfærdiger en European Football Act, der klart og tydeligt sætter rammerne for fremtidens europæiske fodbold. Den skal sikre, at fodbolden i bund og grund er for fans og spillere, skriver Jan Kristoffersen (ALT).
Jan Kristoffersen
Politisk rådgiver, Alternativet, medlem, SkatterådetEU-domstolen kom før jul med en opsigtsvækkende dom, som medfører, at Uefa og Fifa ikke længere har en beskyttet position på kommerciel fodbold i EU. Dommen er opsigtsvækkende af flere grunde.
Dels fordi, at dommen går imod Generaladvokatens indstilling, og dels fordi den dermed gør det klart, at der skal politisk handling til, hvis europæisk fodbold fortsat skal kunne spille og afvikle i overensstemmelse med europæiske traditioner som eksempelvis oprykning, nedrykning og omfordeling af indtægter fra elite til bredde.
Når Generaladvokat og EU-domstol kan se så forskelligt på tingene, er det meget svært for almindelige mennesker at gennemskue, hvad der er op og ned
Jan Kristoffersen (Å)
Spidskandidat til Europa-Parlamentet
Baggrunden for dommen er helt kort, at en række europæiske topklubber ville oprette en lukket liga efter amerikansk tradition. En European Super League.
Der udbrød et ramaskrig, og Uefa og Fifa truede med omfattende sanktioner, og de fleste af klubberne trak sig også meget hurtigt fra idéen igen.
Kun Real Madrid og Barcelona besluttede sig for at gå hele vejen til EU-domstolen med påstand om, at truslerne om sanktioner mod European Super League var i strid med EU-retten.
Reglerne er ikke gode nok
EU-domstolen kom frem til, at Uefa og Fifas regler om at skulle godkende nye fodboldturneringer, herunder brug af trusler om sanktioner, var misbrug af en dominerende position, mens Generaladvokaten konkluderede, at Uefa og Fifas regler, inklusive sanktioner, grundlæggende godt kunne retfærdiggøres under gældende EU-ret.
Det er den overvejende hovedregel, at EU-domstolen følger Genereadvokatens indstilling, og selvom EU-domstolen i sagens natur ikke er bundet af en indstilling, må dommen alligevel give anledning til overvejelse.
For en ting er sikkert: Når Generaladvokat og EU-domstol kan se så forskelligt på tingene, er det meget svært for almindelige mennesker at gennemskue, hvad der er op og ned.
De seneste år har vi set utallige eksempler på, at den europæiske fodbold er ved at sælge sig selv til højestbydende.
Jan Kristoffersen (Å)
Spidskandidat til Europa-Parlamentet
Når juraen er så utydelig, er det min klare opfattelse, at reglerne ikke er gode nok. Og reglerne bør derfor gøres klare og præcise, samtidig med at de forfølger de politiske mål, som jeg mener, at der kan og skal stilles for europæisk fodbold.
Hvor EU-domstolen hovedsageligt fokuserede på den økonomiske aktivitet, fokuserede Generaladvokaten på de særlige kendetegn, som er specielle for europæisk fodbold.
Eksempelvis at der er et system, som sikrer åbne turneringer med op- og nedrykning, samt solidaritet og omfordeling af indtægter, konkurrence med heraf følgende usikkerhed om resultater af kampene.
Europæiske lovgivere skal sætte klare ramme
Over de seneste år har vi set utallige eksempler på, at den europæiske fodbold er ved at sælge sig selv til højestbydende. Det gælder turneringer som VM, såvel som det gælder klubber og ligaer.
I sidste instans vil det føre til stemningsforladte stadioner uden nogen tilknytning til det lokalmiljø, som fodbolden lever og gror i.
Det er tid til, at europæiske lovgivere udfærdiger en European Football Act, der klart og tydeligt sætter rammerne for fremtidens europæiske fodbold, og som taler for de stemmer, som stadig høres på stadion, men ikke på de bonede gulve i Schweiz.
Som sikrer, at fodbolden ikke kun dikteres af Fifa og Uefa eller bliver solgt til en lukket Super League uden mulighed for op- eller nedrykning.
Som sikrer, at fodbolden ikke bare spilles for investorer og tv’s skyld. Som sikrer, at fodbolden i bund og grund er for fans og spillere.