Kronik

DBU's nytårstale: Vi må ikke blive skræmt af, at andre lande mener det modsatte af os

International idrætspolitik er besværligt og oftest uden simple svar. Sort/hvide løsninger findes yderst sjældent. Og insisterer vi på det, stiller vi os uden for indflydelse – det er dansk fodbold ikke tjent med, skriver Erik Brøgger Rasmussen i årets nytårstale på Altinget Idræt.

Vi tror ganske enkelt på, at vi får mere ud af at række ud og tage dialogen – også med dem, vi som udgangspunkt ikke er enige med, skriver Erik Brøgger Rasmussen.
Vi tror ganske enkelt på, at vi får mere ud af at række ud og tage dialogen – også med dem, vi som udgangspunkt ikke er enige med, skriver Erik Brøgger Rasmussen.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Erik Brøgger Rasmussen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fodbold samler og begejstrer. Fodbold skaber fællesskaber overalt i verden. Og fodbolden er verdens bedste legetøj.

Det lyder storslået, men det er sandt. Fodbold er på den måde et globalt fænomen, der vedrører rigtig mange mennesker. Oftest på den gode måde – til tider desværre også det modsatte.

I DBU har vi mange ønsker for fodbolden i 2024. Først og fremmest skal vi have vores strategi til at leve. Det kræver samarbejde med politikere både lokalt og nationalt.

Men skal vi fremhæve et særligt emne på den politiske ønskeliste, er det dog det internationale område og de store beslutninger, der træffes om alt lige fra placering af slutrunder til udelukkelse af nationer og indgåelse af kommercielle aftaler.

Hvad der sker i international fodboldpolitik, er nemlig blevet et hyppigt samtaleemne – både hjemme i stuen, på arbejdet, blandt fans på de danske fodboldstadions og fra tid til anden også på Christiansborg.

Og det giver god mening at diskutere og stille spørgsmål, for der sker rigtig mange ting i international fodbold i disse år, som vi undrer os over i Danmark.

Sport og politik hænger uløseligt sammen

Fodbold er for alvor blevet en verdensomspændende sport med store geopolitiske og økonomiske interesser. Stater investerer store summer i værtskaber, klubber og sponsorater af turneringer og internationale organisationer.

Sport og politik hænger uløseligt sammen. Vi siger ofte det modsatte, men virkeligheden er, at det er naivt at påstå noget andet

Erik Brøgger Rasmussen
Adm. direktør, DBU

Sport og politik hænger uløseligt sammen. Vi siger ofte det modsatte, men virkeligheden er, at det er naivt at påstå noget andet.

Når sport og international politik blandes, kan det skabe dilemmaer og sætte spillere, klubber og forbund som DBU under pres fra mange sider. 

Fans, sponsorer, politikere, journalister og mange andre, der har en holdning og til tider også mener at have patent på de lette løsninger.

De simple svar findes desværre kun meget sjældent. Det giver ikke mening at være enegænger internationalt, fordi vi ønsker ikke at stå uden for døren uden indflydelse, når de vigtigste beslutninger træffes.

Det nytter heller ikke noget at være et fodboldforbund, som ingen lytter til. Men det er en svær balancegang.

Derfor er mit ønske for idrætten politisk i 2024, at vi i Danmark bliver bedre til at forstå og navigere i den nye verdensorden i international (idræts)politik.

International politik i fodbold

Et godt eksempel er sagen om russiske U17-landshold, hvor Uefa i efteråret tog et meget stærkt standpunkt over for Rusland ved at beslutte, at et russisk fodboldhold ikke bliver en del af europæisk fodbold, så længe der er krig i Ukraine.

Om skribenten

Erik Brøgger Rasmussen

Overtog posten som administrerende direktør i DBU 1. oktober 2023.

Forhenværende FN-ambassadør i Genéve og direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice. 

Uddannet cand.polit fra Københavns Universitet i 1994.

Samtidigt blev det besluttet at overholde FN’s børnekonvention og på den baggrund se på muligheden for at genindlemme russiske U17-landshold. I givet fald under neutralt flag.

Det blev som bekendt en stor sag i Danmark og enkelte andre lande. I hovedparten af Uefas 55 medlemslande fyldte det spørgsmål dog ikke meget.

Forslaget om at indlemme U17-landshold kom imidlertid ikke til godkendelse, og Uefa står i dag som et forbund med meget hårde sanktioner mod Rusland.

Spørgsmålet om at indlemme russiske hold i Uefas turneringer vil med sikkerhed dukke op igen. Om DBU også til den tid vil få vores vilje om at holde Rusland ude af Uefas turneringer, må tiden vise.

Men det kan langt fra afvises, at DBU kommer til at stå som en del af et meget lille mindretal af Uefas medlemslande og dermed taber kampen. Det er realiteten – selv inden for Europas grænser. Det skal vi kunne håndtere som forbund og som nation.

Et andet eksempel er beslutningerne om placeringen af mændenes VM, hvor særligt et muligt VM i Saudi-Arabien i 2034 allerede har fyldt en del – og nok også kommer til at fylde en hel del i det kommende år. 

Læs også

Det er ingen hemmelighed, at vi i DBU ikke er tilfredse med processen omkring tildeling af værtskaberne for VM i 2030 og 2034. Vi havde håbet på mere åbenhed om processen og på en reel konkurrence mellem flere mulige værter.

Vi sidder dog stadig med i Fifas kongres, når de endelige beslutninger om værtskaberne for VM i 2030 og 2034 skal træffes senere på året. Hvis vi ikke synes, at det bud, Saudi-Arabien kommer med til VM 2034, virker overbevisende, så kan vi stemme imod.

Antallet af fodboldforbund, der som os vil være kritiske, kan formentlig på en god dag tælles på to hænder. Ud af i alt 211 fodboldforbund.

Dialog er vejen frem

Vi kan således beslutte at være nok så kritiske over for saudierne, men når de nu som de eneste byder på slutrunden, og DBU vil stå som en del af et meget lille mindretal, så er det også mere end sandsynligt, at de får tildelt værtskabet.

Nogle gange går beslutningerne din vej, andre gange gør de ikke. Det skal vi i Danmark blive bedre til at erkende og acceptere i 2024

Erik Brøgger Rasmussen
Adm. direktør, DBU

Så der får vi det nok ikke, som vi gerne vil have det. Men det hører også med, ligesom med alt andet, når man er en del af en international forening, hvor alle verdens lande mødes, og hvor alles stemme vægtes lige højt.

Nogle gange går beslutningerne din vej, andre gange gør de ikke. Det skal vi i Danmark blive bedre til at erkende og acceptere i 2024.

Vi vil dog ligesom politikerne på Christiansborg bruge vores stemme, søge alliancer og jage indflydelse.

DBU’s formand Jesper Møller og jeg var derfor også i Saudi Arabien lige før jul for at have en indledende snak med deres fodboldforbund.

Vi tror ganske enkelt på, at vi får mere ud af at række ud og tage dialogen – også med dem, vi som udgangspunkt ikke er enige med.

Det er derudover også en meget vigtig opgave for os at insistere på, at de store internationale idrætsorganisationer lever op til de krav, de selv har vedtaget i forhold til åbenhed, bæredygtighed og menneskerettigheder.

Pragmatisk idealisme

Så mit ønske for 2024 er, at vi herhjemme bliver lidt mere enige om præmisserne for vores internationale idrætsarbejde: De små skridts politik med en tilgang, hvor vi arbejder ud fra vores danske værdier og holdninger, men hvor vi ikke skræmmes af, at andre lande mener det modsatte af os eller gør tingene på en anden måde.

Vi har få røde linjer i en fodboldpolitisk verden med et utal af gråzoner. International idrætspolitik er besværligt og oftest uden simple svar. 

Læs også

Sort/hvide løsninger findes yderst sjældent. Og insisterer vi på det, stiller vi os uden for indflydelse. Det er dansk fodbold ikke tjent med. 

Også i international idrætspolitik bør pragmatisk idealisme derfor være rettesnoren. Det er et svært budskab at kommunikere, men giver bedre resultater end at sidde på hegnet og råbe alle de rigtige holdninger.

Skingre budskaber er der få, der gider høre på. Til gengæld er der masser af plads at spille på, hvis man møder alle som ligeværdige partnere. Den tilgang skal vi stå sammen om i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Brøgger Rasmussen

Administrerende direktør, DBU
cand.polit. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00