Debat

Forskere: Det er op til politikerne, om dansk eliteidræt skal kunne følge med i en verden af øget international konkurrence

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har meldt ud, at regeringen i finanslovsforslaget for 2024 ønsker at afsætte ekstra 70 millioner kroner over de kommende fire år til Team Danmark. Men det er stadig et bredt politisk spørgsmål i hvilket omfang, der er brug for at styrke dansk eliteidræt, skriver Klaus Nielsen og Rasmus K. Storm

Uanset, at Regeringen er klar med friske midler på Finansloven, så er det et bredt politisk spørgsmål i hvilket omfang, der er brug for at styrke dansk eliteidræt, skriver Klaus Nielsen og Rasmus K. Storm.
Uanset, at Regeringen er klar med friske midler på Finansloven, så er det et bredt politisk spørgsmål i hvilket omfang, der er brug for at styrke dansk eliteidræt, skriver Klaus Nielsen og Rasmus K. Storm.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvad kan Danmark så gøre for at modvirke den igangværende svækkelse af dansk eliteidræts konkurrenceevne?

Dansk eliteidræts fremtid - Del 2

Der er nogle, der mener, at sportslige topresultater er lige så unyttige som fyrværkeri, men er det nu rigtigt?

I den første del af to, sætter forskere Klaus Nielsen og Rasmus K. Storm fokus på, hvad meningen med og udsigterne for den danske eliteidræt er.

I denne anden del af indlægget, ser de på, hvad Danmark i denne sammenhæng bør gøre for at rette op på sin faldende internationale konkurrenceevne.

Det kan resultaterne fra et stort internationalt forskningsprojekt, der sammenligner eliteidrætssystemer i 15 forskellige fortrinsvis europæiske lande, muligvis svare på.

Forskningsprojektet viser, at Danmark klarer sig godt i forhold til alle andre lande på flere parametre, såsom generel idrætsdeltagelse og den organisatoriske struktur omkring eliteidræt.

Temadebat

Den danske sommer har budt på danske sportspræstationer i topklasse med blandt andet Jonas Vingegaards anden Tour-triumf og Pernille Harders VM-præstation.

Men samtidig viser nye tal, at danske atleter begynder at halte efter konkurrenterne.

Tendensen er stik modsat i Norge og Sverige. 

Derfor spørger Altinget Idræt nu:

Bør det overhovedet være et mål at udvikle danske verdensstjerner, og hvis ja, hvorfor?

Hvordan sikrer vi, at vi bliver ved med at skabe talenter i verdensklasse?

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er udelukkende alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected]

Det samme gælder for arbejdet med at identificere og udvikle nye talenter.

Selvom Danmark ikke scorer højt på denne parameter, er der relativt få talenter, der falder fra, fordi systemet ikke bakker dem godt nok op, og forskelle med hensyn til social baggrund, køn og etnicitet har ikke den store betydning for mulighederne for at udvikle individuelle talenter til eliteniveau.

Omvendt er Danmark dårligere end gennemsnittet for de involverede 15 lande på en række andre punkter.

Det gælder træningsfaciliteter og adgang til trænere af topkvalitet samt uddannelses- og karrieremuligheder for heltidstrænere.

Læs også

Millioner på vej
Det punkt, hvor Danmark klarer sig dårligst i den internationale sammenligning, er den samlede finansielle støtte til eliteidrætten.

Senest kom den danske støtteorganisation, Team Danmark, desuden med en analyse af, at danske atleter har dårligere vilkår end nationer som Norge, Holland og New Zealand, som vi plejer at sammenligne os med. 

Team Danmark har selv anslået, at 50 millioner ekstra kroner årligt er et rimeligt bud på, hvad der skal til for, at dansk eliteidræt kan fastholde eller styrke sin konkurrenceevne.

Selvom det danske system har været godt kørende, er der en grænse for, hvor lang tid det holder i en verden af øget international konkurrence. 

Klaus Nielsen & Rasmus K. Storm, hhv. professor Emeritus, Birkbeck University of London, og analyse- og forskningschef, Idrættens Analyseinstitut

Nogle af de millioner ser ud til at være på vej, idet kulturminister Jakob Engel-Schmidt netop har meldt ud, at regeringen i finanslovsforslaget for 2024 ønsker at afsætte ekstra 70 millioner kroner over de kommende fire år til Team Danmark.

Uanset, at regeringen er klar med friske midler, så er det et bredt politisk spørgsmål i hvilket omfang, der er brug for at styrke dansk eliteidræt. 

På den ene side er der ingen tvivl om, at selvom det danske system har været godt kørende, er der en grænse for, hvor lang tid det holder i en verden af øget international konkurrence. Den tyder på at være nået.

På den anden side står, at et eventuelt forhøjet tilskud skal balanceres mod andre rimelige samfundsmæssige hensyn. 

Det er i dette krydsfelt, at danske politikere skal tage stilling til dansk eliteidræts konkurrenceevne i det internationale kapløb om medaljer og veje argumenter om nytteværdi og unødigt fyrværkeri mod hinanden.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00