Ny temadebat: Hvad betyder bølgen af udenlandsk ejerskab for dansk fodbold?

Hvilke muligheder og dilemmaer skaber de mange udenlandske opkøb af danske fodboldklubber? Det spørger Altinget Idræt i en ny temadebat.

FC Nordsjælland er blandt de seneste danske fodboldklubber, der er blevet opkøbt af udenlandske investorer. Klubben blev i 2021 solgt til egyptiske Mansour Group.
FC Nordsjælland er blandt de seneste danske fodboldklubber, der er blevet opkøbt af udenlandske investorer. Klubben blev i 2021 solgt til egyptiske Mansour Group.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

FC Nordsjælland, FC Midtjylland, Vejle Boldklub og senest Esbjerg fB.

Det er blot få eksempler på større danske fodboldklubber, der i dag har ejere uden for Danmarks grænser. Hele ni ud af 24 klubber i de to bedste danske herrerækker har udenlandske ejere.

Samme tendens har i de seneste årtier været særligt udbredt i de store europæiske ligaer – heriblandt engelske Premier League, hvor blot fem ud af 20 klubber ikke har udenlandske ejere.

For mange klubber kan et nyt ejerskab give en tiltrængt kapitalindsprøjtning og nye muligheder for talentudvikling til gavn for både spillere, fans og ejerkreds.

Men det rejser samtidig en række dilemmaer, som man blandt andet kan se i øjeblikket hos Chelsea FC, der siden 2003 har været ejet af den russiske oligark Roman Abramovitj.

Disse muligheder og dilemmaer bliver udgangspunktet for denne temadebat.

Hvordan bidrager disse nye ejerforhold til udviklingen af dansk fodbold? Er tilknytningen den samme, som hos danske ejere? Og hvad med den lokale forankring?

De spørgsmål stiller Altinget Idræt til en række idrætspolitiske aktører – heriblandt borgmestre, ordførere og fanorganisationer.

Andre aktører, der ønsker at deltage i debatten, er også meget velkomne til at sende et debatindlæg til [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00