Opsamling: Sådan bør udlodningsmidlerne fordeles

En række aktører har i de seneste uger debatteret, hvordan den danske udlodningsmodel bør se ud, når aftalekredsen næste år skal drøfte dens fremtid. Få overblik over indlæggene her.

Bolden er nu sendt videre til kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og de øvrige aftalepartier, som efter planen skal give udlodningsmodellen et serviceeftersyn i 2022.
Bolden er nu sendt videre til kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og de øvrige aftalepartier, som efter planen skal give udlodningsmodellen et serviceeftersyn i 2022.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Hvad skal der ske med udlodningsmidlerne til idrætten? Det spørgsmål stillede Altinget Idræt for seks uge siden en række aktører forud for evalueringen af udlodningsmodellen.

Flere fremhævede i deres indlæg, hvilken postiv betydning midlerne har haft for det danske idræts- og foreningsliv, og fordelene ved den stabilitet, som udlodningsloven har givet.

Andre påpegede, at tiden måske er løbet fra den eksisterende fordelingsnøgle, og at politikerne bør blive bedre til at støtte nye idrætsformer, der kan have svært ved at klare sig alene på markedsvilkår.

Altinget Idræt giver dig her en opsamling på debatten, som du efterfølgende kan dykke mere ned i.

Bjarne IbsenBjarne Ibsen
Professor og centerleder, Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund, Syddansk Universitet

"Udlodningsloven er et miskmask af forskellige principper. Det ville være mere demokratisk og bidrage til større udvikling i de enkelte organisationer, hvis udlodningsmidlerne i fremtiden i højere grad blev fordelt efter principperne for præstationsbevilling."

Læs hele indlægget her.

Charlotte Bach ThomassenCharlotte Bach Thomassen
Formand, DGI

"Så skal vi under ét sætte ord på, hvad udlodningsmidlerne betyder for os, så er det udvikling af det lokale foreningsliv. Vi har i DGI flere end 6.600 foreninger med over 140.000 frivillige. Det, der lokalt bidrager til at binde Danmark sammen."

Læs hele indlægget her.

Stén KnuthStén Knuth
Medlem af Folketinget (V) og idrætsordfører

"Rammerne for at støtte innovation og nye trends indenfor idrætten må begrænse sig til de første leveår, og i mindre omfang til drift."

Læs hele indlægget her.

 Søren RiiskjærSøren Riiskjær
Forhenværende idrætspolitisk chef, DGI, og forhenværende kontorchef, Kulturministeriet

"Der er ikke længere nogen reel begrundelse for at fastholde den særlige finansieringsform af idrætten. En placering på finansloven vil åbne mulighed for løbende at støtte små og nye initiativer – og fjerne støtten igen, hvis initiativerne ikke er levedygtige."

Læs hele indlægget her.

Peder BisgaardPeder Bisgaard
Formand, Dansk Firmaidrætsforbund

"Den danske foreningsmodel – og det levende danske foreningsliv, som er kendt over hele kloden – er unik, blandt andet fordi loven sikrer det vigtige armslængdeprincip, så Folketinget ikke kan og skal detailstyre det levende lokale foreningsliv. Det princip skal vi værne om."

Læs hele indlægget her.

Rasmus HansenRasmus Hansen
Projektleder, Den Nationale Platform for Gadeidræt, Game

"Vi skal være mere modige, når vi fordeler midler fra udlodningsloven ved at øremærke midler til gadeidræt og den selvorganiserede idræt. Erfaringer viser flere ting, som er relevante, når vi taler om udlodningsloven som metode til at få flere med i aktive fællesskaber."

Læs hele indlægget her.

Chris Borup PreussChris Borup Preuss
Formand, Dansk Ungdoms Fællesråd

"Udlodningsloven sikrer, at foreningslivet ikke bliver et redskab for skiftende politiske mål og ønsker. Efter corona og mange år med elevatorøkonomi i foreningslivet er der behov for, at man som frivillig forening ikke skal være bekymret for det tilskud, man har budgetteret med til næste år."

Læs hele indlægget her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Ibsen

Professor Emeritus, Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC), Syddansk Universitet
cand.mag. i samfundsfag og idræt (Aarhus Uni. og DHL 1982), ph.d. i statskundskab (Aarhus Uni. 1992)

Charlotte Bach Thomassen

Landsformand, DGI, næstformand, Danske Spil, Madkulturen og Frivilligrådet, bestyrelsesmedlem, TV2 Danmark og PFA Brug Livet Fonden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2004)

Stén Knuth

Politisk konsulent, Dansk Firmaidræt, byrådsmedlem (V), Slagelse Kommune
bankuddannet

0:000:00