Debat

Venstre: Lad os målrette udlodningsmidlerne til at fremme innovation i idrætslivet

Venstre vil gerne finde en model, hvor nye initiativer og trends, der formår at appellere til andre end i den organiserede idræt, gives mere stabile støttemuligheder i de første leveår, skriver Stén Knuth (V).

Vores opfordring til kulturministeren er at spare de 1,5 millioner kroner, der skulle være brugt på at hyre eksterne konsulenter til at gennemføre undersøgelsen af evalueringen, og i stedet bruge dem på idræt og kultur, skriver Stén Knuth (V).
Vores opfordring til kulturministeren er at spare de 1,5 millioner kroner, der skulle være brugt på at hyre eksterne konsulenter til at gennemføre undersøgelsen af evalueringen, og i stedet bruge dem på idræt og kultur, skriver Stén Knuth (V).Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Stén Knuth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Hvis alt skal blive, som det er, så må noget ændre sig," lyder det i Tomasi di Lampedusa’s roman Leoparden. I fordelingen af udlodningsmidlerne må den samme maksime være gældende.

Den nuværende udlodningsmodel sikrer det brede foreningsliv med et fast driftstilskud, der ikke er afhængigt af udsving i danskernes lyst til at spille Tips og Lotto. Tidligere tiders årlig usikkerhed for de største idrætsforeninger, som mange millioner danskere er medlemmer af, er væk. Det var det centrale for Venstre med indførelsen af den nuværende udlodningsmodel, og det er det stadig.

Den nuværende fordelingsmodel for udlodningsmidlerne opfylder sit formål i at understøtte idrætten og kulturlivet, sikre aktive unge, voksne og ældre samt et rigt civilsamfund.

Temadebat

Kulturministeriets fordelingsnøgle til de danske udlodningsmidler skulle i år have været til gennemsyn af aftalekredsen, men den er som så meget andet blevet udskudt på grund af coronasituationen.

Er den nuværende fordelingen skæv? Bør den såkaldte gruppe 3 fremover få en fast andel af midlerne? Eller er skal ministeriets tre grupper helt gentænkes?

Evalueringen af udlodningsmodellen vil igen blive drøftet i aftalekredsen i 2022, men vi tager på Altinget Idræt forskud på debatten, ved at invitere en række aktører og politikere til en ny temadebat.

Puljemidlerne i gruppe 3 er frie projektmidler på blandt andet kulturområdet, der samtidigt bærer udsvingene i danskernes spillelyst. Ved indførelsen af den nye model, var der en frygt for, at midlerne i gruppe 3 vil forsvinde over en årrække – derfor blev der med aftalen om den nye model også aftalt en evaluering, der skulle se på, om der var penge nok indført i aftalen.

Nu er det nemt at konstatere, at det heldigvis ikke er gået sådan, som nogle frygtede. Midlerne i gruppe 3 er ikke forsvundet, og med den gradvise udfasning af tilskuddet til hestevæddeløbssporten, kommer der ekstra. Der er afsat 1,5 millioner kroner til at konstatere dette. Det behøver Venstre ikke stor evaluering for at konstatere.

Vores opfordring til kulturministeren er derfor at spare de 1,5 millioner kroner og i stedet bruge dem på idræt og kultur – fremfor at hyre eksterne konsulenter til at gennemføre undersøgelsen af evalueringen.

Vi vil drøfte med kulturministeren, hvordan vi bedre kan understøtte innovation i idrætslivet, og hvordan vi kan bruge de friere midler i gruppe 3 mere målrettet.

Afhængige af politisk goodwill fra år til år

Der er ingen tvivl om, at langt de fleste af modtagerne af midler fra gruppe 3 ved uddelingen tidligere på året er fortjente modtagere af den støtte, de har modtaget.

Tag for eksempel organisation Play the Game, der viser sit værd i en tid, hvor der er brug for større belysning af menneskerettighedsaspekter i international sport. Eller Gadeidrætten, der er en innovativ nyspiller inden for udsatte i idrætten, og som formår at aktivere andre målgrupper af unge, end dem som er aktive i den organiserede foreningsidræt.

Til gengæld mistede Esport Danmark deres finansiering i årets uddeling, og de måtte for nyligt opsige det meste af deres sekretariat som konsekvens. Esport er på få år vokset til både en stor kommerciel succes og til en spirende, organiseret fritidsaktivitet for børn og unge. At de dermed risikerer at stå uden en stabil, velfungerende national aktør er ærgerligt at se.

Rammerne for at støtte innovation og nye trends indenfor idrætten må begrænse sig til de første leveår, og i mindre omfang til drift.

Stén Knuth
Idrætsordfører (V)

For Venstre har en foreningsgørelse af det nye felt, som esport udgør, været en prioritet. Her er en gylden mulighed for at opbygge forpligtende foreningsfælleskaber for unge, der ikke før har kunne se sig selv indgå i den organiserede foreningsidræt.

Vi har af samme årsag søgt at prioritere midler fra gruppe 3 til at sikre en bæredygtig udvikling, der introducerer børn og unge til foreningsdemokrati og medborgerskab, uden at overlade esport som en ny sportsgren til rent kommercielle aktører.

Venstre vil gerne finde en model, hvor nye initiativer og trends, der formår at appellere til andre end i den organiserede idræt, og som enten ikke er klar til at kunne træde ind i den organiserede foreningsidræt, eller som trives bedst udenfor, gives mere stabile støttemuligheder i de første leveår. Selvklart, så må rammerne for at støtte innovation og nye trends indenfor idrætten, også begrænse sig til de første leveår, og i mindre omfang til drift.

Det kunne for eksempel være ved at vedtage, at det fulde beløb bogføres for en 4-årig periode, hvor det samlede udlodningsbeløb udbetales årligt over denne 4-årige periode. Det giver budgetsikkerhed for disse nye initiativer og trends.

Med et mere tydeligt formål og en mere sikker bevillig, så kan aktørerne, der søger støtte også planlægge bedre mod fremtiden fremfor at være afhængige af politisk goodwill fra år til år. Samtidig med at midlerne i gruppe 3 fortsat bærer usikkerheden for danskernes spillelyst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00