Partier frygter, at Hummelgaard har mistet grebet om fængselsaftale med Kosovo: "Det ligner jo, at regeringen nærmest er blevet bondefanget"

Selvom der er sendt 130 millioner kroner afsted til grønne projekter i Kosovo, er Danmark endnu langt fra at få de 300 fængselspladser, som balkanlandet skulle levere den anden vej. Partier frygter, at regeringen er ved at blive snydt.

Tre måneder efter Danmark lavede en aftale med Kosovo om at leje 300 fængselsceller til udvisningsdømte kriminelle, har politikerne i Kosovo fortsat ikke stemt om aftalen. Nu frygter blandt andre LA's Steffen Larsen, at den danske regering er blevet bondefanget.
Tre måneder efter Danmark lavede en aftale med Kosovo om at leje 300 fængselsceller til udvisningsdømte kriminelle, har politikerne i Kosovo fortsat ikke stemt om aftalen. Nu frygter blandt andre LA's Steffen Larsen, at den danske regering er blevet bondefanget.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Simon LesselKatrine Falk Lønstrup

Danmark kan være ved at blive snydt af Kosovo.

Det frygter Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne.

For efter mere end tre år der nemlig stadig usikkerhed om den danske plan om at leje 300 fængselspladser til udvisningsdømte kriminelle, fordi aftalen mellem Kosovo og Danmark ikke er blevet vedtaget af parlamentet i Kosovo.

Og i mellemtiden har Danmark ifølge Udenrigsministeriet overført 131,3 millioner kroner fra ulandsbistanden i 2023 til Kosovo, som Kosovo så som en betingelse for overhovedet at acceptere fængselsaftalen.

"Det ligner jo, at regeringen nærmest er blevet bondefanget af Kosovo," siger Liberal Alliances retsordfører Steffen Larsen.

Worst case-scenariet er, at fængslet aldrig nogensinde bliver overdraget til Danmark, og at Kosovo trækker sig fra aftalen.

Steffen Larsen
Retsordfører (LA)

"Worst case-scenariet er, at fængslet aldrig nogensinde bliver overdraget til Danmark, og at Kosovo trækker sig fra aftalen, fordi de tilsyneladende ikke er bundet juridisk i forhold til den støtte, vi allerede har overført til dem," fortsætter han.

Både den forrige S-regering og den nuværende SVM-regering har fastholdt, at der var tale om "to fuldstændigt selvstændige forhandlingsspor" uden nogen sammenhæng, selvom de to aftaler blev indgået med en dags mellemrum.

Men i Kosovo er opfattelsen altså en anden: I januar 2023 lød meldingen fra Kosovo i hvert fald, at man først ville godkende lejen af 300 fængselspladser i landet, når Danmark havde godkendt og underskrevet en aftale om at sende mere end 200 millioner til grøn omstilling.

Det er altså en stor del af de bistandsmillioner, som Kosovo nu har fået, uden der er kommet noget nyt om fængselspladserne. Derfor frygter også Danmarksdemokraterne, at regeringen er ved at "blive taget ved næsen".

"Når vi har overholdt vores del af aftalen, så forventer jeg selvfølgelig også, at Kosovo gør det samme. Derfor regner jeg også med, at justitsministeren hurtigst muligt får styr på det her, så vi kan komme i gang med at sende udvisningsdømte kriminelle afsted til Kosovo," siger retsordfører Betina Kastbjerg.

Læs også

To særskilte aftaler

I en mail til Altinget gentager Justitsministeriet, at der er tale om "to særskilte aftaler, som dog udgør et samlet øget politisk samarbejde med Kosovo". Derudover har justitsminister Peter Hummelgaard "en klar forventning om, at Kosovo vil gennemføre aftalen":

"Så sent som i februar var jeg i Kosovo, hvor jeg talte med både regeringen og de største oppositionspartier for at fremme processen. Og det var det klare indtryk, at den manglende godkendelse af fængselsaftalen i det kosovariske parlament skyldes indenrigspolitiske forhold i Kosovo og ikke aftalens indhold,” lyder det i mailen.

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S) forholder sig ikke til kritikken fra de to ordførere, men konstaterer i stedet i en mail, at det er positivt, at der er fremskridt i aftalen om udviklingsbistanden:

"Regeringen har et ønske om at styrke samarbejdet med landene på Balkan, herunder Kosovo. Det er i det lys, at det igangværende samarbejde med Kosovo om grøn omstilling skal ses. Derfor er det positivt, at der er fremskridt i det spor."

Læs også

Vil give Kosovo deadline

Aftalen om at leje 300 fængselspladser i Gjilan blev indgået i december 2021 og vedtaget i Folketinget i juni 2022. De nye fængselspladser skulle afhjælpe manglen på både mandskab og fængselsceller i Danmark – og planen var, at de første indsatte skulle sendes til Kosovo i starten af 2023.

Siden har justitsminister Peter Hummelgaard flere gange gentaget, at der var hans forventning, at der snart ville ske noget i Kosovo.

Men parlamentet i Kosovo har endnu ikke ratificeret aftalen, og før det sker, kan ombygningen af fængselscellerne til danske forhold ikke gå i gang.

Derfor mener Liberal Alliance, at man skal se på en alternativ løsning, hvis der ikke sker noget i Kosovo inden udgangen af i år.

Det var det klare indtryk, at den manglende godkendelse af fængselsaftalen i det kosovariske parlament skyldes indenrigspolitiske forhold i Kosovo og ikke aftalens indhold.

Peter Hummelgaard
Justitsminister (S)

"Vi kan ikke leve med, at vi har folk siddende i celler, som ikke er designet til langtidsopbevaring, men som er korttidsarrester, hvor folk sidder stort set permanent lige nu," siger han og fortsætter.

"Det er et problem, der gør, at vi kommer på kant med menneskerettighederne, og at vi reelt ikke kan drifte vores fængselssystem ordentligt. Samtidig lægger det ekstra pres på det mandskab, vi har, som i forvejen er presset. Det kan vi ikke tillade."

Vil I sige til Kosovos regering, at hvis vi ikke ved, at fængselspladserne kommer, og I ikke har stemt det igennem inden udgangen af 2024, så river vi kontrakten i stykker?

"Det er en mulighed, vi må se på," siger Steffen Larsen og fortsætter:

"Vi må kigge på, hvilke muligheder vi har for enten at sanktionere dem eller forlade aftalen, hvis der ikke snart kommer skub i det."

Læs også

Frygt for fremtidens retspolitik

SF’s retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, vil ikke kommentere på, hvorvidt der en sammenhæng mellem de to aftaler med Kosovo.

Men hun understreger, at hun er utilfreds med forløbet, og at hun flere gange har efterlyst en plan B.

"Det viser, at man skal afholde sig fra at lave den slags aftaler med andre lande, for det har en stor konsekvens for Kriminalforsorgen, at det ikke er blevet udmøntet endnu," siger hun.

Det viser, at man skal afholde sig fra at lave den slags aftaler med andre lande.

Karina Lorentzen Dehnhardt
Retsordfører (SF)
Fængselsplanerne i Kosovo var på dagsordenen til en lukket spørgetime i Folketingets Retsudvalg med justitsminister Peter Hummelgaard i sidste uge. Mødet har efterfølgende udløst nye spørgsmål til justitsministeren fra blandt andet Danmarksdemokraterne.

"Vi er nysgerrige på, hvor mange penge vi har brugt på projektet, hvis det nu aldrig bliver til noget,” siger retsordfører Betina Kastbjerg.

Hun frygter, at manglen på fængselspladser i Danmark kommer til at diktere retspolitikken fremover, hvis der ikke snart sker noget i Kosovo.

"Vi har indgået en bandepakke, hvor vi strammer op på nogle ting, som kan give ekstra pres på Kriminalforsorgen. Der kommer en strafreform på et tidspunkt, der også kan skabe problemer for Kriminalforsorgen. Så det er supervigtigt, vi får fundet en løsning. Hvis det ikke ender med at være Kosovo, så kunne jeg godt tænke mig, at der var en plan B,” siger Betina Kastbjerg.

Justitsministeriet har tidligere oplyst, at det er forventningen, at de første udvisningsdømte kan begyndte deres afsoning, 21-26 måneder efter aftalen er endeligt vedtaget i Kosovo.

Læs også

Fakta

Fængselsaftalen

Danmark har indgået en aftale med Kosovo om leje 300 fængselspladser til udvisningsdømte kriminelle i Gjilan-fængslet, der ligger 50 kilometer syd for Kosovos hovedstad, Pristina.

Det blev besluttet som en del af flerårsaftalen for Kriminalforsorgen, der er indgået af Socialdemokratiet, SF, Konservative og Dansk Folkeparti.

Danmark betaler 15 millioner euro årligt, og aftalen gælder foreløbigt i fem år. Den forlænges dog automatisk med yderligere fem år, hvis ikke enten Danmark eller Kosovo opsiger samarbejdet.

Bistandsaftalen

Danmark har derudover besluttet at øge bistandsengagementet i Kosovo, der blandt andet skal gå til et energiprogram i Kosovo, hvor der vil være fokus på energieffektivisering og udbygning af deres grønne energisektor.

Der er allerede overført 131,3 millioner kroner, som er en del af et forventet samlet bidrag på 206,3 millioner kroner for projektperioden 2023-2027. De resterende 75,0 millioner kroner af det samlede bidrag forventes udmøntet i 2024 inden for udviklingsbistanden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steffen Larsen

MF (LA), autoriseret el-installatør, selvstændig
el-installatør

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

Betina Kastbjerg

MF (DD)









0:000:00