svarer 
Trine Bramsen

Transportudvalget spørger transportministeren, Trine Bramsen, om kommentar til henvendelse af 2/3-22 fra Jens H. Johnsen, Galten vedrørende vedligehold af private fællesveje

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 123, Spørgsmål 2
Vil ministeren kommentere henvendelsen af 2/3-22 fra Jens H. Johnsen, Galten vedrørende vedligehold af private fællesveje, jf. L 123 - bilag 5?

Svar fra torsdag den 24. marts 2022
”Vil ministeren kommentere henvendelsen af 2/3-22 fra Jens H.

Johnsen, Galten vedrørende vedligehold af private fællesveje, j L 123 - bilag 5?” Svar:

I forlængelse af mit svar af 1. marts 2022 på spørgsmål 1 til L 123 har Jens H. Johnsen i en opfølgende henvendelse af 2. marts 2022 til Transportudvalget, opfordret Folketinget til ”at sørge for at etablere en rimelig juridisk ramme omkring vedligeholdelsen af private fællesveje, hvor vedligeholdelsesforpligtelsen er overladt til grundejere i forening, uden der i forvejen er en juridisk ramme, f.eks. et vejlaug eller en grundejerforening, der naturligt kan varetage opgaven.” Jeg har forelagt forslaget fra Jens H. Johnsen for Vejdirektoratet, som har oplyst følgende:

”Som oplyst i svar på spørgsmål 1 findes reglerne om vedligeholdelse og istandsættelse af private fællesveje i byer og bymæssige områder i kap. 9 i lov om private fællesveje (privatvejsloven).

Udgangspunktet i disse regler er, at ejerne af de ejendomme, der grænser til en privat fællesvej, har pligt til at sørge for, at vejen løbende er i god og forsvarlig stand i forhold til færdslens art og omfang, jf. lovens § 44.

Side Privatvejslovens regler er ikke til hinder for, at de vedligeholdelsesforpligtede grundejere samarbejder om at løfte denne vedligeholdelsesopgave.

Vejdirektoratet er opmærksom på, at der kan være uenighed mellem grundejerne om, hvordan og hvornår den løbende vedligeholdelse af vejene skal udføres. Men det er ikke direktoratets indtryk, at der er tale om et generelt problem eller et problem, der i særlig grad skulle knytte sig til private fællesveje, der er blevet nedklassificeret fra kommuneveje til private fællesveje.

Vejdirektoratet finder, at der bør udvises tilbageholdenhed med at regulere disse principielt private veje, medmindre almene offentligretlige grunde taler herfor.

Det er ikke Vejdirektoratets opfattelse, at de private fællesveje generelt er dårligt vedligeholdt af de vedligeholdelsesforpligtigede.”








0:000:00