Danskerne vil betale mere for bedre klima

AFGIFTER: Ny måling viser, at flere danskere er parate til at betale for en omstilling til vedvarende energi gennem deres eget energiforbrug. Resultatet glæder politikerne på begge fløje.
Ida Skytte

I dag opfatter folk i stor udstrækning kun energiafgifterne som en ekstra måde at opkræve skat på i almindelighed, og det tror jeg er at vigtigt at gøre op med. Vi skal forsikre folk, at pengene bliver taget derfra, hvor det er relevant at tage dem, og de går til den omstilling, der skal til, sådan at folk har en klar opfattelse af, at pengene bliver brugt til at omstille og reducere vores energiforbrug.

Per Clausen
Klimaordfører i Enhedslisten
Fakta

Spørgsmål:
Ifølge tyske forskeres beregninger vil en omstilling til 100 procent vedvarende energi i 2050 betyde en fordobling af elprisen for forbrugerne - elprisen vil ifølge beregningerne blive 52 øre per KWh. Er du villig til at betale den højere pris for at afhjælpe klimaforandringerne?

Ja: 43.4 pct.
Nej: 34.4 pct.
Ved ikke: 22.2 pct.

Antal respondenter: 1091
Dataindsamlingen er foregået i perioden fra 16/9 til 21/9 2010.


Kilde: A&B Analyse
En meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk viser, at cirka 43 procent af befolkningen kan leve med højere elpris, hvis det kan afhjælpe klimaforandringerne at omstille til vedvarende energi.

Cirka 34 procent mener ikke, de ville betale mere til fordel for klimaet, mens omkring 22 procent ikke ved, hvad deres holdning er til spørgsmålet.

Flere andre argumenter for vedvarende energi
Konservatives energiordfører Jakob Axel Nielsen mener, resultatet om befolkningens holdning til klimaet er forventeligt, og tilføjer, at den resterende del skal overbevises med andre grunde end klima.

"Det er sådant set meget forventeligt. Nu spørger I, om de er parate til at betale højere energipriser af hensyn til klimaet. De sidste 22 procent, der er i tvivl, skal vi have overbevist om, at de skal betale mere af andre grunde," siger Jakob Axel Nielsen og fortsætter:

"Det handler også om, at Danmark skal være selvforsynende. Hvis vi er selvforsynende, skal vi ikke til at bruge en masse penge i Mellemøsten på at købe olie. Det er vigtigt økonomisk, men det er sandelig også vigtigt sikkerhedspolitisk."

0:000:00