Globaliseringspulje kan ikke dække klimanedskæringer

FINANSLOV: Regeringen har afsat færre penge til klima- og energiområdet i næste års finanslov end det beløb, der er afsat i år, men Lykke Friis (V) afviser, at der er tale om nedskæringer. Oppositionen og DF anser det for urealistisk, at globaliseringspuljen kan dække hullerne.
Der er afsat færre penge til klimaområdet i udkastet til næste års finanslov. Oppositionen og DF tvivler på, at alle de resterende penge kan findes i globaliseringspuljen.
Der er afsat færre penge til klimaområdet i udkastet til næste års finanslov. Oppositionen og DF tvivler på, at alle de resterende penge kan findes i globaliseringspuljen.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Anne Burlund

Det er fuldstændig urealistisk at forestille sig, at der ikke er tale om reelle besparelser. Regeringen kan ikke dække sig ind under, at den håber, at globaliseringspartierne vil lukke huller efter de besparelser, der er på finansloven.

Kirsten Brosbøl
Forskningsordfører (S)
I regeringens forslag til næste års finanslov, der blev fremlagt for offentligheden tirsdag, er der foreløbigt afsat færre penge til blandt andet forskning, vedvarende energi og begrænsning af CO2-udslip. Det skriver Politiken.

Men det betyder ifølge klima- og energiminister Lykke Friis ikke, at området nødvendigvis vil blive tilført færre penge. Hun afviser i Politiken, at der er tale om reelle nedskæringer, og henviser til, at der er tale om ren "regnskabsteknik", da hun forventer, at efterårets forhandlinger om fordeling af midler fra globaliseringspuljen vil resultere i, at der tilføres omtrent lige så mange penge til klima- og energiområdet som i år.

DF: Helt ude i hampen
Den forventning deles ikke af regeringens støtteparti Dansk Folkeparti, der er skeptisk over for ministerens tro på, at de resterende penge kan findes i globaliseringspuljen:

"Jeg fristes til at sige, at Lykke Friis' udmelding er helt ude i hampen. Globaliseringspuljen råder over 1,4 milliarder, og det er ikke engang alle pengene, der kommer i spil, for i hvert fald halvdelen af dem er beslaglagt til strategiske formål," siger Dansk Folkepartis forskningsordfører, Jesper Langballe til Altinget.

0:000:00