Debat

3F: Grønne skatter må ikke vende den tunge ende nedad

Mange faglærte og ufaglærte er beskæftiget i brancher, der udleder meget CO2. Derfor må vi sikre nye arbejdspladser, uddannelse og omskoling, når vi i nær fremtid går i gang med at indføre skatter på CO2-udledning, skriver Per Christensen. 

Det nytter ikke noget, at man nedlægger ufaglærte og faglærte arbejdspladser i Nordjylland for i stedet at oprette tilsvarende jobs i Rødby eller akademikerjobs i København, skriver Per Christensen. 
Det nytter ikke noget, at man nedlægger ufaglærte og faglærte arbejdspladser i Nordjylland for i stedet at oprette tilsvarende jobs i Rødby eller akademikerjobs i København, skriver Per Christensen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Per Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen er ved at udforme en række konkrete tiltag til at nå de ambitiøse klimamål om en 70 procents CO2e-reduktion frem mod 2030. Et af disse tiltag er at pålægge virksomhederne skatter eller afgifter for CO2-udledning, hvilket alle eksperter er enige om, er en forudsætning for at nå målet i 2030.

Tema: CO2-afgift

Ekspertgruppen, der skal se på mulighederne for at indføre en ensartet CO2e-afgift, forventes snart at komme med sin første rapport. Anden rapport ventes i 2022. 

I den forbindelse spørger vi på Altinget Energi & Klima:

Hvordan bør en CO2e-afgift se ud? Hvad skal den økonomiske model bag CO2-afgiften tage højde for? Og hvordan skal den implementeres? 

Panelet er:

  • Lars Gårn Hansen, miljøøkonomisk vismand
  • Peter Loft, advokat med speciale i skatter og afgifter, fhv. departementschef i Skatteministeriet
  • Jette Thygesen, lektor i miljø- og energiafgifter på SDU
  • Mikael Skou Andersen, professor ved Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet
  • Torsten Hasforth, seniorøkonom hos Concito
  • Jens Hjarsbech, cheføkonom i Axcelfuture
  • Anne Højer Simonsen, klimachef i Dansk Industri
  • Ulrich Bang, klimapolitisk chef i Dansk Erhverv
  • Per Christensen, forbundsformand i 3F

Vil du bidrage til debatten? Skriv til [email protected]

Jeg er klar medspiller i denne proces. Vi skal være foregangsland, når det gælder klima og miljø de kommende år, og vi bliver også nødt til at tage nogle mærkbare skridt for at nå vores ambitiøse klimamål. Men jeg vil insistere på, at de kommende løsninger ikke vender den tunge ende nedad. Regningen for den nødvendige, grønne omstilling skal bæres af fællesskabet og ikke kun af de lønmodtagere, der i dag er beskæftiget i de CO2e-tunge virksomheder.

I 3F har vi udarbejdet en analyse, der viser, at andelen af faglært/ufaglært arbejdskraft er overrepræsenteret i de CO2e-tunge brancher. Beskæftigelsen for ufaglærte i de ti mest CO2-forurenende brancher udgør i dag 42,5 procent og tilsvarende 40 procent for faglærte. Modsat fylder beskæftigelsen med videregående uddannelser kun knap 18 procent.

Vi skal sikre grøn beskæftigelse til fag- og ufaglærte

Når vi pålægger de CO2e-udledende virksomheder ekstra omkostninger i form af grønne skatter og afgifter, vil det derfor ramme de kort- og lavtuddannede langt hårdere end akademikere. Det dur selvfølgelig ikke og slet ikke, hvis vi skal håbe på folkelig opbakning til den grønne omstilling.

Hvis der for eksempel nedlægges CO2-belastende produktion i Nordjylland, skal der på forhånd være sikret alternativ, grøn beskæftigelse til de mange, der vil miste jobbet.

Per Christensen
Forbundsformand, 3F

Vi skal finde løsninger og afsætte ressourcer til, at der skabes nye jobs og mere efteruddannelse og omskoling til de lønmodtagere, som vil blive ramt af den grønne omstilling. Det er ikke helt ligegyldigt, hvordan vi gør det.

Hvis der for eksempel nedlægges CO2-belastende produktion i Nordjylland, skal der på forhånd være sikret alternativ, grøn beskæftigelse til de mange, der vil miste jobbet. Der skal være ressourcer til omskoling og efteruddannelse fra dag ét, og der skal være et myndighedssystem, som kan tage hånd om de lønmodtagere, der rammes af omstillingen. Det nytter ikke noget, at man nedlægger ufaglærte og faglærte arbejdspladser i Nordjylland for i stedet at oprette tilsvarende jobs i Rødby eller akademikerjobs i København. Forberedelserne skal være reelle, konkrete og håndterbare for almindelige mennesker.

Bredeste skuldre skal bære den tungeste byrde

Løsningen kan ligne den, som man er kommet frem til i Esbjerg, hvor man har diskuteret et stop for udbud af den ottende oliekoncession – og dermed stoppe den danske olieproduktion. Her har man på forhånd udarbejdet en plan for, hvilke grønne, bæredygtige produktioner man kan etablere i Esbjergområdet. Først herefter er man blevet enige om at stoppe udbuddet af den ottende oliekoncession.

På kortere sigt vil afgifterne ramme landområderne hårdere end byområderne.

Per Christensen
Forbundsformand, 3F

Øgede CO2-afgifter vil også skabe udfordringer på transportområdet, hvor prisen på diesel og benzin vil stige. På længere sigt vil det formentlig betyde, at flere i fremtiden vil købe elbiler i stedet for de gammeldags benzin- og dieselbiler. Derfor er den nationale infrastruktur til sikring af for eksempel ladestandere til elbiler vigtig.

Men på kortere sigt vil afgifterne ramme landområderne hårdere end byområderne. I landområderne kører man mere end i byerne, og man har ikke råd til at købe en Tesla, som rigtig mange i dag gør i Hellerup eller i kommunerne nord for København. Her er der brug for beregninger og løsninger, som fordeler belastningen ligeligt mellem land og by - og mellem høj- og lavindkomster. Igen må jeg insistere på, at løsningerne ikke vender den tunge ende nedad, og at det bliver de bredeste skuldre i fællesskabet, der bærer den tungeste byrde.

Jeg glæder mig til de kommende forhandlinger og bidrager gerne til gode og konstruktive løsninger til glæde for os alle – ikke mindst til glæde for vores børn og børnebørn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00