Anmeldelse af 
Rebekka Maj Nielsen

Den 18-årige anmelder: Endelig en voksen, der tør erkende, at der er noget helt galt

To generationer anmelder Uffe Elbæks nye bog. Læs her hvad den unge anmelder synes om bogen, hvor forfatteren går på jagt efter sin egen idealisme. 

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rebekka Maj Nielsen
Tvivl, håb og handling – opfordring til en venlig revolution
Uffe Elbæk
Forlaget Ti Vilde Heste, udkommer 1. september

 

Denne anmeldelse er skrevet af 18-årige Rebekka Maj Nielsen
Læs hvad hendes 51-årige far mener om den samme bog her

 

Jeg kan tit komme i tvivl om, hvorvidt det er for sent at lave om på verden.

Status quo virker til at låse os inde, og for mig er fremtiden en vej, jeg ikke kan se ned ad, fordi den er spærret med nyhedsindslag om skovbrande og oversvømmelser.

Endelig en voksen, som tør erkende, at der er noget helt galt

Rebekka Maj Nielsen
Student, Det Frie Gymnasium
Polarisering, udemokratiske valg, hedebølger. You know the drill. Så jeg blev nervøs, da jeg begyndte på Uffe Elbæks nye bog 'Tvivl, Håb og Handling'.

Er det bare endnu en voksen, der benægter, hvor grelt det virkelig står til?

Læseoplevelsen viste sig at være én stor lettelse. Her var der endelig en voksen, der sagde præcis det, jeg havde brug for at høre: "I stedet for at se en smule nedladende på de unges frygt og klimaangst kunne det være, at man hellere skulle sige: I har sgu ret. Der er noget riv rav ruskende galt med det hele, og vi er på forkert kurs.”

Endelig en voksen, som tør erkende, at der er noget helt galt.

Som en sorgproces over verdenssituationen

Elbæk erkender ikke bare situationens alvor, men tør også at tvivle på, om det kan rettes op.

Bogen undersøger på essayistisk, samtalende vis et spørgsmål, som Elbæk har fået stillet af en ven: “Tror du stadig på, at den omfattende, systemiske forandring, du engang drømte om er mulig?” Med spørgsmålet som centrum bevæger man sig som læser gennem de tre faser, der præsenteres i titlen. Ja, det er nærmest som en sorgproces over verdenssituationen. 

Læs også

Mens man er underlagt tvivlen, erkender man sammen med Elbæk, hvor galt det står til. Bogen når vidt omkring på få kapitler - man føler faktisk nærmest, man kommer hele vejen rundt. Men uden det bliver overfladisk og unuanceret.

Der trækkes både på den første sociale innovationsbølge, Trump, anti-lgbt bevægelser, voksende fascisme i Europa og meget mere. I indtagelsen af de ofte polariserende emner er bogens styrke, at den ikke spiller nogen ud mod hinanden. Hverken mennesker eller systemer. For som Buckminster Fuller citeres i bogen: “At modsætte sig noget er at opretholde det… Du må gå et andet sted hen; du må have et andet mål; først da går du ad en anden vej.”

Håbet lader Elbæk ikke hænge i luften

Rebekka Maj Nielsen
Student, Det Frie Gymnasium

Dermed til håbet, som giver bogen sine mest rørende øjeblikke. Samtalerne, der gengives i bogen, er så tydeligt præget af passion og nærvær, at det stråler gennem ordene og ind i læseren: “Håbet er det eneste, som faktisk er. For håbet er længslen efter det bedre… Du og jeg - og alt levende - er beviset for, at der fortsat er håb. Så længe, der er liv, er der håb endnu.”

Håbet lader Elbæk ikke hænge i luften. Det oversættes i stedet ind i sorgprocessens sidste fase: handlingen. Og det er klart her, bogen brillerer og kommer med sine mest tankevækkende pointer. At fremtiden ikke er noget der ligger og venter på os, men noget der er her nu. Den er til stede hver gang, vi træffer et valg der er i en bedre verdens tjeneste.

Den er jeg fandme med på

Når du vælger et deltidsarbejde frem for fuldtid, så du har tid til relationer og kreativitet. Når du vælger grønt og økologisk frem for kød og pesticider. Når du melder dig ind i en idrætsforening frem for kontrolleret socialisering hos techgiganter.

Alle de bittesmå ryk vil tilsammen udgøre den bølge af forandring, der vil skylle ind over verden, hvis vi ønsker det.

Fremtiden er her, så snart vi beslutter os for, at status quo ikke er godt nok og handler derefter. Det er den venlige revolution, som bogen er en opfordring til.

Og den er jeg fandme med på.


Rebekka Maj Nielsen er student fra Det Frie Gymnasium og tidligere medlem af Alternativets unge. Bosat i Aarhus.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00