Kommentar af 
Morten Helveg Petersen

Hvis EUs grønne mission på COP28 skal lykkes, skal vi finde fælles fodslag med USA og Kina

I flere år har det været Europas ambition at nå en aftale om at udfase fossile brændstoffer, men den globale modstand har været hård. Nu vejer der dog nye vinde i Kina og USA, som bliver afgørende, hvis EU skal lykkes med sin mission, skriver Morten Helveg Petersen (R).

Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen og resten af EUs ledere må alliere sig med USA og Kina, hvis der skal indføres en slutdato på fossile brændsler, skriver Morten Helveg Petersen.
Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen og resten af EUs ledere må alliere sig med USA og Kina, hvis der skal indføres en slutdato på fossile brændsler, skriver Morten Helveg Petersen.Foto: Ludovic Marin/AFP/Ritzau Scanpix
Morten Helveg Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

EU er gået ind i det igangværende klimatopmøde med den grønne fakkel højt hævet - og Europa kan bære faklen med hovedet højt hævet, for den energipolitik, som er blevet gennemført i denne mandatperiode, sætter præcis den standard, verden har brug for. I en helt ny vismandsrapport fra december hedder det:

”Hvis resten af verdens lande begrænser udledningerne i samme omfang, som EU gør med Fit for 55, vil de akkumulerede drivhusgasudledninger være tæt på den mængde, som kan holde den globale opvarmning under 1,5 grader.”

Den største modstand mod at indføre en slutdato på fossile brændsler er på tidligere klimatopmøder kommet fra de største CO2-udledere

Morten Helveg Petersen (R)
Næstformand i Europa-Parlamentets Udvalg om Industri, Forskning og Energi

Det er en historisk grøn præstation, men EU kan selvfølgelig ikke bære klimabyrden alene. Derfor har EUs lovgivende institutioner også givet EUs forhandlere et stærkt mandat til det klimatopmøde, som verdens øjne - og fremtid - hviler på: Verden skal frem mod 2030 forpligte sig til at hæve andelen af vedvarende energi tre gange, andelen af energieffektivisering skal fordobles, og endelig skal der sættes en slutdato på forbruget af fossile brændsler.

Det sidste er den sværeste nød at knække. I flere år har det været Europas ambition at nå en aftale om at udfase klimaproblemets kerne, de fossile brændstoffer, men den globale modstand er hård, for energiforsyning er altid et spørgsmål om benhårde nationaløkonomiske interesser, og i realpolitik vejer økonomi som regel tungest.

Den største modstand mod at indføre en slutdato på fossile brændsler er på tidligere klimatopmøder kommet fra de største CO2-udledere, og her har verdens tilstand flyttet sig siden sidste klimatopmøde.

Kina bygger nu vind- og solteknologi i rekordtempo, hurtigere end noget andet land i verden. Kineserne har global eksport af vedvarende energi for øje, men skal samtidig kunne følge med landets egen hurtigt-voksende efterspørgsel på energi. Før der er sammenhæng mellem slutdato og intern energiforsyning, kommer kinesernes næppe til at underskrive en aftale om udfasning, men den grønne industri-revolution i Kina skubber tingene i den rigtige retning.

Læs også

Siden sidste år har USA vedtaget en kæmpestor grøn investeringspakke, den såkaldte Inflation Reduction Act (IRA), som betyder, at den amerikanske industri igen investerer massivt i grøn teknologi, ikke mindst vindmøller, og skaber grønne arbejdspladser på tværs af kontinentet.

Det er langt fra givet, at USA og Kina vil gå med til en aftale om at sætte dato på det sidste fossile forbrug, men der er alligevel håb at finde i de to landes nye industrielle sats på klimaet

Morten Helveg Petersen (R)
Næstformand i Europa-Parlamentets Udvalg om Industri, Forskning og Energi

Præsident Joe Bidens grønne revolution, der er protektionistisk og strider mod internationale frihandelsaftaler, er ganske problematisk for EUs egen industripolitik, men hvis vi alene ser på det klimapolitiske, er det et enormt grønt skridt fremad.

USA og Kina er afgørende for EUs grønne mission på klimatopmødet. Det er langt fra givet, at de to globale kæmper vil gå med til en aftale om at sætte dato på det sidste fossile forbrug, men der er alligevel håb at finde i de to landes nye industrielle sats på klimaet. Begge lande har enorm udenrigspolitisk rækkevidde og kan understøtte EUs grønne ambitioner i de samlede forhandlinger, hvis vi lykkedes med at findes fælles fodslag.

En stor udfordring er de olieproducerende lande som Rusland og en række arabiske lande, inklusiv klimatopmødets værter, de Forenede Arabiske Emirater. Disse lande har afgjort lugtet, hvilken vej klima-vinden blæser, men har selvsagt ikke nogen økonomisk interesse i en hurtig udfasning af de fossile brændsler, som store dele af landenes økonomi i øjeblikket er bundet op på.

Især USA vil være en nyttig partner til at lægge pres på de arabiske lande, mens vi ærlig talt må anse Rusland som uden for pædagogisk rækkevidde, indtil krigsforbryderen Putin er ude af vagten.

Læs også

EUs eget bedste våben i den globale klimapolitik er adgangen til det indre marked, som ubetinget er verdens største og mest attraktive - også for andre økonomiske mastodonter som Kina og USA.

Det indre marked er et meget vigtigt værktøj for Europas grønne kamp, men også for ny europæisk klimapolitik, især den såkaldte grænsetilpasningsmekanisme, der lægger klimatold på varer importeret til EU, hvis ikke det eksporterende land har en tilsvarende klimatold. I praksis er det med den model, EU har påført CO2-afgifter på produkter i lande verden over, blandt andet i Kina.

EUs eget bedste våben i den globale klimapolitik er adgangen til det indre marked

Morten Helveg Petersen (R)
Næstformand i Europa-Parlamentets Udvalg om Industri, Forskning og Energi

Hvert eneste klimatopmøde er vigtigere end det foregående, netop fordi verden endnu ikke er blevet enige om at udfase det fossile forbrug. Det er stærkt problematisk, fordi de færreste eksperter efterhånden tror på, at det er praktisk muligt at overholde Parisaftalens mål om at holde temperaturstigningen på 1,5 grader.

På den positive side er der sket et paradigmeskifte de seneste fire-fem år, hvor klimapolitikken er kommet højt op på agendaen verden over, befolkningerne oplever ekstreme vejrfænomener på tæt hold og med egne øjne, og klimaskeptikerne er stort set løbet tør for argumenter imod muren af dokumentation og forskning, der påviser klimaforandringerne.

Det har skabt betydelige forandringer i det politiske klima i vores del af verden - tænk bare på, hvor langt fra klimapolitikken forskellige danske partier stod for bare fem år siden.

Det er her et sted, mellem tidens klimapolitiske medvinde og modvinde, at EUs forhandlingsteam skal ramme et resultat på klimatopmødet. Det bliver unægtelig svært at opnå en aftale om udfasning, men det er EUs fornemmeste grønne ambition på klimatopmødet, og der er ikke andre end Europa, som løfter denne politik, som velsagtens er verdens vigtigste netop nu.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00