Debat

Klima- og Omstillingsrådet: Velkommen til de nye byråd - her er to forslag, der kan sikre opbakning til grøn omstilling

Kommunerne kan spille en vigtig rolle i den grønne omstilling. Her er to konkrete forslag til, hvordan vi sikrer, at der lokalt er opbakning til den grønne omstilling, skriver Klima- og Omstillingsrådet. 

En grøn omstilling i kommunerne kræver opbakning, hvilket man kan sikre ved blandt andet at fokusere på borgerinddragelse og jobsikkerhed, skriver Klima- og Omstillingsrådet. 
En grøn omstilling i kommunerne kræver opbakning, hvilket man kan sikre ved blandt andet at fokusere på borgerinddragelse og jobsikkerhed, skriver Klima- og Omstillingsrådet. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I går gik danskerne til stemmeboksen. Det er entydigt, at der stadig er lang vej, før danske kommuner kan kalde sig klima-ambitiøse - selv om enkelte er ganske langt, og mange er i gang.

Debattørerne bag indlægget

Klima- og Omstillingsrådets medlemmer er: 

  • Anders Bjørn, miljøingeniør og postdoc, Department of Management, Concordia University
  • Anders Blok, lektor, Sociologisk Institut, Københavns Universitet
  • Asker Voldsgaard, ph.d.studerende, Institute for Innovation and Public Purpose, University College London 
  • Charlotte Louise Jensen, lektor i cirkulær økonomi, Aalborg Universitet 
  • Jens Friis Lund, professor i politisk økologi, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet
  • Stefan Gaarsmand Jacobsen, lektor, Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab, Roskilde Universitet

Den grønne tænketank Concito har for nyligt peget på 14 konkrete og fornuftige virkemidler til den klima-ambitiøse kommune, men vi mener imidlertid, at der mangler et par vigtige brikker.

En grøn omstilling i kommunen kræver opbakning. To af de allermest centrale elementer for, at kommunerne kan sikre både samfundsengagement og en opbakning til kommunens tiltag, er ved at fokusere på jobsikkerhed og forpligtende borgerinddragelse.

Kommunerne har mange grønne tangenter at spille på

Den grønne omstilling er på alles læber og engagementet skal sikres helt ned i forvaltningens daglige arbejde. Den seneste klimarapport fra FN’s klimapanel IPCC påpeger endnu engang, at kraftige reduktioner af udledninger i alle dele af samfundet er essentielt for at holde den globale temperaturstigning nede.

IPCC siger, at “hvert ton CO2 tæller”. Vi har lynende travlt, og derfor må alle vende blikket mod det nære i klimaindsatsen - her også kommunen.

Kommunen som organisation har mange tangenter at spille på, når det gælder grøn omstilling. Kommunernes indkøb af varer og tjenester udleder seks millioner tons CO2-ækvivalenter - samme mængde som alle personbiler i Danmark.

Kommunernes indkøb af varer og tjenester udleder seks millioner tons CO2-ækvivalenter - samme mængde som alle personbiler i Danmark.

Klima- og Omstillingsrådet (se faktaboks)

Hertil kommer et stort reduktionspotentiale, når det kommer til skoler og plejehjem, byggeprojekter, varme og elektricitet til boliger og virksomheder samt omstilling væk fra fossil transport hos borgere og virksomheder. 

Borgerinddragelse er vigtigt

Klimakrisens komplekse natur stiller nye krav til politikudvikling. Og kommunen er der, hvor borgerne bor og der, hvor de bedst kan tage konkret medejerskab. Der skal træffes langsigtede og store beslutninger; og for at den grønne samtale ikke bliver en kamp om, hvem der skal give afkald på hvad, så skal det kommunale system spille en nøglerolle. Det kommunale er vigtigt for den grønne omstilling, fordi omstillingen sker tæt på borgerne og også gennemføres lokalt af kommunalpolitikere.

Her spiller nye former for borgerinddragelse en nøglerolle. For at undgå gule veste og modstand mod klimaindsatsen er såkaldt deliberative eller rådslagende processer blevet en global bølge, der også benyttes på regionalt og lokalt plan.

I et notat fra Klima- og Omstilingsrådet (KOR) fremhæver vi, at rådslagende processer kan styrke demokratiet ved at: Modvirke polarisering, undgå påvirkning fra særinteresser og styrke borgernes tillid til de demokratiske institutioner. Dette fordi beslutningerne tages på en ny måde med direkte inklusion af de grupper i samfundet, som ellers ikke ville blive hørt og som påvirkes af implementeringen.

I kommunen kan lokale grønne borgerting styrke den demokratiske samtale - eksempelvis ved at tilfældigt udvalgte, men repræsentative borgere via borgerbudgettering får mulighed for at afveje, hvordan omstillingen skal sikres på et oplyst grundlag. Det er en tilgang, hvor et lokalt grønt borgerting finder løsninger, der passer ind i netop deres lokalsamfund.

For at undgå gule veste og modstand mod klimaindsatsen er såkaldt deliberative eller rådslagende processer blevet en global bølge, der også benyttes på regionalt og lokalt plan.

Klima- og Omstillingsrådet (se faktaboks)

Kommunerne bør sikre grønne jobs

‘Økonomien’ bliver ofte en abstrakt størrelse i den offentlige debat, men ude i kommunerne er den helt konkret. Byrådsmedlemmerne ved godt hvilke virksomheder og arbejdspladser, der har hjemme inden for kommunegrænserne. Og de organiserer selv en betydelig del af værdiskabelsen og udledningerne blandt andet gennem ejerskab af forsyningsselskaber.

Kommunerne har derfor en central rolle i at fremme den grønne jobskabelse og sikre, at den løbende overgang fra solnedgangs-erhverv forløber uden for meget ulempe for de berørte.

Kommunerne har overordnet tre metoder til at øge andelen af grønne jobs. For det første kan den eksisterende opgavevaretagelse gøres mindre miljø- og klimabelastende gennem investeringer i bedre teknologi samt opprioritering af bæredygtige aktiviteter. 

For det andet, har kommunerne en lang række værktøjer til at påvirke borgernes og de lokale virksomheders miljøaftryk. Kommunernes store indkøbsmuskel kan eksempelvis benyttes til at motivere bæredygtig produktion ved at stille mere ambitiøse betingelser.

Endeligt har kommunerne en central rolle i sikringen af en retfærdig grøn omstilling. Vores kortlægning viser, at 10 procent af danske arbejdspladser er direkte eller indirekte afhængige af en høj belastning af klimaet. Der vil derfor være en naturlig grund til bekymring, da en betydelig andel af de eksisterende jobs forsvinder i takt med at nye opstår andetsteds i løbet af omstillingen. Klima- og Omstillingsrådet (KOR) har derfor foreslået en grøn jobgaranti, der slår to fluer med ét smæk. I stedet for at vente på at nye jobs opstår til de ledige kan kommunerne i samarbejde med civilsamfundet skabe grønne jobs, indtil der er privat efterspørgsel efter arbejdskraft - og dermed undgå at opbakningen til omstillingen svinder ind.

Kommunerne har derfor en central rolle i at fremme den grønne jobskabelse og sikre, at den løbende overgang fra solnedgangs-erhverv forløber uden for meget ulempe for de berørte.

Klima- og Omstillingsrådet (se faktaboks)

Kommunerne skal tage deres del af ansvaret

På foranledning af en bred klimakoalition i civilsamfundet, hvor KOR deltager, har mere end 1700 kommunalvalgskandidater svaret ja til at ville arbejde for fire grønne tiltag, hvis de skulle blive valgt ind i byrådet i deres kommune.

Det første grønne tiltag handler om, at deres kommune vælger grønne løsninger ved at indregne en pris på minimum 850 kroner per ton udledt CO2 i kommunens indkøb, forsyning og byggeri. De seks millioner tons udledning fra kommunernes indkøb skal altså reduceres markant i den kommende valgperiode.

Hertil at kommunen giver plads til mere vild natur ved at beskytte de værdifulde naturarealer. At kommunen styrker demokratiet med grønne borgerting, der gives reel indflydelse på kommunens klima- og naturpolitik. Og sidst, at kommunen sikrer nye grønne jobs og uddanner borgerne til dem.

Vores forslag til forpligtende borgerinddragelse via blandt andet borgerbudgettering samt forsøg med en grøn jobgaranti er ment som konkrete bud på, hvordan disse tiltag kan gennemføres på en måde, der sikrer bred folkelig inddragelse og opbakning i den grønne omstilling.

Det er efter vores opfattelse en central betingelse for, at kommunerne kan tage deres del af ansvaret med at modvirke de globale klimaforandringer gennem en ambitiøs, rettidig, og retfærdig omstilling.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00