Nordsø-anbefalinger trækker ud

OLIE: Branchen og regeringens arbejde med en langsigtet olie- og gasstrategi for Nordsøen udskydes på ny. Det er en rigtig vanskelig opgave, og så har der jo været folketingsvalg, lyder forklaringen fra Energistyrelsen.

Arbejdet med en langsigtet strategi for olie og gas-udvendingen i Nordsøen udskydes på ny.
Arbejdet med en langsigtet strategi for olie og gas-udvendingen i Nordsøen udskydes på ny.Foto: Maersk
Morten Øyen

Udfordringen er faldende produktion, faldende antal brønde, og en faldende oliepris, der er med til at få problemerne til at accellerere.

Martin Næsby
Direktør, Olie Gas Danmark

Det er en rigtig svær opgave, det er både branchen og vi enige om. Og så har der jo også været et folketingsvalg.

Trine Fugmann
Kontorchef, Energistyrelsen
Fakta
Olie- og gasstrategien

Fokus er at få undersøgt behovet for at renovere og forny infrastrukturen i Nordsøen i form af produktionsanlæg og rørledninger. Det skal sikre, at eksisterende og nye fund kan udnyttes optimalt. Der skal også kigges på mulighederne for at øge indvindingen fra de kendte felter på baggrund af den nyeste viden, og på hvordan man skaffer kvalificeret arbejdskraft.

Arbejdet med strategien skulle oprindeligt være afsluttet ved udgangen af maj 2015. Til arbejdet er der bedsat en styregruppe med deltagelse af Energi-, Forsynings- og Klimaninisteriet, Finansministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet og repræsentanter fra branchen udpeget af Olie Gas Danmark. Energistyrelsen varetager formandsskabet for styregruppen.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Olien i Nordsøen har stor betydning for den danske økonomi. Men hvad er der af fortsat potentiale for olie- og gasudvinding i den danske del af Nordsøen?

Det svar må man vente tålmodigt på.

Regeringens og branchens arbejde med en langsigtet olie- og gasstrategi for Nordsøen udskydes nemlig på ny.

Oprindeligt skulle arbejdet med at analyse potentialet i Nordsøen og de nye anbefalinger til politikerne have været klar i maj. Så skulle de være færdige med udgangen af august. Og nu lyder det på vandrørerne, at målet er, at strategien og anbefalingerne skal være klar med udgangen af oktober.

Selv vil Energistyrelsen ikke sætte dato på, hvornår arbejdet kan afsluttes.

”Vi arbejder for fuld kraft, men det er lidt for tidligt at sige noget præcist om, hvornår strategien og anbefalingerne ligger klar,” siger Trine Fugmann, kontorchef i Center for Energiressourcer i Energistyrelsen i et skriftligt svar.

Valg udskyder arbejde
Behovet for en ny langsitet strategi og anbefalinger blev aftalt med den tidligere regeringens Vækstplan for Energi og Klima i oktober 2013. Og i april sidste år, blev arbejdet sat i gang. Energistyrelsen oplyser, at der arbejdes ”for fuld kraft” for at få strategien klar.

”Vi er kommet ganske langt i et rigtigt godt samarbejde med branchen. Det er en rigtig svær opgave, det er både branchen og vi enige om. Og så har der jo også været et folketingsvalg,” skriver Fugmann om forsinkelserne.

Den kommende strategi og anbefalingerne er langt fra uvæsentlig:

0:000:00