Debat

Professor: Livet på Svalbard sker på permafrostens præmisser

Svalbard er planetens klimatiske hotspot, hvor opvarmningen i de nordøstligste dele er op til syv gange højere end gennemsnittet for resten af verden, skriver professor Hanne Hvidtfeldt Christiansen, der giver et indblik i, hvordan det er at leve i et lokalsamfund bygget på permafrost.

På Svalbard har vi den varmeste permafrost så langt mod nord – typisk med temperaturer helt op mod -2,5 grader i 20 meters dybde, skriver Hanne Hvidtfeldt Christiansen.
På Svalbard har vi den varmeste permafrost så langt mod nord – typisk med temperaturer helt op mod -2,5 grader i 20 meters dybde, skriver Hanne Hvidtfeldt Christiansen.Foto: Ondrej Zaruba/AP/Ritzau Scanpix
Hanne Hvidtfeldt Christiansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I det arktiske landskab er permafrost ganske udbredt udenfor de områder, hvor gletsjerne ligger. Permafrost er en permanent frossen tilstand, og der findes permafrost i omkring 20 procent af planetens samlede landareal.

Permafrost findes i både jord, fjeld eller organisk materiale, men derimod ikke hjemme i din fryser. Det er med andre ord kun under jordens overflade, at du møder permafrosten.

Over permafrosten findes et lag, som tør op hver sommer, når der tilføres meget solenergi til overfladen, og fryser igen når temperaturen falder om efteråret. Dette lag kaldes aktivlaget. På Svalbard er dette typisk en til fire meter tykt.

Læs også

Så længe lufttemperaturen er positiv om efteråret, kan aktivlaget være aktivt, og om det samtidig vandmættes med regn og ligger på en fjeldside, kan der opstå skred, hvor hele aktivlaget skrider ned.

Planetens klimatiske hotspot

Den opvarmning, som lige nu foregår i Arktis, afspejler sig også i permafrosten. Svalbard er planetens klimatiske hotspot, hvor opvarmningen i de nordøstligste dele er op til syv gange højere end gennemsnittet for resten af verden.

Og heroppe på Svalbard har vi den varmeste permafrost så langt mod nord, typisk med permafrost temperaturer helt op mod -2,5 grader i 20 meters dybde. Så hvordan påvirker denne nye klimatiske situation samfundet heroppe, og hvad gør vi for at tilpasse os de ændrede forhold?

Længere og varmere efterår, hvor aktivlaget ikke fryser, og nogle gange også med regnstorme, er opskriften på stor skredaktivitet i vandmættede aktivlag.

Alle huse og veje i Longyearbyen er bygget på permafrost

Hanne Hvidtfeldt Christiansen
Professor i fysisk geografi, Universitetssenteret på Svalbard

Da vi i efteråret i oktober og november 2016 havde to regnstorme i Longyearbyen, hvor vi fik 18 og 75 millimeter regn (hvilket er en stor del af de 200 til 300 millimeter, der årligt falder her), blev det meget klart, at lokalsamfundet har behov for direkte adgang til information om, hvor varmt og hvor fugtigt aktivlaget er. Det havde vi ikke i 2016.

Myndighederne besluttede at evakuere store dele af Longyearbyens befolkning. Dette er ikke let, når der ikke findes særlig mange alternative steder at indkvartere indbyggerne, og slet ingen mulighed for at flytte mennesker til den nærmeste by.

Derfor er vi nu ved at etablere et permafrost- og vejrovervågningssystem i Longyearbyen, som skal være et vigtigt værktøj for myndighederne i forbindelse med for eksempel regnstorme og andre ekstremvejrs hændelser.

Digitalt overvågningssystem

Systemet består af permafrost temperaturmåling i borehuller i fjeldsiderne over Longyearbyen, for at kunne følge med i hvor tykt aktivlaget er. Men også for at vide hvornår det er aktivt, altså tøet op, og hvornår det begynder at fryse om efteråret. Også vandindholdet i aktivlaget måles, ligesom lufttemperatur og nedbørsmængde registreres i hele området.

Alle disse vigtige målinger samles i et digitalt overvågningssystem, som giver både myndigheder, forskere og studenter umiddelbar adgang til at følge med i, om der kan være fare på færde i fjeldskråningerne.

Aktivlagsskred i fjeldsiden i Longyeardalen i oktober 2016. Skredet kom ned blot 20 meter fra kirkegården, som også ses på fotoet. Personen står på vejbanen, som blev helt blokeret af skredmasserne.
Aktivlagsskred i fjeldsiden i Longyeardalen i oktober 2016. Skredet kom ned blot 20 meter fra kirkegården, som også ses på fotoet. Personen står på vejbanen, som blev helt blokeret af skredmasserne. Foto: Privatfoto

Det kan imidlertid være svært at vide ved blot at se på observationerne, så derfor skal målingerne også bruges til at modellere, om der opbygges risiko for aktivlagsskred, og til at finde lokale grænseværdier som indikerer, hvornår skred kan forventes at gå.

På den måde udvikles løbende et system, som med tiden kan videreudvikles til at blive et egentligt varslingssystem. Vi bruger lokalt udviklet IoT teknologi til overføring af data direkte fra borehullerne rundt om i byen til overvågningssystemet, så vi har direkte, sikker og hurtig dataoverførsel.

Og vi arbejder i øjeblikket også med at udvikle det digitale overvågningssystem sammen med forskellige lokale brugere, så systemet bliver mest mulig brugbart.

Arbejdet viser tydeligt, at der er behov for lokalt tæt samarbejde mellem forskning, teknologifirmaer og myndigheder for at etablere et brugbart og fremtidssikret værktøj.

Sikring af lokalsamfund

Det er imidlertid ikke kun i fjeldsiderne over Longyearbyen, at der er udfordringer. Alle huse og veje i Longyearbyen er også bygget på permafrost. Derfor er det også vigtigt i fremtiden at kunne udbygge vores overvågningssystem til også at kunne vise permafrostens øjeblikkelige tilstand i og under den kritiske infrastruktur.

Forhåbentligt bliver det muligt for endnu flere studenter at være med til at assistere lokalsamfund som Longyearbyen

Hanne Hvidtfeldt Christiansen
Professor i fysisk geografi, Universitetssenteret på Svalbard

For at få mest mulig data til vores overvågningssystem, arbejder vi også med at inddrage Longyearbyens befolkning i indsamling af supplerende data fra deres hjem.

Dette skal foregå ved, at interesserede indbyggere sætter små vejrstationer op ved sine boliger, så vi kan få mere viden om lokale variationer i nedbør, som for eksempel falder under regnstorme, men også om lokale variationer i lufttemperatur. Det er desuden meningen at indsamle information om, hvordan permafrosten har det, der hvor vi bor i Longyearbyen på samme måde.

Heldigvis er det også meget positivt at se hvor mange af vores studenter ved Universitetssenteret på Svalbard (UNIS), som meget gerne vil være med i vores ambition om at forstå og overvåge permafrosten og klimaet i Longyearbyen bedst muligt.

Dette bidrager de allerede til som del af de permafrost- og meteorologikurser, som de studerer ved UNIS.

Men forhåbentlig bliver det også muligt for endnu flere studenter at være med til at assistere lokalsamfund som Longyearbyen, ved at analysere permafrost data eller på andre måder bidrage til, at vi hurtigere får opbygget de værktøjer som trænges for fortsat at kunne leve trygt, baseret på viden om hvordan klimaændringerne påvirker den permafrost, som vi bor og lever på i Arktis.

Temadebat

Hvordan påvirker klimaudfordringerne Arktis?

Selvom vi med god grund har haft blikket rettet mod syd denne sommer, er klimaforandringernes påvirkning mod nord signifikant for krisens videre udvikling.

Men hvilke udviklinger ser vi tage form i Arktis? Hvordan påvirker klimakrisen Arktis og dets rolle globalt? Hvad kan vi gøre for at begrænse skaderne? Og er der overhovedet noget positivt at sige om situationen?

Det søger Altinget Arktis svar på i en ny temadebat, hvor en række aktører vil komme med deres perspektiv på emnet.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hanne Hvidtfeldt Christiansen

Professor i fysisk geografi, UNIS - Universitetssenteret på Svalbard
PhD fysisk geografi, Københavns Universitet

0:000:00