Temadebat: Hvordan påvirker klimaudfordringerne Arktis?

Hvilke udfordringer medfører klimakrisen for Arktis og dets rolle globalt? Hvad kan vi gøre for at begrænse skaderne? Og er der overhovedet noget positivt at sige om situationen? De spørgsmål stiller Altinget Arktis i en ny temadebat.

Temperaturstigninger resulterer i massiv issmeltning, der har vidtrækkende konsekvenser for Arktis og verden som helhed.
Temperaturstigninger resulterer i massiv issmeltning, der har vidtrækkende konsekvenser for Arktis og verden som helhed.Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Ritzau Scanpix
Kasper Valentin Poulsen

Mange danskere tog traditionen tro syd på til de varmere græske, italienske og spanske himmelstrøg denne sommer. Og varmt fik de fleste det, da man for eksempel i Rom kunne måle 41,8 grader – den hidtil højeste temperatur nogensinde målt i den evige stad.

Udover de høje temperaturer bød sommeren også på voldsomme vejrhændelser som eksempelvis de græske skovbrande, der drev turister på flugt fra deres hoteller.

Men selv om vi med god grund har haft blikket rettet mod syd denne sommer, er klimaforandringernes påvirkning mod nord signifikant for krisens videre udvikling.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00