Debat

Professor: Arktis er under hastig forandring på næsten alle parametre

Hvis det efterhånden er ved at gå op for selv de mest klimatungnemme, at vi ikke længere lever i et stabilt klima, så har forskere såvel som indbyggere i Arktis vidst dette de sidste tyve år, skriver Jens Hesselbjerg Christensen.

Grønlands indlandsis oplevede betydelig afsmeltning denne sommer, skriver Jens Hesselbjerg Christensen.
Grønlands indlandsis oplevede betydelig afsmeltning denne sommer, skriver Jens Hesselbjerg Christensen.Foto: John Mcconnico/AP/Ritzau Scanpix
Jens Hesselbjerg Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mens vi i denne sommer oplevede den ene vejrrekord efter den anden blive slået på alle den nordlige halvkugles kontinenter og så ind i de meget alvorlige konsekvenser, som voldsomme hedebølger og kraftige regnskyl kan føre til, passerede sommeren heller ikke umærket i Arktis.

Også her blev varmerekorder slået og kraftige nedbørshændelser afstedkom oversvømmelser. Samtidig forbliver udbredelsen af havis meget mindre, end hvis vi skruer tiden tilbage til starten af århundredet.

Grønlands indlandsis oplevede betydelig afsmeltning, som fortsat afstedkommer et øget massetab af indlandsisen, der bidrager til vandstandsstigningerne verden rundt.

Og for at slutte opsummeringen forekom der i denne sommer skovbrande i de nordlige dele af Canada og Rusland af hidtil uset omfang og intensitet.

Læs også

Alle disse ændringer fører til en accelereret optøning af den arktiske permafrost med skader på infrastruktur og ommøblering af landskabet til følge, og en øget bekymring for hvad dette kan have af betydning for de store mængder af biologisk materiale, som derfor nedbrydes og kan føre til øget udgasning af både metan og kuldioxid.

De fortsatte forandringer i Arktis har store konsekvenser for alle arktiske landskaber og livet på landjorden, i floder, søer og havet. De voldsomme forandringer – og især den hast de finder sted med – betyder, at mange plante- og dyrearter samt deres komplicerede samspil er under voldsomt pres.

Klimaforandringerne må ikke gemmes væk på øverste hylde, fordi alle de andre problemstillinger i Arktis presser sig på

Jens Hesselbjerg Christensen
Professor i klimafysik, Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet

Øget menneskelig aktivitet i form af både turisme og erhvervsmæssige udnyttelser som råstofs udvinding og fiskeri gør, at naturen bliver endnu mere presset.

Hvis det efterhånden er ved at gå op for selv de mest klimatungnemme, at vi ikke længere lever i et stabilt klima på vore breddegrader, så har forskere såvel som indbyggere i Arktis vidst dette i de sidste tyve år.

Forandringerne i Arktis påvirker også resten af verden, selv om vi befinder os langt væk fra den sne og kulde, vi jo lidt romantiserende forbinder med Arktis.

Det faktum at Arktis er blevet letter tilgængeligt, dels på grund af klimaforandringerne, men også fordi moderne teknik gør det lettere at færdes i det trods alt stadig barske klima, betyder, at den geopolitiske balance også er kommet under pres.

Politisk fokus

Vi ser en stadig større militær tilstedeværelse fra landende omkring Nordpolen, men også andre interessenter der forsøger at gøre deres indtog i stadig større grad – Kina for eksempel.

Det betyder, at Arktis er under hastig forandring på næsten alle parametre. Midt i alt dette ser vi også, at der fra dansk side er kommet betydelig mere politisk fokus på Grønland.

Og forholdet mellem de to dele af rigsfællesskabet bliver set efter i sømmene af begge parter med de mange forskellige nye udfordringer, som vi hidtil fra dansk side har gået meget stille med dørene omkring.

Læs også

Det afhænger jo af øjnene, der ser på alt dette. Men isoleret set i forholdet mellem Grønland og Danmark bør det være en positiv ting, at der tages hul på en række vigtige diskussioner, selv om de på grund af mange års forsømmelse nu gør ondt at få frem i lyset.

Så længe vi har et rigsfællesskab, er det af afgørende betydning, at Danmark er i stand til at forstå alle udfordringerne i Grønland og i hele Arktis.

Klimaforandringerne må ikke gemmes væk på øverste hylde, fordi alle de andre problemstillinger i Arktis presser sig på – de udgør en helt afgørende faktor for, at alt er under forandring i Arktis.

Temadebat

Hvordan påvirker klimaudfordringerne Arktis?

Selvom vi med god grund har haft blikket rettet mod syd denne sommer, er klimaforandringernes påvirkning mod nord signifikant for krisens videre udvikling.

Men hvilke udviklinger ser vi tage form i Arktis? Hvordan påvirker klimakrisen Arktis og dets rolle globalt? Hvad kan vi gøre for at begrænse skaderne? Og er der overhovedet noget positivt at sige om situationen?

Det søger Altinget Arktis svar på i en ny temadebat, hvor en række aktører vil komme med deres perspektiv på emnet.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Hesselbjerg Christensen

Professor, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet
cand.scient. (Københavns Uni. 1986), ph.d. i astrofysik (Niels Bohr Instituttet 1990)

0:000:00