Debat

Ungeklimarådet til regeringen: Indfør et delmål på 50 procent i 2025

DEBAT: Der skal en god mængde vilje til for at stræbe efter 12-tallet og hårdt arbejde for at nå det. Hockeystave og tomme partnerskaber er ikke tilstrækkeligt, skriver Ungeklimarådet.

Med det nuværende tempo er Ungeklimarådet alvorligt bekymrede for, at regeringen vil dumpe sin klimaeksamen, skriver forperson Monika Skadborg.
Med det nuværende tempo er Ungeklimarådet alvorligt bekymrede for, at regeringen vil dumpe sin klimaeksamen, skriver forperson Monika Skadborg.Foto: Ungeklimarådet
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Karakteren for regeringens klimaindsats anno 2020 var skuffende. Et 02 med pil ned. De gav ellers udtryk for ambitioner om et 12-tal, men langsommelighed og optimistiske antagelser har trukket gevaldigt ned.

Med det nuværende tempo er Ungeklimarådet alvorligt bekymrede for, at regeringen vil dumpe til eksamen. Moder Natur er en streng censor, som ikke flytter deadlines. Derfor er det nu endnu vigtigere, at regeringens klimaindsats anno 2021 kommer op i gear.

Opgavebeskrivelsen er simpel, men udfordrende: "Hvordan kan Danmark nå målsætningen om 70 procents drivhusgasreduktion i 2030 og vise sig som et grønt foregangsland internationalt?"

Formålet med opgaven er, at rige lande skal udvikle de løsninger, som hele verden efterspørger i takt med, at den grønne omstilling kommer op i fart.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi har et moralsk ansvar for at gå forrest, og det har endda fordelagtige økonomiske udsigter. Som ledende nation i den grønne omstilling vil Danmark nyde international anerkendelse, der fremmer indflydelse og finansielle interesser.

Hockeystaven skal smides ud
Hvis regeringen skal føre en klimapolitik til topkarakter, er det vigtigste et højt arbejdstempo, så den ikke sidder oppe hele natten lige før afleveringsfristen.

Hockeystavsmodellen hører ikke til i klimapolitikken. Der skal lægges en realistisk plan for lineær reduktion i CO2-udledningerne. Det betyder et delmål i 2025 på 50-54 %. Uden det tror vi ikke på, at regeringen består eksamen.

Ungeklimarådet

Med klimapolitik bliver opgaven større, jo længere man venter med at gå i gang. Jo mindre, der bliver arbejdet på sagen i god tid, des flere drivhusgasser når vi at udlede. Det efterlader en frygtelig stor regning til oprydning.

Diger bygger jo ikke sig selv, klimaflygtninge er både tragisk og besværligt, og ingen er interesserede i at opleve FN's forudsigelser om vores fremtidige fødevaresikkerhed. Så hastighed er essentielt.

Sagt med andre ord: Hockeystavsmodellen hører ikke til i klimapolitikken. Der skal lægges en realistisk plan for lineær reduktion i CO2-udledningerne. Det betyder et delmål i 2025 på 50-54 %. Uden det tror vi ikke på, at regeringen består eksamen.

De bedste løsninger kommer fra virkeligheden. Derfor skal regeringen inddrage eksperter og samarbejde med de sektorer, som skal omstille sig. Her er det et klart udviklingspotentiale.

Det er ikke nok at oprette partnerskaber og tage flotte billeder sammen med dem for så at lægge deres anbefalinger ned i en skuffe.

Læs også

Klimaafgifter er uundgåelige
Det er bydende nødvendigt, at regeringen indfører substantielle og ensartede klimaafgifter. Det er det billigste og mest effektive værktøj til at fremme den grønne omstilling.

Det er realistisk at vedtage en substantiel grøn skattereform før sommerferien. Nordmændene har allerede gjort det, så lad os komme i gang. Jo tidligere erhvervslivet får besked om, at det bliver dyrere at forurene i fremtiden, des lettere bliver omstillingen.

Opfylder regeringen de førnævnte læringsmål, er de godt på vej mod de tocifrede karakterer. Men der er en elefant i rummet, eller snarere rigtig mange køer og grise. Regeringen skal starte diskussion om fremtiden for den animalske produktion, og hvorvidt den fremtidige landbrugsstøtte kan differentieres på baggrund af CO2-udledninger. 

Hvis ikke der bliver vedtaget en plan for at sænke landbrugets udledninger, er ikke muligt at få de høje karakterer. Der er en stigende vilje til forandring i det danske landbrug, båret frem af energiske unge landmænd, så lad os håbe, at regeringen tør gribe muligheden.

Der skal en god mængde vilje til for at stræbe efter 12-tallet og endnu mere arbejde for at nå det. Trods coronavirussen står Danmark klar til at rykke på klimafronten. Vores økonomi er stærk, vi kan låne til historisk lave renter til historisk nødvendige investeringer, og vi har de tekniske kompetencer til at erobre en grøn førerplads.

Ungeklimarådet tror stadig på, at regeringen kan opfylde læringsmålene, men det kræver en massiv indsats og et temposkift.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00