Forsker om frikommuner: Lokale laboratorier har skabt nye løsninger på svære problemer

EVALUERING: Ved årsskiftet udløb den seneste runde frikommuneforsøg. Trods bureaukratisk bøvl har forsøgene ifølge Vive-projektchef skabt nyttig og innovativ viden om nogle af kommunernes komplekse indsatser.

Digitale samtaler mellem ledige og jobcentre blev afprøvet i flere frikommuner, inden covid-19 gjorde det nødvendigt i alle øvrige kommuner også.
Digitale samtaler mellem ledige og jobcentre blev afprøvet i flere frikommuner, inden covid-19 gjorde det nødvendigt i alle øvrige kommuner også.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Frikommunerne har jo lavet et kæmpemæssigt arbejde med at se på, hvad der virker og hvad der ikke virker.

Ulf Hjelmar
Projektchef ved Vive

Kan en børnefaglig undersøgelse koges ned fra 50 sider til blot et par stykker A4-papir? Kan digitale samtaler forbedre jobcentrenes resultater? Og kan muligheden for tilkøb af mere hjælp styrke den kommunale ældrepleje?

Den slags spørgsmål stillede 38 kommuner sig selv for godt fire år siden for derefter at kaste sig ud i forsøg med at afprøve nye løsninger som frikommuner.

I alt blev 79 forsøg godkendt af den tidligere regering, hvor af de 57 blev gennemført og nu er blevet endeligt evalueret. Og ser man samlet på de mange lokale eksperimenter, så har de i høj grad bidraget med ny og nyttig viden og erfaringer.

Dokumentation

Frikommuneforsøg II

Syv frikommunenetværk har siden 2017 fået dispensation til at afprøve nye måder at løse opgaverne på bl.a. beskæftigelsesområdet, sundhedsområdet og socialområdet.

Tilsammen har netværkene fået godkendt 79 forsøg, hvoraf 57 er blevet gennemført og evalueret. 38 kommuner deltager i frikommunenetværk.

Formålet med frikommuneforsøget er at få ny viden og praktiske erfaringer, der kan bane vejen for en bedre opgaveløsning gennem kvalitetsudvikling og regelforenklinger i alle kommuner.

Regeringen vil tage stilling til, om resultasterne af forsøgene giver anledning til ændret lovgivning. I så fald vil regeringen søge Folketingets opbakning til at udbrede forsøgene til generel lovgivning.

Læs evalueringerne af de enkelte forsøg

En mere fleksibel og effektiv beskæftigelsesindsats

Billigere boliger og fleksible boligløsninger

Bedre styring på det specialiserede socialområde

Nye samarbejdsformer på somatisk akutområde

Sammenhængende og tværgående indsatser

Èn plan for en sammenhængende indsats for udsatte borgere


Kilde: Social- og Indenrigsministeriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00