Frustrerede borgmestre i opråb om udligning: Vi gør alt det rigtige, alligevel bliver vi fattigere og fattigere

Fire borgmestre kritiserer den kommunale udligningsordning for at bygge på forældet data, lappeløsninger og en dalende objektivitet, som langsomt trækker gulvtæppet væk under deres kommuners økonomi. Ekspert deler flere af kritikpunkterne.

Der tabes millioner på at hjælpe borgere uden for beskæftigelse i et såkaldt småjob og så kompenseres kommuner ikke i tilstrækkeligt fra for udgifter til blandt andet førtidspensionister på over 60 år. De to ting står centralt i fire kommuners kritik af systemfejl i udligningsordningen.<br>
Der tabes millioner på at hjælpe borgere uden for beskæftigelse i et såkaldt småjob og så kompenseres kommuner ikke i tilstrækkeligt fra for udgifter til blandt andet førtidspensionister på over 60 år. De to ting står centralt i fire kommuners kritik af systemfejl i udligningsordningen.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Der er noget helt galt med den kommunale udligningsordning, når billigt drevne vækstkommuner får stadig sværere ved at finansiere den lokale velfærd.

Det er i hvert fald oplevelsen hos fire jyske borgmestre, som onsdag møder op på Christiansborg til en åben høring for at fremlægge deres fælles kritik af udligningsordningen i dens nuværende udgave.

”Vi vækster i befolkning, vi vækster i arbejdspladser, vi vækster i virksomheder, vi har høj beskæftigelse, lav arbejdsløshed og vi er blandt de ti billigst drevne kommuner i landet. Det til trods bliver vi på grund af udligningen fattigere og fattigere,” siger Ole Vind (V), der er borgmester i Hedensted Kommune.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00