S vil afsætte tre milliarder om året til højere løn for offentligt ansatte

Fagforbundene FOA, BUPL og Dansk Sygeplejeråd roser regeringspartiets udspil, mens Dansk Industri og Dansk Erhverv er skeptiske. 

Onsdag offentliggør S-regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen syv principper for bedre løn og arbejdsvilkår til offentligt ansatte.
Onsdag offentliggør S-regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen syv principper for bedre løn og arbejdsvilkår til offentligt ansatte.Foto: John Thys/AFP/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

Efter et længere tilløb er Socialdemokratiet nu klar til at melde ud, hvor mange penge regeringspartiet vil bruge på at hæve lønnen og forbedre arbejdsvilkårene for offentligt ansatte i de kommende år.

Regeringspartiet vil afsætte flere penge fra 2024, og i 2030 skal de ekstra midler udgøre tre milliarder kroner om året. Det skriver både DR og Berlingske tirsdag aften.

”Det gør vi, fordi der allerede i dag er store problemer med rekruttering og fastholdelse. Vi risikerer, at vores velfærdssamfund, som de fleste af os danskere er glade for, begynder at smuldre. Derfor bliver vi nødt til at anerkende, at løn- og arbejdsforhold er en del af den fremtidige løsning for at sikre vores velfærdssystem,” siger statsminister Mette Frederiksen (S) ifølge DR.

Syv principper udestår

Statsministeren har flere gange gennem valgkampen varslet, at Socialdemokratiet inden valget d. 1. november vil præsentere et sæt principper for, hvordan lønnen kan stige for offentligt ansatte.

Ifølge DR og Berlingske vil syv principper blive fremlagt på et pressemøde, der afholdes onsdag, hvor selve udspillet også offentliggøres. Principperne for hvordan pengene skal fordeles er således ikke ude endnu. Regeringen har dog allerede gjort det klart, at den blandt andet fokuserer på de dele af den offentlige sektor, hvor der er udfordringer med at rekruttere og fastholde arbejdskraft.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har tidligere også gjort det klart, at det fortsat skal være den private sektor, der er lønførende. Mette Frederiksen lægger ifølge DR op til, at midlerne skal fordeles ved trepartsforhandlinger, dvs. forhandlinger mellem fagbevægelsen, arbejdsgiverne og regeringen.

Det står endnu ikke klart, præcis hvilke faggrupper der ifølge Socialdemokratiet skal have del i lønstigningerne. Ifølge både DR og Berlingske nævner statsministeren dog sundheds- og ældreområdet samt daginstitutioner og fængselsområdet.

2.000 kr. om måneden

Ifølge et regneeksempel fra Socialdemokratiet vil man for 2,5 milliarder kroner om året kunne hæve lønnen med ca. 2.000 kroner om måneden for i alt 235.000 offentligt ansatte. Det skriver Berlingske.

Udspillet bliver taget positivt imod hos FOA, et af landets største fagforbund med medlemmer ansat i det offentlige.

”Jeg tror, det er en lønstigning, man kan mærke. Dermed er det et seriøst og langsigtet bud til at løse de massive rekrutterings- og ligelønsproblemer i den offentlige sektor. Selv om det ikke løser samtlige lønudfordringer i den offentlige sektor, er det rigtigt godt,” siger FOA-formand Mona Striib i en pressemeddelelse.

Også Elisa Rimpler, formand for pædagogernes fagforbund BUPL, roser Socialdemokratiets udspil tirsdag aften. Det samme gælder Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

DI: ”Potentiel kanonkugle”

Omvendt bliver Socialdemokratiets udspil mødt med kritik fra erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) med adm. direktør Lars Sandahl Sørensen i spidsen.

”Det her er en potentiel kanonkugle mod den danske model, der kan ende i en spiral af dyb uansvarlighed,” skriver han tirsdag aften på Twitter.

Ved den danske model forstås ofte, at det er lønmodtagerne og arbejdsgiverne, der forhandler løn, uden at politikerne blander sig.

Samme toner lyder fra Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

”Nu skal vi se udspillet i sin helhed, det er principielt problematisk at gå mod den danske model. Spørgsmålet om løn hører hjemme i forhandlinger mellem arbejdsgivere og lønmodtagere,” skriver han på Twitter.

Ifølge Socialdemokratiet er forslaget om højere løn til ansatte i det offentlige fuldt finansieret i partiets 2030-plan. Pengene tages fra det økonomiske råderum.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

Elisa Rimpler

Formand, BUPL
pædagog (Esbjerg Seminarium 1999)

0:000:00