Debat

Nordjyske borgmestre: Vi huser Danmarks største CO2-udleder, men vi har store visioner for CO2-fangst

Nordjylland huser en af Danmarks største CO2-udledere, Aalborg Portland. Nu skal regionen også huse et ambitiøst projekt om indfangning og lagring af CO2, og Alborg skal tilmed være værtsby for en international energikonference, skriver Per Bach Laursen, Mogens Christen Gade og Lasse Frimand Jensen.

Udpegningen til at skulle arbejde med fangst, lagring, transport og anvendelse af CO2 har Nordjylland blandt andet fået på grund af den højeste udledning af CO2 per indbygger i Danmark – primært grundet udledningerne fra cementvirksomheden Aalborg Portland, skriver tre nordjyske borgmestre.
Udpegningen til at skulle arbejde med fangst, lagring, transport og anvendelse af CO2 har Nordjylland blandt andet fået på grund af den højeste udledning af CO2 per indbygger i Danmark – primært grundet udledningerne fra cementvirksomheden Aalborg Portland, skriver tre nordjyske borgmestre.Foto: Mads Jensen/Biofoto/Ritzau Scanpix
Per Bach Laursen
Mogens Christen Gade
Lasse Frimand Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mandag åbnes dørene til en vigtig og meget nødvendig konference: EU's Carbon Capture and Utilization and Storage (CCUS) Forum. Begivenheden finder sted i kulturcentret Nordkraft i Aalborg og understøttes af flere supplerende events i byen. 

Deltagerlisten i sig selv sætter en tyk streg under vigtigheden af stormødets tema. H.K.H. Kronprinsen deltager, når konferencen indledes, og han får blandt andre selskab af klima-, energi og forsyningsminister Lars Aagaard (M) og EU-kommissær for energi, Kadri Simson.  

Sammen med en lang række beslutningstagere, eksperter og repræsentanter fra blandt andet erhvervslivet skal de være med til at komme med bud på, hvordan vi som region, nation og verdenssamfund får banet vejen for håndteringen af CO2.  

Med de globale temperaturstigninger og et voksende antal klimarelaterede naturkatastrofer er behovet for en CO2-strategi til at få øje på. Der er desuden meget gode og klare grunde til, at begivenheden finder sted i lige netop Nordjylland.

Nordjysk projekt

Det er ikke tilfældigt, at vi på tværs af flere nordjyske aktører har kunnet overbevise arrangørerne om, at konferencen skal finde sted i Nordjylland. Fra nationalt hold er regionen udpeget til at skulle arbejde med fangst, lagring, transport og anvendelse af CO2, hvilket udfolder sig gennem fyrtårnsprojektet CO2Vision.

Nordjylland har en ideel geografisk placering med velegnede arealer til vindmølle- og solenergianlæg; begge nødvendige udgangspunkter for CCUS.

Per Bach Laursen m.fl.

Udpegningen har Nordjylland blandt andet fået på grund af den højeste udledning af CO2 per indbygger i Danmark – primært grundet udledningerne fra cementvirksomheden Aalborg Portland. Men den hænger også sammen med, at Nordjylland som region har en række unikke stedbundne ressourcer, som udgør et utroligt godt fundament for netop CCUS. 

Her ligger et af verdens bedst bedømte ingeniøruniversiteter, Aalborg Universitet, med en lang række førende eksperter inden for feltet – ikke mindst i forhold til grønne brændstoffer og Power-to-X.  

Der er tilmed tale om et universitet, der udmærker sig, når det gælder samarbejde med det omgivende samfund; erhvervslivet, kommuner med flere.  

Ideel lokation

Nordjylland har en ideel geografisk placering med velegnede arealer til vindmølle- og solenergianlæg; begge nødvendige udgangspunkter for CCUS, da der skal bruges grøn strøm til de tilknyttede processer.  

Både i testfasen og når den opskalerede indfangning af CO2 iværksættes, er der behov for en række industrielle punktkilder, som udleder CO2. Her har vi som sagt Danmarks største CO2-punktkilde Aalborg Portland. Virksomheden deltager aktivt i testningen af teknologier, som indgår i CCUS-kæden. Og den står ikke alene som oplagt CO2-kilde.

Vi har i Nordjylland en lang række biogasanlæg og industrivirksomheder, der også er velegnede udgangspunkter for CO2-fangst. Vi har desuden fem industrihavne, som alle kan spille en stor rolle som eksempelvis CO2-terminal, grøn tankstation eller vækstcenter.  

Vi har for længst taget hul på forarbejdet gennem en række stærke test- og demonstrationsprojekter inden for CCUS-feltet. Her kan fremhæves satsninger som Green Port Scandinavia, hvor man har ambitioner om at etablere Europas største CO2-hub for import og udskibning af store mængder CO2 på Hirtshals Havn.  

Og her kan peges på initiativer i regi af Port of Aalborg, hvor man er i gang med at skabe et testcenter for blandt andet grønne fossilfrie brændstoffer. Projektet Hydrogen Valley, der afdækker potentialet for at afbalancere elnettet ved at omdanne overskudsproduceret energi til brint, er også et stærkt eksempel. 

Nødvendig infrastruktur

Selvom vi er godt i gang med CCUS-forarbejdet i Nordjylland, er opgavelisten stadig lang. Hvis Nordjylland skal udvikle sig til en international foregangsregion inden for CCUS, er der behov for, at vi lykkes med to ting:

I fællesskab skal vi have udviklet det vigtige CCUS-setup, som kan være en del af løsningen på den globale klimakrise.

Per Bach Laursen m.fl.

På den ene side skal vi have formuleret og formidlet en fælles vision for, hvordan vores grønne CCUS-eventyr skal se ud i 2050. Det arbejde er vi i fuld gang med i erhvervsfyrtårnet CO2Vision, men vi er ikke i mål endnu.  

På den anden side skal vi have etableret en stærkere, mere konstruktiv og ambitionsdrevet dialog med Christiansborg, energiinfrastrukturforvaltere og transmissions- og distributionsselskaberne om at etablere den nødvendige el-, CO2- og brint-infrastruktur til at understøtte Nordjyllands CCUS-visioner frem mod 2050. Her er vi heller ikke i mål endnu.  

Hvis Nordjylland som region skal opnå en status som international frontløber inden for CCUS, bliver vi nødt til at tage fat i både ”hønen og ægget”: Uden sammenhængende CCUS-ambitioner får vi ingen infrastruktur. Og uden infrastruktur kan vi ikke indfri vores ambitioner.  

Det bliver ingen nem opgave at knække den kode, men vi er parate til at kaste os over opgaven. I fællesskab skal vi have udviklet det vigtige CCUS-setup, som kan være en del af løsningen på den globale klimakrise. Og samtidig kan vi sikre både Nordjylland og resten af landet arbejdspladser, investeringer og en central rolle i den globale grønne omstilling. Det arbejde ser vi frem til at kaste os over i CO2Vision.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lasse Frimand Jensen

Borgmester (S), Aalborg Kommune, formand, KKR Nordjylland
master i udvikling og internationale relationer (2011)

Per Bach Laursen

Borgmester (V), Vesthimmerlands Kommune, svineproducent
agrarøkonom (Næsgaard Agerbrugsskole 1989)

Mogens Christen Gade

Borgmester (V), Jammerbugt Kommune, formand for Erhvervshus Nordjylland, formand for Vestkystpartnerskabet, formand for Fjerritslev Gymnasium, næstformand i KKR Nordjylland
lærer (Ranum 1984)

0:000:00