Professor: Sådan kan ny jobpræmie løse udligningsbenspænd for udsatte ledige

En teknisk detalje i det kommunale udligningssystem gør det dyrt for kommuner at hjælpe ledige i småjob og deltidsansættelser. Det vil regeringens Reformkommission forhindre med en ny jobpræmie. Økonomiprofessor Philip Schröder forklarer logikken.

Småjob og løntimer skal fylde langt mere i indsatsen for udsatte ledige, mener Reformkommissionen. Men den kommunale udligning kan spænde ben.<br>
Småjob og løntimer skal fylde langt mere i indsatsen for udsatte ledige, mener Reformkommissionen. Men den kommunale udligning kan spænde ben.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Småjobs på mellem fem til ti timer om ugen er et vigtigt greb til at hjælpe flere udsatte ledige ind på arbejdsmarkedet.

Men for den enkelte kommune kan det være en dårlig forretning, fordi de risikerer at tabe væsentlige indtægter fra den kommunale udligningsordning. Derfor skal der særlige tiltag på bordet, hvis brugen af småjob skal rulles ud i stor skala.

Det er ræsonnementet for regeringens Reformkommissions forslag om at indføre en såkaldt jobpræmie til at belønne kommuner, som får borger på kanten af arbejdsmarkedet til at arbejde bare nogle enkelte timer om ugen.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00