Debat

SKI: Vi kan ikke genkende skræmmebilledet af kommunernes fællesindkøb

REPLIK: Hverken SKI eller kommunerne kan genkende det skræmmebillede, Morten Rasmussen forsøger at tegne af kommunernes indkøbsstrategi, som sikrer fornuftig forvaltning af skatteydernes penge, skriver Christian Lunding.

Med til kritikken fra branchen hører, at det var profitabelt for virksomhederne, at kommunerne ikke tidligere lavede udbud sammen, mener Christian Lunding.
Med til kritikken fra branchen hører, at det var profitabelt for virksomhederne, at kommunerne ikke tidligere lavede udbud sammen, mener Christian Lunding.Foto: SKI/presse
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Faktum er, at der på tværs af landets kommuner bliver indkøbt i tusindvis af identiske hjælpemidler hvert år.

Selvom vi alle er forskellige, har vi på nogle områder ofte brug for de samme hjælpemidler, når vi bliver ældre eller ramt af sygdom.

Derfor har kommunerne brug for en stribe hjælpemidler, der efter endt brug desinficeres og genbruges af endnu en borger.

Fælles udbud hindrer prisudsving
Eksempelvis blev der i 2017 indkøbt 4.000 rollatorer af samme model. Men kommunerne betalte vidt forskellige priser – for nøjagtigt samme produkt fra samme leverandør.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Den heldige kommune betalte 779 kroner for rollatoren – mens de uheldige kommuner måtte slippe 1.699 kroner. En prisforskel på 118 procent.

Kommunerne forvalter deres midler ansvarligt og foretager selv udbud og indkøb – alene eller sammen med andre kommuner. Ovenstående prisforskel er blandt årsagerne til, at kommunerne valgte at gå sammen om at udbyde genbrugshjælpemidler gennem SKI.

Før man tager branchens påstande for pålydende, skal man huske, at mange kommuner før SKI-aftalen betalte høje priser for præcis det samme produkt, som deres nabokommune fik billigere. 

Christian Lunding
Udbudsdirektør, SKI

Læs også

SKI’s første aftale for genbrugshjælpemidler blev til i et bredt samarbejde mellem kommunernes fagpersonale, ergoterapeuter, hjælpemiddelteknikere, udbudskonsulenter og brugere af hjælpemidler samt efter indgående dialog med branchen.

Kommunerne opnår besparelser
70 kommuner valgte at tilslutte sig aftalen, der blev opdelt i 15 delaftaler med tre leverandører på hver. Der var stor interesse og stærk konkurrence blandt leverandørerne om de enkelte delaftaler, da udbuddet blev gennemført sidste år.

Alle de tilbudte produkter blev underlagt en kvalitetstest foretaget af kommunale ergoterapeuter, visitatorer og fysioterapeuter samt brugere af hjælpemidler. Kvaliteten vægtede minimum 50 procent og på flere delaftaler 60 procent i evalueringen af de indkomne udbud.

Resultatet blev godt: På tværs af delaftalerne kan kommunerne nu købe de velkendte genbrugshjælpemidler af god kvalitet med en gennemsnitlig besparelse på 21 procent.

Det er ikke et tal, der som Morten Rasmussen og Danish.Care påstår blot ser ”pæne ud på papiret”.

Det er besparelser, der blandt andet sikrer, at kommunerne også kan betale for de innovative og specialtilpassede hjælpemidler, der af og til er brug for til borgere med særlige behov.

Skræmmebillede er ikke genkendeligt
Fælles indkøbsaftaler er godt købmandskab. Al erfaring viser, at vi med fælles indkøb kan opnå høj kvalitet til bedre priser, end den enkelte kommune eller andre offentlige organisationer kan opnå på egen hånd.

Det gælder også for genbrugshjælpemidler.

Og hverken SKI eller kommunerne kan genkende det skræmmebillede, Morten Rasmussen forsøger at tegne. I en evaluering fra december har vi har spurgt kommunerne, hvordan det går med at bruge aftalen.

65 procent svarer, at de er tilfredse eller meget tilfredse med aftalen, og 28 procent er hverken tilfredse eller utilfredse.

Når vi er i dialog med de nye SKI-leverandører på aftalen, får vi også overordnet positive tilbagemeldinger.

Det er ikke overraskende for os, at også leverandørerne er ganske godt tilfredse, da leverandørfeltet består af danske selskaber, som er vant til at servicere den offentlige sektor med genbrugshjælpemidler – også før SKI’s udbud.

Indkøbsstrategien giver råderum til velfærd
Når kommunerne går i fællesudbud, er hovedformålet at kunne købe de efterspurgte produkter i god kvalitet til de bedst mulige priser. Det er god forvaltning af skattekronerne.

SKI fremmer konkurrencen, og det betyder, at leverandørerne skal byde ind med gode produkter til konkurrencedygtige, gennemsigtige priser.

Det er legitimt, at man som interesseorganisation går i brechen for sin branches interesser.

Men før man tager branchens påstande for pålydende, skal man huske, at mange kommuner før SKI-aftalen betalte høje priser for præcis det samme produkt, som deres nabokommune fik billigere.

Det var profitabelt for virksomhederne og efterlod kommunerne med færre penge til velfærdsopgaverne. Den fælleskommunale indkøbsaftale sikrer mere råderum til velfærd i de enkelte kommuner.

Acceptér kommunernes fællesindkøb
Nu kommer den næste indkøbsaftale, der skaber konkurrence om en række andre genbrugshjælpemidler.

Opskriften er den samme. Vi samarbejder med brugerne og de fagprofessionelle i kommunerne, vi kvalitetstester, og vi lytter også til markedet.

SKI har blandt andet holdt infomøder for interesserede leverandører flere steder i landet og tilbudt 1:1 møder, hvor leverandørerne kan komme tættere på specifikke elementer.

Det er blandt andet på baggrund af dialogen med leverandørerne, vi har udvidet antallet af delaftaler, så vi også i pulje 2 ender med omkring 15 delaftaler. Det giver meget specialiserede leverandører mulighed for at byde ind på lige nøjagtig den delaftale, de kan honorere.

Med det første udbud af genbrugshjælpemidler har SKI vist, at vi kan få enderne til at mødes og opnå en høj kvalitet på velkendte produkter til bedre priser, end den enkelte kommune kan opnå på egen hånd.

Det er vi sikre på, at vi også vil opnå med pulje 2.

Jeg vil derfor opfordre Morten Rasmussen og Danish.Care til at acceptere præmissen om fællesoffentligt indkøb og kaste sig konstruktivt ind i samarbejdet om at sikre nogle gode fælles aftaler, som bidrager positivt til kommunernes økonomi og borgernes velfærd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Lunding

Udbudsdirektør, SKI

0:000:00