Nick Zimmermann
 svarer 
Ane Halsboe-Jørgensen

Er ministeren åben for at ændre lovgivningen, så kommunerne forpligtes til at kontakte seniorer om jobmuligheder?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

§20-spørgsmål 472

Er ministeren åben for at ændre lovgivningen, så kommunerne bl.a. forpligtes til at kontakte seniorer om jobmuligheder, og så man fra kommunernes side skal gøre virksomhederne opmærksomme på seniorer som arbejdskraft?

Skriftlig begrundelse:
Tiltagene er blandt andet gennemført i Horsens Kommune.

Svar fra torsdag den 1. februar 2024

Jeg ser positivt på initiativer, der kan bidrage til at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet. Seniorer er med deres erfaring og viden en stor ressource for vores arbejdsmarked. Især i en tid med mangel på arbejdskraft.

Vi kommer dog fra et godt udgangspunkt. Beskæftigelsen blandt danske seniorer har generelt set været stigende over de seneste knap 30 år. Det er en positiv udvikling, at de seniorer, der kan og ønsker det, fortsætter på arbejdsmarkedet.

Der er dog fortsat udfordringer, og vi kan f.eks. se, at seniorer har sværere ved at komme tilbage i job, når de først er blevet ledige. Sammenlignet med andre aldersgrupper er flere af de 60 til 65-årige seniorer fortsat ledige efter et år, og de angiver ledighed som en grund til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Vi ser desværre også, at mange seniorer føler sig diskrimineret på grund af deres alder.

Derfor har vi brug for en kulturændring, hvor både virksomheder, kommuner og medarbejdere får øjnene op for seniorernes ressourcer. Kulturændringer er ikke en nem størrelse, for hvordan ændrer vi sammen synet på seniorer? Det er ikke noget, vi kan lovgive os ud af.

Jeg ser derfor frem til, at vores nye Videnscenter for Fastholdelse af Seniorer på Arbejdsmarkedet, som regeringen og aftalepartierne bag finansloven for 2023 afsatte 42 mio. kr. til i 2023-2026 til, skal indsamle viden og forskningsresultater om seniorers arbejdsliv og hermed skubbe på en kulturændring, så flere arbejdspladser ønsker at fastholde og ansatte seniorer.

Jeg ser frem til at følge videnscenterets arbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00