Debat

Mette Bock: Med medieforliget bliver lokale og regionale medier styrket

REPLIK: Det er en del af medieudspillet, at regionale og lokale medier skal styrkes. De digitale nyhedsmedier, også de regionale og lokale, skal nemlig momsmæssigt ligestilles med de trykte medier, skriver Mette Bock (LA).

Regeringen er stærkt optaget af, at alle i dette land skal have adgang til troværdigt, dansk kvalitetsindhold. Præmissen for Kristendemokraternes kritik af medieforliget her på Altinget er dermed forfejlet, mener Mette Bock (LA).<br>
Regeringen er stærkt optaget af, at alle i dette land skal have adgang til troværdigt, dansk kvalitetsindhold. Præmissen for Kristendemokraternes kritik af medieforliget her på Altinget er dermed forfejlet, mener Mette Bock (LA).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bock (LA)
Kulturminister og kirkeminister

Kristendemokraternes Isabella Arendt interesserer sig mere for indhold end for udseende, også når det drejer sig om medier.

Kristendemokraterne er optagede af, at alle borgere sikres adgang til kvalitetsindhold, og at information, oplysning og dannelse ikke kun er for dem, der har råd.

Med det afsæt kritiserer hun regeringens medieudspil.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det er mig en glæde at oplyse, at regeringen er stærkt optaget af, at alle i dette land skal have adgang til troværdigt, dansk kvalitetsindhold.

Men det skal ske på en ny tids præmisser. Vi vil have sminken væk. 

Vi vil forskyde mediestøtten fra de landsdækkende til de regionale og lokale medier, og vi ønsker som noget nyt at støtte de uge- og distriktsaviser, der allerede i dag kommer gratis ud i alle husstande og i stigende omgang indeholder lokalt forankret kvalitetsjournalistik.

Mette Bock (LA)
Kulturminister og kirkeminister

Finansieringsgrundlaget for dansk digital indholdsproduktion er solidt – alene i perioden fra 2010-2016 er omkostningerne til køb og produktion af dansk audiovisuelt indhold vokset 1,4 milliarder kroner. 

Jeg er derfor lodret uenig i, at kvalitetsindhold kun kan produceres og distribueres af offentligt ejede eller finansierede medier. Krisen er ikke en indholdskrise. 

Men hvad nytter det, at det gode indhold produceres, hvis borgerne ikke bruger det?

Derfor skal indholdet være der, hvor borgerne er, og det gode børneindhold skal samles på en app eller en digital platform, hvor børn og deres forældre nemt kan finde det.

Uanset om producenten er DR eller en privat medievirksomhed, der har fået medfinansiering via den nye, store public service pulje.

Mediestøtten forskydes til regionale og lokale medier
Hverken DR eller TV 2 forsvinder fra landkortet, som man ellers kunne tro, når man læser Arendts indlæg.

TV 2 vil tværtimod få en medejer, der både strategisk og økonomisk kan sikre udvikling af stationen i de kommende år. Og TV 2's public service-forpligtelser vil blive fastholdt. 

Hvad angår de regionale og lokale medier er det en del af udspillet, at de skal styrkes. De digitale nyhedsmedier, også de regionale og lokale, skal momsmæssigt ligestilles med de trykte medier.

Vi vil forskyde mediestøtten fra de landsdækkende til de regionale og lokale medier, og vi ønsker som noget nyt at støtte de uge- og distriktsaviser, der allerede i dag kommer gratis ud i alle husstande og i stigende omgang indeholder lokalt forankret kvalitetsjournalistik.

DR vil fortsat få mere end tre milliarder kroner om året. Det er der ingen anden dansk kultur- eller medieinstitution, der får.

Og samtidig skal DR forpligtes til at stille sit stof til rådighed for andre.

Det kunne for eksempel indebære, at hjemmesiden folkekirken.dk, hvis ejerne er interesserede og afregner rettigheder med videre, kunne lægge DR's programmer om tro og eksistens på folkekirken.dk og dermed sikre, at flere brugte det. 

Så jo, Isabella Arendt, vi har et klart fokus på dansk, troværdigt kvalitetsindhold. Og vi glæder os over, at flere producerer endnu mere af dette, da medieudbuddet øges så markant i disse år. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00