Debat

Dansk Kunstnerråd: Public service er vigtig som aldrig før

DEBAT: Besparelser i public service vil underminere muligheden for at skabe gode rammer for kunst og kultur i samfundet. Og der er brug for mere - ikke mindre - kunst og kultur for at sikre, at de forpligtende, nationale fællesskaber, der er så væsentlige i dag, også fremover vil opstå, skriver bestyrelsen i Dansk Kunsterråd.

Foto: Camilla Kongsted/Altinget.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af: Bestyrelsen i Dansk Kunstnerråd

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til debat@altinget.dk

Et aktuelt forslag om, at DR’s budgetter skal beskæres med 25 procent, vil ikke blot ramme DR, men også underminere muligheden for at skabe gode rammer for kunst og kultur i public service. I lyset af, at vi befinder os i en tid, hvor der i Danmark med alt tydelighed er brug for flere forpligtende fællesskaber, er besparelser inden for public service den helt forkerte vej at gå.

Besparelsesforslaget motiveres blandt andet med, at “der er brug for mindre plastic og pop” i DR’s programflader. I den sammenhæng glemmer man desværre, at DR er en meget stor kulturel institution, som giver honorarer til professionelle skuespillere, musikere, fotografer, forfattere med videre, plus midler til diverse private produktionsselskaber.

DR betaler også de lovbefalede afgifter for brug af tekster, billeder og musik. Det er mange millioner, der på den måde går til støtte af dansk kunst og kultur. Det kan umiddelbart lyde som noget, vi alle kan undvære, men ingen skal tro, at det er muligt med så store besparelser uden at ramme kunsten og kunstnerne bredt.

Aldrig før har god public service været mere væsentlig - for den giver os mulighed for i en globaliseret tidsalder at blive landsbyboere igen.

Bestyrelsen i Dansk Kunstnerråd

Forpligtende fællesskaber og demokratiske valg
God public service forbinder ideelt set mennesker, der ikke kender hinanden og aldrig kommer til at kende hinanden, i et forpligtende fællesskab, hvor vi kan genkende hinanden og forstå hinandens baggrunde. Aldrig før har god public service været mere væsentlig - for den giver os mulighed for i en globaliseret tidsalder at blive landsbyboere igen.

God public service giver os mulighed for at træffe demokratiske oplyste valg. I public service bør kunsten spille en mere afgørende rolle, som et rum for erkendelse og for identifikation og samfundsmæssig identitetsdannelse – idet kunsten er en nødvendighed for et nationalt kulturfællesskab.

Det aktuelle forslag vil yderlige sætte skub til en negativ udvikling. Og faktum er, at kunst og kulturdimensionen har været under pres i de seneste mange år, når public service-medierne skal konkurrere med de private på forskellige platforme med globale spillere (herunder Google, Facebook, Netflix) i kulissen.

Følger man pengestrømmene, får man hurtigt et meget konkret indblik i mediernes nye virkelighed. I stedet for at igangsætte besparelser, som ikke kun vil ramme en lang række professionelle kunstnere, men også denne og nye generationer af seere, er det Dansk Kunstnerråds opfattelse, at man bør arbejde målrettet for, at DR ikke mister sin public service-bevidsthed. Og her bør man huske, at kunsten og danskproduceret kunst og kultur spiller en meget stor og vigtig rolle.

 

Bestyrelsen i Dansk Kunstnerråd består af følgende medlemmer

Jørgen Thorup (formand)
Lena Dideriksen (næstformand)
Anders Laursen
Bjarne W. Sørensen
Daniel Norback
Iben Bach Elstrøm
Sanne Udsen
Katja Holm
Niels Rønsholdt


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion