Debat: Styrk museerne uden for hovedstadsområdet
DEBAT: Museer i hele landet er et af de redskaber, vi kan bruge for at understøtte aktiviteten i det Danmark, der ligger uden for de største byer, skriver Kim Ruberg, formand for Danmark på Vippen.
Kirsten Ida Enemark
RedaktionsassistentAf Kim Ruberg
Formand, Danmark på Vippen
Folketingets partier forhandler i øjeblikket en ny støttestruktur på museumsområdet, som kulturminister Mette Bock (LA) har bebudet.
Danmark på Vippen og mange andre med interesse i, at vores statsstøttede museer er tilgængelige for befolkningen i hele landet, fokuserer i debatten på, at museumsstøtten bliver helt skævt fordelt med en klar favorisering af hovedstadsområdet.
Hvorfor er det et problem? Det er det, fordi tilstedeværelsen af museer i hele landet er afgørende for bevarelsen af vores fælles kulturarv. Og fordi museerne er et vigtigt element i forhold til tiltrækning af turister.
Et erhverv, der er afgørende for det lokale Danmark, der med sine kyster og natur står for langt den største del af Danmarks turismeindtægter. Turismeindtægter, som har positiv afsmitning på lokal økonomi, skabelse af arbejdspladser, boligmarkedet og så videre.
Hovedstadsområdet får overflod af støttekroner
Og der er i den grad behov for en reform af museumsstøtten. En analyse, som Danmark på Vippen har lavet, viser nemlig, at 72 procent af den samlede støtte til de danske museer udbetales i hovedstadsområdet.
Der er ikke nogen logisk forklaring på, hvorfor pengene fordeles, som de gør i dag.
Kim Ruberg
Formand, Danmark på Vippen
Syv procent af den statslige støtte går til Aarhus, mens museerne i Aalborg og Odense hver får blot en procent. Tilbage er 19 procent af statens støtte, som skal fordeles til museer i resten af landet.
Sammenholdt med museernes besøgstal giver det museerne i hovedstadsområdet 126 kroner i gennemsnit i statslig støtte per museumsgæst, mens museerne i resten af Danmark for hver besøgende får 42 kroner i gennemsnit.
Det betyder for eksempel, at staten giver 237 kroner for hver besøgende på Statens Museum for Kunst i København, mens Marstal Søfartsmuseum på Ærø modtager 14 statslige kroner per besøgende.
Forklaringen bag den skæve fordeling af midler er ikke, at der er flest museer i hovedstaden. Næsten tre fjerdedele af de museer, der modtager støtte fra staten, ligger uden for hovedstadsområdet.
Forklaringen er heller ikke, at der er flere museumsgæster i hovedstaden. Hovedstadsområdets museer har samlet set færre gæster (46 procent) end museerne i resten af Danmark (54 procent), selvom de får 2,5 gange så meget i tilskud.
Der er ikke nogen logisk forklaring på, hvorfor pengene fordeles, som de gør i dag. Den nuværende fordeling tager blandt udgangspunkt i et levn fra de tidligere amters beslutning om størrelsen på udbetalinger til museer i det pågældende amt og er derfor komplet utidssvarende.
Museer udvikler uden for storbyer
Museer i hele landet er et af de redskaber, vi kan bruge for at understøtte aktiviteten i det lokale Danmark og hermed de værdiskabende erhverv, som er placeret uden for de største byer, og som bidrager til langt den største andel af landets nettoeksport.
Prioritering af udvikling af museer, der ligger uden for hovedstadsområdet, er derfor vigtigt for vækst både i lokalområder og i hele landet.
Museer i hele landet leverer vigtige bidrag til vores lokale og nationale kulturarv, og det er under al kritik, at museerne uden for hovedstadsområdet får så bemærkelsesværdigt lille en del af de statslige midler at udvikle sig for. Derfor bør geografi fremover være et væsentligt kriterie for fordelingen af midler til landets statsstøttede museer.