Debat

DIF til politikere: Prioriter en alsidig sportsdækning i medieforliget

DEBAT: I et fragmenteret mediebillede formår sport at samle danskerne. Derfor bør politikerne prioritere sporten i det kommende medieforlig, så det bliver en public service-forpligtelse at lave en alsidig dækning af dansk sport, skriver Morten Mølholm Hansen.

1,5 millioner danskere så med, da Danmarks kvindelandshold i fodbold spillede EM-finale mod Holland. Og det er bare et eksempel på, hvordan sport på tv er en af de få ting, som fortsat formår at skabe dette nationale fællesskab, skriver DIF's formand.
1,5 millioner danskere så med, da Danmarks kvindelandshold i fodbold spillede EM-finale mod Holland. Og det er bare et eksempel på, hvordan sport på tv er en af de få ting, som fortsat formår at skabe dette nationale fællesskab, skriver DIF's formand.Foto: /ritzau/Henning Bagger
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Mølholm Hansen
Direktør for Danmarks Idrætsforbund (DIF)

For få årtier siden sad millioner af danskere og fulgte med i ’Lørdagshjørnet’ med Gorm som vært og i Paul Hammerichs ’Danmarkskrønike’. Når danskerne efterfølgende mødtes privat, på arbejdspladser eller på uddannelsesinstitutioner havde de en fælles referenceramme. De kunne diskutere gæsternes optræden eller Hammerichs beskrivelse af et historisk tema.

Anderledes digital medievirkelighed
Dengang var der kun én dansk tv-kanal samt lidt svenske eller tyske, alt efter hvor man boede i landet. Den digitale medievirkelighed er mildt sagt anderledes i dag.

TV 2 kom til i 1988, og en lang række kommercielle kanaler fulgte trop. Så dukkede internettet op som distributionskanal, og det betød, at blandt andet Youtube og Facebook pludselig tog en stor del af danskernes skærmtid. Senest har streamingtjenester som Netflix, HBO og Viaplay fundet vej til de danske stuer.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv et indlæg til [email protected]

Det er rigtig fint, at vi danskerne har fået et større udvalg på mediefronten. Vi har langt bedre mulighed for at finde begivenheder og indhold, som interesserer os og gør os klogere. Men det fragmenterede mediebillede betyder også, at der er færre ting i det digitale medieudbud, som binder os danskere sammen, som skaber samtaler, og som skaber fællesskaber.

Nationalt fællesskab gennem sport
Sport på tv er en af de få ting, som fortsat formår at skabe dette nationale fællesskab. Vi så det i forbindelse med OL i Rio i 2016, hvor blandt andre håndboldherrerne og Pernille Blumes guldpræstationer blev ’talk of the town’ i hele landet.

Det er vigtigt, at vi danskere fortsat har noget at samles om, og derfor opfordrer Danmarks Idrætsforbund politikerne til at prioritere sporten i det kommende medieforlig.

Morten Mølholm Hansen
Direktør for Danmarks Idrætsforbund (DIF)

Vi oplevede noget lignende sidste år, da DR prioriterede kvindefodbolden. Resultatet var, at 1,5 millioner danskere så med, da Danmark spillede finale mod Holland, og bagefter var ingen var i tvivl om, hvem Nadia Nadim eller Pernille Harder var – slet ikke de små piger i idrætsforeningerne.

Her viste DR en risikovillighed ved at kaste sig over noget, som på daværende tidspunkt ikke havde stor bevågenhed i mediebilledet og ikke var et ’sikkert kort’. Via en grundig og seriøs dækning skabte DR sammen med spillerne en begivenhed, som danskerne kunne samles om – det er public service.

Prioriter sport i medieforlig
Det er vigtigt, at vi danskere fortsat har noget at samles om, og derfor opfordrer Danmarks Idrætsforbund politikerne til at prioritere sporten i det kommende medieforlig. Vi mener, at det skal være en public service-forpligtelse at lave en alsidig dækning af dansk sport, og at det skal fremgå af medieforligets tekst. Med ordet alsidig mener vi en bred dækning af idrætsbegivenheder fra mange forskellige idrætter – også fra parasporten.

Alsidighed indebærer også, at der ikke kun skal være fokus på præstationerne, men også på de menneskelige historier, der ligger bag disse, samt på det idrætsforeningsliv, som er en af grundpillerne i det danske samfund.

Endelig indebærer alsidighed, at der skal være et fokus på sporten i hele landet og ikke kun på den, der foregår i og omkring de store byer. Ved Sport 2017-showet i Herning i begyndelsen af året vandt FC Thy Piger ’Danskernes Idrætspris’.

FC Thy Piger er et eksempel på, hvordan et samarbejde mellem fem klubber i et tyndt befolket område af Danmark har ført til stigende medlemstal inden for pigefodbold og har givet et fantastisk fællesskab. Sådan en historie kan inspirere til, hvordan man kan skabe udvikling og sammenhængskraft i alle dele af landet – også der, hvor der er lidt længere mellem husene.

Forskellige sportsgrene i tv
Der er masser af gode og relevante historier i dansk idræt – også i andre idrætsgrene end fodbold og håndbold. I en undersøgelse foretaget af Radius for DIF er danskerne blevet spurgt til, hvilke sportsgrene de helst vil se på tv. Godt nok er fodbold den mest populære idrætsgren, men 68 procent af danskerne har faktisk ikke fodbold på deres top-3, og især kvinderne efterspørger flere forskellige sportsgrene på tv.

Undersøgelsen viser samtidigt, at et flertal af danskerne synes, at store danske sportspræstationer er en af de få ting, der samler Danmark på tværs af alder, geografi og køn, og at flertallet føler sig stolt, når danske sportsudøvere klarer sig godt i internationale konkurrencer.

Alsidig dækning af sport som public service-forpligtelse
Sport var samtidig den kategori, der fik flest bidrag i Kulturministerens egen kampagne ’Antennerne Ude’, hvor befolkningen blev spurgt om dens ønsker til fremtidens medieindhold. Også disse bidrag viste, at danskerne ønsker stor alsidighed i sportsdækningen.

Vi ønsker på ingen måde at blande os i, hvordan politikerne beslutter sig for at organisere et medieforlig, om der skal spares i DR, eller hvor stor en service-pulje skal være. Men vi opfordrer politikerne til at understrege, at en alsidig dækning af dansk sport er en public service-forpligtelse. I et stadig mere fragmenteret mediebillede er det vigtigt, at vi har noget, som samler danskerne i hele landet, og det gør sporten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Mølholm Hansen

Adm. direktør, Danmarks Idrætsforbund, generalsekretær, Danmarks Olympiske Komité
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1990), tillægsuddannelse i journalistik (Danmarks Journalisthøjskole 1989), master of corporate communication (CBS 2008)

0:000:00