Debat

DJ: Privatejet TV 2 skal også yde public service

DEBAT: Det er ikke i sig selv væsentligt, hvem der ejer TV 2. Det væsentlige er derimod, at TV 2 er underlagt forpligtelser i forhold til at yde public service, skriver Lars Werge, formand for Dansk Journalistforbund.

Det afgørende i debatten om, hvorvidt TV 2 bør privatiseres, er at stationen fortsat kan yde public service, skriver Lars Werge, formand for Dansk Journalistforbund. 
Det afgørende i debatten om, hvorvidt TV 2 bør privatiseres, er at stationen fortsat kan yde public service, skriver Lars Werge, formand for Dansk Journalistforbund. Foto: Flemming Leitorp
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Werge
Formand for Dansk Journalistforbund

I 2004 satte den konservative kulturminister Brian Mikkelsen TV 2 til salg. Det var en slagvare for regeringen, at det ikke var en statslig opgave at eje en tv-station.

Mere end 11 år senere er det tilsyneladende ikke længere højt på en borgerlig regerings dagsorden at sælge TV 2 – som fortsat ejes af staten, men som finansieres af reklamer og abonnement.

Det går godt
Og det går faktisk godt. Stationen leverer masser af nyheder, underholdning og baggrund til den danske befolkning, og mange vil gerne se stationens kanaler: I 2014 havde hovedkanalen en share af den samlede tv-sening på 23,5 procent, hvilket gjorde den til den mest sete kanal.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Samler man alle stationernes kanaler under ét, er TV 2 også den mest sete station herhjemme. Inklusiv TV 2 News, Charlie, Zulu osv., når TV 2-familien 34,8 procent. Danmarks Radio når op på 33,6 procent – dog skal det i denne sammenhæng med, at kun hovedkanalen er omfattet af en public service-forpligtelse.

Kommercielt går det også fint. TV 2 havde i 2014 et overskud før skat på 219 millioner kroner, og alt tyder på, at også 2015 giver overskud.

Under alle omstændigheder er kravet, at staten fortsat sikrer rammer for public service til gavn for borgerne. Og hermed også sikrer rammerne for TV 2, der har en væsentlig betydning for borgernes meningsdannelse.

Lars Werge
Formand for Dansk Journalistforbund

Stationen må med andre ord betegnes som en attraktiv medievirksomhed. Hvorfor det kan undre, at politikerne ikke for alvor har holdt liv i tanken om et salg i en tid, hvor den politiske dagsorden handler om at begrænse de offentlige udgifter, sænke skatten og støtte det private initiativ.

Public service er det afgørende 
For Dansk Journalistforbund er det ikke i sig selv væsentligt, om TV 2 er underlagt den nuværende ejer-konstruktion.

Det væsentlige er derimod, at TV 2 er underlagt forpligtelser i forhold til at yde public service. Det er med til at sikre et solidt dansk mediemarked, der bidrager til den kulturelle og politiske selvforståelse og medvirker til at styrke det danske demokrati.

Public service er en aftale om, at programudbuddet indeholder ”et bredt udbud af programmer omfattende nyhedsformidling, sport, oplysning, kunst, kultur og underholdning”, og der skal ”tilstræbes kvalitet, alsidighed og mangfoldighed. Ved programlægningen skal der lægges afgørende vægt på hensynet til informations- og ytringsfriheden. Ved informationsformidlingen skal der lægges vægt på saglighed og upartiskhed” – som det er formuleret i aftalen om TV 2’s ”tilladelse til at udøve public service-virksomhed.

Benhård konkurrence 
I 2016 er konkurrencen benhård på det danske mediemarked, og de private medier (Danske Medier) har for længst indledt en kampagne mod størrelsen på DR. Det er værd at holde sig for øje, at DR, TV 2, TV 2-regionerne og Radio 24Syv alle er omfattet af public service-aftaler, og at disse medier er indbyrdes endog meget forskellige.

Det er samtidig værd at holde sig for øje, at presset mod samtlige danske medier ikke alene kommer fra de andre danske medier, men fra udenlandske aktører – for tv’s vedkommende i høj grad fra streaming-tjenester, og samlet set er konkurrencen på de kommercielle parametre benhård fra multinationale tjenester som Facebook, Google og Youtube.

Hvis de danske politikere ønsker at tage denne konkurrence alvorligt, så er svaret næppe at sælge TV 2 til højestbydende. Men under alle omstændigheder er kravet, at staten fortsat sikrer rammer for public service til gavn for borgerne. Og hermed også sikrer rammerne for TV 2, der har en væsentlig betydning for borgernes meningsdannelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Werge

Formand, Dansk Atletik Forbund
journalist (DJH 1996)

0:000:00