Om  
Jørgen Haugen Sørensen

Dødsfald: Billedhugger Jørgen Haugen Sørensen (87)

Den betydelige danske billedhugger Jørgen Haugen Sørensen er død, 87 år gammel. Han sov stille ind i sin hjemby, italienske Pietrasanta.

Rasmus Nielsen

Det oplyser tidligere direktør for Bornholms Kunstmuseum Lars Kærulf Møller på vegne af familien.

Den som kunstner autodidakte (selvlærte) Jørgen Haugen Sørensen var søn af en københavnsk fabrikant og uddannede sig som gipser og pottemager. Han havde sin kunstneriske debut i 1953 på Charlottenborgs Forårsudstilling, og har arbejdet og udstillet lige siden. 

I 1960 rejste han sig til Frankrig og flyttede senere til Italien. Allerede i 1964 havde Jørgen Haugen Sørensen sin første separatudstilling på Louisiana. Han var medlem af Decembristerne 1956-76 og af Grønningen 1979-89 og fra 1997 til sin død.

Gennem de aktive årtier arbejdede Jørgen Haugen Sørensen med en række materialer, herunder marmor, granit, ler og bronze. Motivisk arbejdede han både figurativt og abstrakt. Altid ud fra et antiautoritært udgangspunkt.

Han blev hædret med en række priser. Allerede i 1958 fik han Det Franske Statslegat og Kai Nielsens Mindelegat.  Så fulgte nævneværdigt Eckersberg Medaillen i 1969 og Thorvaldsen Medaillen i 1979, og fra 1984 kom han på Statens livsvarige ydelse i 1984. Haugen Sørensen fik også præmie i 1994 af Københavns Kommune for "Huset der regner" (1992-93) på Sankt Hans Torv, Nørrebro, der er et af mange kendte, offentlige værker fra hans hænder. De findes også fjerne steder som Seoul i Korea, Ankara i Tyrkiet og Rom i Italien.

Jørgen Haugen Sørensen - bror til maleren Arne Haugen Sørensen - var aktiv til det sidste. Han efterlader sin kone, billedhuggeren Eli Benveniste og fire børn.

Han efterlader også en betydelig samling af egne værker, hvoraf en stor del for flere år siden blev doneret til netop Bornholms Kunstmuseum, der dermed i fremtiden vil kunne vise en større, fast repræsentation af kunstneren.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Haugen Sørensen

Billedhugger
autodidakt

0:000:00