Debat

Forfatter: Hvorfor vil regeringen nedsætte et råd, når vi allerede har den kunst, vi har brug for?

Der er allerede masser af kunst, der tager udgangspunkt i kriserne. Således er den politiske samtidskunst ikke noget, der er blevet spændt for en vogn. Den kommer helt af sig selv, skriver forfatter Charlotte Weitze.

Der er allerede en masse kunst, der beskæftiger sig med kriser, skriver forfatter Charlotte Weitze i dette indlæg, hvor hun kommenterer på kulturministerens forslag om nedsættelse af et råd til at diskutere kunsten og kulturen rolle i tidens kriser. 
Der er allerede en masse kunst, der beskæftiger sig med kriser, skriver forfatter Charlotte Weitze i dette indlæg, hvor hun kommenterer på kulturministerens forslag om nedsættelse af et råd til at diskutere kunsten og kulturen rolle i tidens kriser. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Charlotte Weitze
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) vil nedsætte et råd, der skal afdække og diskutere, hvordan kunst og kultur kan bidrage til at løse de aktuelle kriser.

I min seneste bog "Klimaet og kunstneren" reflekterer jeg over, hvad kunstneren og kunsten kan i forhold til klimakrisen, uden at den kunstneriske frihed går tabt.

Kunsten har dog sjældent svar, der passer til excelark og til udvikling af teknologiske løsninger. 

Charlotte Weitze
Forfatter

Der er allerede masser af kunst, der tager udgangspunkt i kriserne. Økokrisen blev der skrevet digte om allerede i 1950´erne. Kunstnerne befinder sig aldrig et andet sted end resten af samfundet, de mærker tidligt kriserne og spørger: "Hvorfor sker det, hvordan føles det, hvad skal vi gøre?"

Således er den politiske samtidskunst ikke noget, der er blevet spændt for en vogn. Den kommer helt af sig selv. Kunsten har dog sjældent svar, der passer til excelark og til udvikling af teknologiske løsninger. Men hvad kan den så?

Temadebat

Hvordan kan kunst og kultur bidrage til at løse tidens store kriser?

På kulturområdet vil SVM-regeringen blandt andet "(...) nedsætte et råd, der kan afdække og diskutere, hvordan kunst og kultur kan bidrage til at løse tidens store kriser, herunder klimakrisen, naturkrisen, velfærdskrisen og trivselskrisen.”

Men kan kunst og kultur virkelig bidrage til at løse kriser? Og hvis ja, hvordan? Hvad skal der til, før det kan lykkes?

Altinget Kultur tager hul på diskussionen i vores spalter i de kommende uger, hvor politikere og aktører fra kulturlivet får lov til at give deres bud på et svar.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi bringer kun indlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].

Den tyske digter Rainer Maria Rilke skrev, at "Kunstnerens Væsen er: at elske Gaaden". I min roman, "Den afskyelige", som handler om klimakrisen - og afskyelige snemænd - er gåden: "Hvorfor er det så svært at gøre det, man gerne vil gøre?" I min roman om økokrisen "Rosarium" er gåden: "Hvad er en plante i forhold til et menneske?"

Gennem kreative processer, som kan tage år, er man som kunstner gennem et utal af refleksioner, der er genkendelige for andre mennesker - også politikere. Eksempelvis: Skal vi gå med dystopien eller håbet? I "Den afskyelige" er svaret på gåden, at samfundets strukturer ikke passer til, at mennesker kan leve bæredygtigt.

Mod til at gøre noget nyt

Forfatteren og filosoffen Søren Kierkegaard har også et svar. Han taler om den menneskelige frihed og angst. At mennesket har friheden til at gøre det, det gerne vil, men er bange for at gøre noget andet end flertallet. Det er angstfuldt at stå udenfor flokken.

Men mange kunstværker handler netop om at være eller gøre noget andet end flertallet. Der kan være helte og antihelte, men kunstværker kredser ofte om at gøre noget nyt. Mange værker er endda modige eller provokerende i sig selv.

Læs også
Og mod er der brug for i forhold til kriserne. Når vi spørger, om der er håb for fremtiden, så handler spørgsmålet også om, hvad håbet er. Er håbet, at vi kan fastholde den samfundsstruktur, vi har i dag?

Når klima- eller trivselskrisen er løst, så ser samfundet sandsynligvis anderledes ud, end det gjorde før. Til den tid har vi været modige og gjort noget nyt. 

Kunst kan skabe empati, fællesskaber og samtaler om kriserne

Den russiske maler Wassily Kandinsky talte om, at eksempelvis en rød plet, sat på lærredet af maleren, overfører sjælelige svingninger fra kunstneren til betragteren. Kunsten aktiverer vores sanseapparat, også den sjette sans, som kan kaldes intuitionen.

Gennem denne kropslige og intuitive transaktion smelter afsender, modtager og værk sammen. Hvis flere oplever værket samtidig, vil de også smelte sammen. Eller i hvert fald række ud og indgå i en form for samtale. 

Læs også

Der opstår altså empati i oplevelsen af kunst. I en roman som "Rosarium" oplever læseren, hvordan det er at være plante. Og mon ikke det er en vigtig oplevelse, når planterne er forudsætningen for, at mennesker overhovedet kan leve på jorden? En af grundene til økokrisen er, at vi ikke giver plads til naturen, fordi vi sætter vores eget værd over den.

Så ud over at kunst kan fremkalde mod til at gøre noget nyt, så kan kunst også være med til at skabe empati, fællesskaber og samtaler omkring kriserne.

Frihed og tid til at skabe

Jeg er, ligesom mange andre kunstnere, ude og fortælle om mine værker for læsekredse på biblioteker, skoleklasser, lærere, studerende, læger, forskere og menigheder, men jeg har aldrig været inviteret af politikere, bortset fra Alternativet. Kunst er fantastisk til at starte og facilitere samtaler om alt det, der er kompliceret.

Hvis jeg skal komme med et input til politikerne om, hvordan kunst kan bidrage til at løse kriser, så er det: Brug den kunst der er.

Charlotte Weitze
Forfatter

Hvis jeg skal komme med et input til politikerne om, hvordan kunst kan bidrage til at løse kriser, så er det at bruge den kunst, der er. Der er masser, som handler om de kriser, vi kæmper med. Styrk muligheder for samtaler om kunstværkerne og giv kunstnerne frihed og tid til at skabe.

I øvrigt så kunne folketingsmedlemmerne måske også starte en læsekreds eller kunstklub med kunstnerbesøg?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Charlotte Weitze

Forfatter
cand.mag., folkloristik

0:000:00