Kommentar af 
Niels Frid-Nielsen

Jakob Engel-Schmidt har alle forudsætninger for at skabe et bredt, solidt og fremtidsrettet medieforlig

Med et nyt medieforlig kan kulturminister Jakob Engel-Schmidt tage det bedste fra det seneste forlig og tilsætte nogle borgerlige mærkesager. Det vil sikre den stabilitet, området har brug for, skriver Niels Frid-Nielsen.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt bør fremtidssikre mediebranchen ved at skabe et bredt forlig, der blandet det seneste medieforlig med et par borgerlige mærkesager, skriver Niels Frid-Nielsen.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt bør fremtidssikre mediebranchen ved at skabe et bredt forlig, der blandet det seneste medieforlig med et par borgerlige mærkesager, skriver Niels Frid-Nielsen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Niels Frid-Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er udsigt til endnu et kulturpolitisk bråvallaslag i dette forår. Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har nemlig ikke bare bebudet en museumsreform, kulturpas til ungdommen og en handleplan for musiklivet inden sommerferien. Han har også stillet et nyt medieforlig i udsigt.

Det er der ved Gud også brug for.

Den daværende socialdemokratiske kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen præsenterede sidste år det smallest mulige medieforlig for perioden 2022-2025. Forliget styrkede DR økonomisk og indførte et kulturbidrag på seks procent til streamingtjenesterne. Medieaftalen udvidede Public Service Puljen til også at omfatte dansk indhold på podcast.

Moderaterne har kulturpolitisk placeret sig et konstruktivt sted mellem blokkene i dansk politik, hvorfra det er muligt at skabe resultater

Niels Frid-Nielsen

Det blev besluttet, at befolkningen gratis skulle kunne få adgang til DR’s arkiv via Det Kongelige Bibliotek. Og endelig ville man støtte fakta-tjek-mediet TjekDet.dk for at imødegå mis- og desinformation på digitale platforme.

Men blå blok blev holdt udenfor aftalen og bekendtgjorde derfor, at man ville kassere Halsboes forlig og indgå et nyt medieforlig, når de blå kom til magten. Efter folketingsvalget i efteråret 2022 fik vi som bekendt en SMV-regering hen over midten. Og den nye kulturminister fik til opgave at flikke et nyt medieforlig sammen.

Moderaterne har kulturpolitisk placeret sig et konstruktivt sted mellem blokkene i dansk politik, hvorfra det er muligt at skabe resultater. Jakob Engel-Schmidt har faktisk muligheden for at tage det bedste fra Halsboes forlig og tilpasse det med et drys af borgerlige mærkesager. Samlet set vil det kunne gøre mediepolitikken mere solid og fremtidsrettet, samtidig med at et bredt politisk forlig vil sikre den stabilitet, området har brug for.

Hovedpunkterne i en ny medieaftale kunne med fordel være:

Læs også

En styrkelse af public service med 100 millioner kroner i aftaleperioden. En stor del af pengene vil naturligt gå til DR, men fremtidens mediepolitik defineres ikke af, hvilket hus indholdet produceres i, men af om det er i offentlighedens interesse.

Public Service Puljen skal styrkes markant til også at støtte dansk indhold på podcast, i tidsskrifter, magasiner og netzines.

Støtten til nyetablering og udvikling af medier med innovative forretningsmodeller skal styrkes, og også støtten til fakta-tjek-medier som TjekDet.dk skal styrkes for at imødegå mis- og desinformation på digitale platforme. Det bør også overvejes at indgå en aftale med det nye Enigma - Museum for post, tele og kommunikation om udstillinger, der kan oplyse om fake news, hacking, mediemanipulation med mere.

Der skal laves et kulturbidrag for streamingtjenester på seks procent af tjenesternes omsætning, der tilfalder danske rettighedshavere

Niels Frid-Nielsen

Derudover bør DR’s arkiv demokratiseres ved at give alle borgere gratis adgang til alle udsendelser og rå optagelser i arkivet. De digitaliserede udsendelser kan eventuelt arkiveres i Det Kongelige Bibliotek, mens DR som programansvarlig står for formidlingen af materialet til befolkningen.

Der skal laves et kulturbidrag for streamingtjenester på seks procent af tjenesternes omsætning, der tilfalder danske rettighedshavere med henblik på at sikre fortsat produktion af dansksproget indhold.

I forbindelse med demokratisering af DR’s arkiv og indførelsen af kulturbidrag bør der forhandles nye rettighedsaftaler, der sikrer rimelige og fair forhold.

Vi har brug for at fremtidssikre mediebranchen. Det bliver nødvendigt at forsvare dansksproget indhold i en verden, hvor det engelske sprog fylder mere og mere. Nyheder og demokratisk samtale er af afgørende betydning for det åbne, danske samfund - og her er medierne for vigtige til fortsat at agere politisk kastebold.

Kulturministeren har i dette forår en historisk chance for at fremsikre de danske medier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Niels Frid-Nielsen

Journalist, kulturkommentator, forfatter, foredragsholder
exam.art. i nordisk litteratur og sprog (Københavns Uni. 1978)

0:000:00