Om  
Joy Mogensen
Kirsten Langkilde

Kunstakademiets rektor er færdig på posten efter buste-hærværk

Identitetspolitik og tyveriet af en buste fra Kunstakademiets lokaler har skygget for de helt store udfordringer, mener afgående rektor, der fratræder oven på uenigheder med Kulturministeriet.

Maja HagedornMartin Mauricio

I november stod en nu fyret institutleder på Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler i København frem som gerningskvinden bag et tyveri og efterfølgende hærværk mod en gipsbuste af akademiets stifter, Frederik V.

Den sag får nu konsekvenser for rektoren på Kunstakademiet.

Kirsten Langkilde er nemlig fratrådt sin post, oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse mandag.

"Kulturministeriet og Kirsten Langkilde er ikke nået til enighed om, hvad der skal til for at løse udfordringerne på Kunstakademiets Billedkunstskoler. Der er derfor behov for nye kræfter," udtaler kulturminister Joy Mogensen (S) og tilføjer:

"Nu giver vi billedkunstskolerne en ny start med en ny rektor."

Buster og identitetspolitik skygger
Kirsten Langkilde oplyser i en skriftlig kommentar, at hun inviterede Kulturministeriet til dialog om fremtidsplanerne for Kunstakademiet, men at ministeriet ikke ønskede den dialog.

"Jeg er ked af, at Kulturministeriet ikke vil bakke op om min linje i ledelsen af Kunstakademiet. Kunstakademiet står over for meget store udfordringer. Det handler naturligvis om de identitetspolitiske diskussioner, sexisme og ordentlighed, men det handler om meget mere end det," siger Kirsten Langkilde.

Hun mener dog, at "medieopmærksomheden" omkring "identitetspolitikken og affæren omkring busten af Frederik V" har skygget for "de helt store udfordringer", som Kunstakademiet står overfor – og som Kulturministeriet altså ifølge rektoren ikke ønskede at drøfte med hende:

"Hvordan udvikler man Kunstakademiets Billedkunstskoler, hvordan udvikler man professorernes rolle, hvordan opfører vi os ordentligt, og hvordan får man en organisationskultur, der afspejler nutidens krav," siger hun.

Smed buste i havnen
Det var Kirsten Langkilde, der ansatte institutleder Katrine Dirckinck-Holmfeld, som stod bag buste-tyveriet. Sidstnævnte indrømmede i et interview med Politiken sidste måned, at hun var hærværkskvinden, der havde taget initiativ til at stjæle gipsbusten, og at hun var den, der efterfølgende havde skubbet den i havnen, hvor den gik i opløsning.

Katrine Dirckinck-Holmfeld forklarede, at hændelsen var en "happening", der skulle sætte fokus på Danmarks fortid som kolonimagt.

"Den (happeningen, red.) viser vores utilstrækkelighed, når det handler om at diskutere og forholde os til de her ting i Danmark. Efter en sommer, hvor vi har diskuteret Black Lives Matter og drabet på George Floyd, og man mange steder i udlandet har gjort op med sine monumenter, har vi her i Danmark mest bare godtet os over, hvordan det er gået ud over statuer i udlandet," sagde hun til Politiken

Medarbejdere oplevede samarbejdsproblemer
Kirsten Langkilde tiltrådte stillingen 1. februar sidste år og nåede dermed kun at sidde i rektorstolen i lidt under to år. Anonyme professorer, som Politiken har talt med, har beskrevet et usundt arbejdsmiljø på Kunstakademiet, som begyndte, da Kirsten Langkilde trådte ind ad døren.

Det er efterfølgende blevet bakket op af en arbejdspladsvurdering, som Politiken fik indblik i. Her fremgik det, at 40 procent af de svarende medarbejdere på fakultetet oplevede problemer i samarbejdet med Kirsten Langkilde

Den afgående rektor træder af ved udgangen af december. Hun vil bruge resten af måneden på at bidrage til en smidig overlevering af sine opgaver, oplyser Kulturministeriet.

Håber ny rektor får opbakning
Kirsten Langkilde fremhæver i den skriftlige udtalelse også en række bedrifter fra sin tid som rektor: En ny strategi for uddannelsen, styr på akkrediteringen, etableringen af Center for Kunstnerisk Viden og Udvikling samt gode afgangsudstillinger.

"Det er vigtige ting og en del af den helt store opgave at skabe en grundlæggende fornyelse af Kunstakademiet, og der har vi kun set begyndelsen," siger hun.

"Jeg har været glad for tiden på Kunstakademiet, og jeg kommer til at savne de mange gode og engagerede undervisere og medarbejdere med hjertet på rette sted. Jeg nærer stor veneration for Kunstakademiet, og jeg håber, at en ny rektor får stor og aktiv opbakning til at gennemføre de nødvendige forandringer af Kunstakademiet."

Opdateret kl. 14.37 med kommentar fra rektor Kirsten Langkilde. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

Kirsten Langkilde

Professor, fhv. rektor, Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler
Kgl. Danske Kunstakademi, skulptur, installation (1986)

0:000:00