Debat

Komponistforening: Kunst og kultur er afgørende i turbulente krisetider

Kunst kan hjælpe os med at klare de udfordringer, vi som samfund ser i øjnene, men det kræver en kulturpolitisk ajourføring, skriver Juliana Hodkinson, der er forkvinde i Dansk Komponistforening i Altinget Kulturs temadebat. 

En kulturpolitisk ajourføring er nødvendig, hvis kunsten og kulturen skal være med til at løse tidens store udfordringer, skriver Juliana Hodkinson. 
En kulturpolitisk ajourføring er nødvendig, hvis kunsten og kulturen skal være med til at løse tidens store udfordringer, skriver Juliana Hodkinson. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix
Juliana Hodkinson
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I krisetider er mange grundlæggende værdier oppe at vende og til genforhandling i alle samfundslag. Det hører med til enhver krise, at samfundet skal magte den og holde den ud.

Her spiller kunst en afgørende rolle, da den kan hjælpe os med at klare de nye udfordringer, se nutiden i øjnene og sortere - individuelt og kollektivt - i hvem vi er, og hvordan vi er i verden.

Temadebat

Hvordan kan kunst og kultur bidrage til at løse tidens store kriser?

På kulturområdet vil SVM-regeringen blandt andet "(...) nedsætte et råd, der kan afdække og diskutere, hvordan kunst og kultur kan bidrage til at løse tidens store kriser, herunder klimakrisen, naturkrisen, velfærdskrisen og trivselskrisen.”

Men kan kunst og kultur virkelig bidrage til at løse kriser? Og hvis ja, hvordan? Hvad skal der til, før det kan lykkes?

Altinget Kultur tager hul på diskussionen i vores spalter i de kommende uger, hvor politikere og aktører fra kulturlivet får lov til at give deres bud på et svar.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi bringer kun indlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].

Kunsten hjælper os ved at manifestere vores vildeste fantasier, gøre angst, begær, håb og sorg til noget, vi kan høre og se. Den forstærker vigtige følelser og budskaber og giver afløb for både bekymring og håb inden for afgrænsede rammer.

Den fletter folk og idéer sammen på ny, går på tværs af vanetænkning, sætter gængse værdirammer ud af spil, og tillader os at gøre og føle på en særlig måde, hvor vi er hyper-levende.

Kompleksiteten i de kriser, som vi nu står over for, kræver mod og handling på den helt lange bane.

Juliana Hodkinson
Forkvinde, Dansk Komponistforening

Kunstnere er individer med stor handlefrihed, der med krop, sjæl, hjerte og hjerne leder ved eksemplet og inspirerer til, at alle kan klare at stå over for det ukendte og stole på den vigtige kraft i at tænke ud af boksen og forfølge tanken om, at det helt umulige er muligt.

Kompleksiteten i de kriser, som vi nu står over for, kræver mod og handling på den helt lange bane. Derfor er det kærkomment, at regeringen er på vej med en kulturpolitisk redegørelse i anerkendelse af behovet for nytænkning i forhold til, hvad kunst og kultur i Danmark er, kan og skal.

Kulturlivet kan indfri samfundskontrakter

Det er samtidig afgørende, at en sådan redegørelse bliver afsæt for en klar kulturpolitisk retning for, hvordan kulturlivet kan være med til at indfri de allervæsentligste samfundskontrakter. Det er eksempelvis FN’s 17 verdensmål, klimaloven samt behov for mere ligestilling, diversitet og inklusion:

Vi har brug for, at grøn omstilling skrives ind i alle rammeaftaler, love og handlingsplaner. Kulturlivet skal opfordres til at udvikle forretningsmodeller, der flugter med den økonomiske virkelighed og leverer resultater, hvor solidaritet, sammenhængskraft og genopretning står i fokus. Måske skal mål for billetsalg eksempelvis erstattes med graden af inddragelse og samtidsrelevans?

En lydvandring i det offentlige rum kan være lige så bevidsthedsforandrende som en orkesterkoncert.

Juliana Hodkinson
Forkvinde, Dansk Komponistforening

En lydvandring i det offentlige rum kan være lige så bevidsthedsforandrende som en orkesterkoncert, så lad os få en bredspektret plan for at iværksætte, investere i og udbrede kunst og kultur, der vitterligt og direkte ændrer på vores interaktion med verden af i dag.

Diversitet og inklusion 

Vi har brug for, at diversitet og inklusion skrives ind i alle rammeaftaler, love og handlingsplaner, så alle barrierer for at opnå balance og lige adgang afskaffes øjeblikkeligt. Ligeværd, diversitet og kønsbalance skal ikke længere være et mål, der ligger ude i fremtiden, men en handling i 2023 der aktivt afskaffer ulighederne. Efterspørgslen på kunst og kultur, der afspejler flere individer og fællesskaber er stor – den skal aktørerne gennem deres resultatkontrakter belønnes for at gribe.

International kulturpolitik

Vi har brug for en international kulturpolitik, der tjener andet og meget mere end en erhvervsnyttig relation mellem eksport og import. Der skal udarbejdes intelligente strategier, der aktivt arbejder med en udvidet forståelse af nationale og transnationale identiteter; hvem er ’vi’ i mødet vores nordiske og europæiske naboer, både ude og hjemme? Hvem er ’vi’ i mødet med dem, der flygter til Europa fra eksempelvis Syrien, Irak, Iran, Ukraine, Rusland? Hvem er ’vi’, når vi rejser ud på ferie eller arbejde til Afrika, Asien, USA eller Mellemøsten med nedarvede traditioner og aktuelle dagsordener i baglommen?

Lad os få en kulturpolitisk ajourføring, der spiller aktivt ind i vores tids kriser og muligheder.

Juliana Hodkinson
Forkvinde, Dansk Komponistforening

Et på en gang skærpet og udvidet syn på dette kan hjælpe os med at forstå, at ’vi’ ikke er en homogen masse, der føler og siger det samme men et polyfont samfund, der kan involvere os i verdens gang på mange forskellige måder

Lad os få en kulturpolitisk ajourføring, der spiller aktivt ind i vores tids kriser og muligheder, og som bringer os i kontakt med hinanden på nye måder.

Det gælder både internt i det mangfoldige danske samfund og med verden omkring os.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Juliana Hodkinson

Forkvinde, Dansk Komponistforening
Ph.d. musikologi (Københavns Uni. 2006)

0:000:00