Om  
Leif Lønsmann
Steen Frederiksen

Mindeord: Fhv. radiodirektør Leif Lønsmann om musikchef Steen Frederiksen

Den tidligere mangeårige musikchef i DR Steen Frederiksen er død, 79 år gammel, og i den anledning skriver fhv. radiodirektør og chef for Koncerthuset, Leif Lønsmann, et mindeord.

Steen
Frederiksen overrækker Léonie Sonnings musikpris til den svenske dirigent Herbert
Blomstedt ved en koncert i DR Koncerthuset 7. april 2016 i DR Byen.
Steen Frederiksen overrækker Léonie Sonnings musikpris til den svenske dirigent Herbert Blomstedt ved en koncert i DR Koncerthuset 7. april 2016 i DR Byen.Foto: Bjarne Bergius Hermansen
Leif Lønsmann

Det hedder sig, at dengang Danmarks Radio stadig gennemførte såkaldte mikrofonprøver for at teste, om nye medarbejdere levede op til kravene om et passende og korrekt rigsdansk, var der en medarbejder, der fik at vide, at hans københavnske arbejderdialekt ikke egnede sig til at præsentere eksempelvis klassisk musik.

Det er skæbnens ironi, at dialekten tilhørte en af dansk radios senere allerstørste ambassadører for netop den klassiske musik. Med Steen Frederiksens død 8.juni 2022 mistede Danmarks musikliv en levende og vægtig stemme.

I Statsradiofoniens begyndelse var der mange, der mente, at der var lige lovligt meget klassisk musik. "Der er alt for mange opus'er i radioen", som en lytter engang skrev. Med fjernsynets og popmusikkens indtog i 1960'erne tabte den klassiske musik terræn i DRs programpolitik. At den klassiske musik stadig står så stærkt i DR's programudbud skyldes en lang række uslukkelige ildsjæle som ikke mindst Steen Frederiksen.

Steen Frederiksen startede i DR i det glade år 1968. Han blev fastansat i 1974, og i de næste 30 år var han den klassiske musiks levende ambassadør. Som programmedarbejder, musikchef og senere kanalchef for P2.

Da Steen Frederiksen startede i DR, var klassisk musik henvist til afmålte sendetider på P1 og P2, klemt inde mellem lokale nyheder, andagter, skibsmeldinger og morgengymnastik. Steen Frederiksen kæmpede slag for slag for udvidede sendetider, budgetter og bemanding.

I midten i 1970'erne lykkedes det ham ligefrem - på en programkonference på Marianelund kro i Gurre i Nordsjælland - at liste lidt lettere klassisk musik ind på ungdomskanalen P3. Planen blev senere kendt som 'Gurre-lieder'-planen.

I 1980 indtog den klassiske musikradio en vigtig flanke: P2s Musikaften. Før første gang en samlet flade med klassisk musik hele ugen igennem. Designet af – Steen Frederiksen.

Indtagelsen af musikaftenerne gav Steen blod på tanden. Umærkeligt lykkedes han med at omtale den nye aftenflade som var den en hel radiokanal, der bare lige manglede nogle sendetider i dagtimerne. Og da DR i begyndelsen af 1980'erne begyndte at bejle til en fjerde radiokanal, var der derfor ingen tvivl om hvad den skulle indeholde.

I DR's årbog fra 1986 finder man en artikel om, hvad DR vil med fire kanaler: "Den ene skal orientere. Den anden skal bringe lokale nyheder. Den tredje holder døgnrytmen i gang hos de yngre. Og den fjerde skal sikre en kvalitativ musikformidling."

Samme år blev Steen Frederiksen, blandt 21 ansøgere, valgt til programchef i Radioens musikafdeling. I sin ansøgning, som han senere har givet tilladelse til at citere fra, gjorde han op med sin forgænger Mogens Andersens mere eksperimenterende og elitære linje, med en programerklæring om, at P2 skulle favne og integrere et bredere repertoire, inklusive genrer som operette, musical og swing. Og at præsentationen af musikken skulle være lidt mindre "hovskisnovski".

Mogens Andersen, som havde haft stillingen på åremål i 19 år, var selv blandt ansøgerne, men 17 af 19 stemmer i det ganske omfattende ansættelsesudvalg, valgte Frederiksen.

Steen Frederiksens vision om en bred musik- og kulturkanal blev først foldet helt ud, da DR i 2001 ved et åbent udbud vandt en fjerde FM-frekvens og endelig kunne etablere en 24 timers FM-kanal med klassisk musik som gennemgående musikprofil. Kanalen levede i otte år, indtil DR uden større postyr afhændede frekvensen til taleradioen Radio24Syv.

På det tidspunkt var Steen gået på pension fra DR og havde kastet sig over nye opgaver og visioner, blandt andet som formand for Léonie Sonnings Musikfond.

Med en unik og uovertruffen blanding af stædighed, tålmodighed, pragmatik, list, strategisk sans, taktisk evne - og ikke sjældent et element af knarvorn ulydighed - lykkedes det Steen Frederiksen at holde drømmen om klassisk musikradio i live i mere end 30 år. Det er langt hen ad vejen hans indsats, der banede vejen for at Danmarks radiolyttere i dag, via DAB og DR's lyd-app kan høre klassisk musik døgnet rundt.

Frederiksen havde imidlertid, i sin programerklæring fra 1986, et andet ønske, som endnu ikke er gået i opfyldelse. Nemlig at alle DR Symfoniorkestrets torsdagskoncerter skulle transmitteres direkte på tv.

Det har vi endnu til gode.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Lønsmann

Fhv. radiodirektør og chef for Koncerthuset, DR

Steen Frederiksen

Fhv. musikchef, DR, foredragsholder om klassisk musik
Cand. mag. (musik og kunsthistorie, Københavns Uni. 1970)

0:000:00