Museer og universiteter i stort samarbejde

PROJEKT: Med en stor bevilling på 20 millioner fra Nordea-fonden og VELUX FONDEN vil 13 danske museer og fem universiteter undersøge, hvordan danskerne får bedre udbytte af museernes formidling af kulturarv, blandt andet med nye formidlingsformer.

Erik Bjørn Møller

Det er helt unikt, at forskerne involveres helt inde i maskinrummet og er med i selve udviklingsprocesserne.

Pernille Hjort
Formidlingschef på Statens Naturhistoriske Museum
Fakta
Projektet er landsdækkende og omfatter 13 større og mindre museer inden for kunst, kultur- og naturarv:
Den Blå Planet, Danmarks Borgcenter, Danmarks Rockmuseum, Den Gamle By, Experimentarium, Fjord & Bælt, Forsorgsmuseet, Limfjordsmuseet, Naturama, Randers Kunstmuseum, Skovgaardmuseet, Statens Naturhistoriske Museum, Aalborg Historiske Museum. Alle museer samarbejder med forskere fra landets fem universiteter i design, afprøvning og evaluering af brugerinvolvering ved hjælp af nye formidlingsformer: Københavns Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet. Projektet fokuserer på at udvikle, afprøve og evaluere brugerinvolvering på de deltagende museer i et samarbejde mellem museets ansatte og forskere fra universiteterne. Herudover indeholder projektet også et historisk spor, som perspektiverer nuværende forståelser af museumsformidling. Projektet har en samlet budget på ca. 42 millioner kroner og starter 1. maj 2016 og varer fire et halvt år. Projektleder er professor, dr.phil. Kirsten Drotner, Syddansk Universitet.   

Et nyt stort forskningssamarbejde mellem 13 danske muséer og fem universiteter skal gøre museerne bedre til at involvere brugerne, så de styrker deres kulturelle udsyn, indsigt og deres sociale og demokratiske fælleskab.

Projektet, der starter i maj næste år, skal strække sig over de næste fire et halvt år og har et samlet budget på 42 millioner kroner. Pengene kommer dels fra museerne og universiteterne selv – og fra to store fonde, der giver betydelige støttebeløb til danske museer, Nordea-fonden og VELUXFONDEN. De to fonde tegner sig for en bevilling på 20 millioner kroner til projektet.

Ingen viden om apps og spil
Omfattende midler fra det offentlige og de store danske fonde har gennem de sidste femten år givet museerne mulighed for at udvikle nye formidlingsformer for at forbedre brugernes museumsoplevelse og involvere nye grupper. Derimod findes der ikke megen viden om, hvordan de nye apps, spil og digitale opstillinger egentligt fungerer for brugerne. Det skal projektet råde bod på – blandt andet ved at finde svar på følgende spørgsmål:

0:000:00