Debat

Museumsdirektører: Placer Statens Naturhistoriske Museum under Kulturministeriet

Statens Naturhistoriske Museum er det eneste statslige naturhistoriske museum, der er placeret under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Nu råber seks museumsledere højt for, at det flyttes til Kulturministeriet. Det kan føre til langt bedre samarbejde imellem de danske museer, skriver direktørerne. 

Seks museumsleder vil have Statens Naturhistoriske Museum flyttet fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til Kulturministeriet. Det vil give administrative og internationale fordele, skriver de.
Seks museumsleder vil have Statens Naturhistoriske Museum flyttet fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til Kulturministeriet. Det vil give administrative og internationale fordele, skriver de.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I forbindelse med debatten om den kommende museumsreform har de naturhistoriske museer i Danmark hidtil befundet sig under radaren.

Afsendere

Per Lunde Lauridsen,

Museumschef, Museum Salling

Marianne Holmer,

Bestyrelsesformand, Naturama

Axel Johnsen,

Museumsdirektør, Museum Sønderjylland

Bo Skaarup,

Museumsdirektør, Naturhistorisk Museum i Aarhus

Merete Jankowski,

Museumsdirektør, Fiskeri- og Søfartsmuseet

Anders Have Espersen,

Museumsdirektør, Museum Mors

De i alt otte museer udgør en varieret gruppe, der strækker sig fra de helt store museer som Statens Naturhistoriske Museum i København og Naturhistorisk Museum i Aarhus over mellemstore museer som Naturama i Svendborg og Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg til mindre museer som Fossil- og Molermuseet på Mors, Gram Lergrav, Geomuseum Faxe og Fur Museum. De fire sidstnævnte er en del af henholdsvis Museum Mors, Museum Sønderjylland, Østsjællands Museum og Museum Salling, der også rummer andre statsanerkendte ansvarsområder.

Trods deres forskellighed har de naturhistoriske museer i Danmark gennem de senere år haft et godt og frugtbart samarbejde. Museerne har iværksat en fælles rabatordning på tværs af alle museerne, udarbejdet fælles formidlingsprojekter og vandreudstillinger, drevet fælles forskning og har sammen opbygget den danske udgave af genstandsdatabasen Specify, hvor den samlede danske naturarv løbende registreres og tilgængeligøres som naturhistorisk verdensarv.

Dette samarbejde har et meget stort potentiale, der i vores optik vil kunne udfoldes endnu mere, hvis samarbejdets suveræne sværvægter, Statens Naturhistoriske Museum, i forbindelse med museumsreformen flyttes fra sin nuværende placering i Uddannelses- og Forskningsministeriet (UFM) til Kulturministeriet.

Læs også

En flytning vil føre til et styrket dansk museumsvæsen

Statens Naturhistoriske Museum er hovedmuseum for de naturhistoriske museer, og museet fungerer som både samlende figur og initiativtager på en stor del af museernes fælles tiltag. Til forskel fra de kunst- og kulturhistoriske museer, hvis hovedmuseer er henholdsvis Statens Museum for Kunst og Nationalmuseet, er Statens Naturhistoriske Museum og de øvrige statsanerkendte naturhistoriske museer dog ikke underlagt det samme ministerium og styrelse.

Dette samarbejde har et meget stort potentiale, der i vores optik vil kunne udfoldes endnu mere, hvis samarbejdets suveræne sværvægter, Statens Naturhistoriske Museum, i forbindelse med museumsreformen flyttes.

Per Lunde Lauridsen, Axel Johnsen, Marianne Holmer, Bo Skaarup, Merete Jankowski, Anders Have Espersen

Statens Naturhistoriske Museum er således, som det eneste statslige eller statsanerkendte museum, en del af UFM, mens de øvrige syv naturhistoriske museer i lighed med alle andre statsanerkendte museer i Danmark er underlagt Kulturministeriet. Denne diskrepans skyldes historiske årsager og beslutninger, som vi mener, at en kommende museumsreform bør tage et opgør med og ændre.

Den manglende sammenhæng giver en række udfordringer for gruppen af naturhistoriske museer. Statens Naturhistoriske Museums placering under UFM betyder, at en meget stor del af museets personale- og ledelsesmæssige ressourcer bliver anvendt på opgaver på Københavns Universitet. Med en ny placering under Kulturministeriet ville disse ressourcer i stedet udelukkende kunne anvendes til gavn for den danske museumsverden.

Dette ville ikke blot være gavnligt for Statens Naturhistoriske Museum, der vil have nemmere ved at leve op til museumsloven og i det hele taget få helt klare rammer for sit virke som statsligt museum, men i den grad også for de øvrige naturhistoriske museer, der for alvor vil få et ressourcestærkt hovedmuseum, hvis ekspertise, styrke og gennemslagskraft, de kan læne sig op ad.

Det danske museumsvæsen som helhed vil desuden blive styrket af, at et af landets største museer, der nyder stor international anerkendelse, kommer under samme ministerielle paraply som resten af landets museer.

Vil give en fælles platform for at tale museernes sag internationalt

Det danske museumsvæsen som helhed vil desuden blive styrket af, at et af landets største museer, der nyder stor international anerkendelse, kommer under samme ministerielle paraply som resten af landets museer.

Per Lunde Lauridsen, Axel Johnsen, Marianne Holmer, Bo Skaarup, Merete Jankowski, Anders Have Espersen

En flytning af Statens Naturhistoriske Museum til Kulturministeriet vil frigøre ressourcer til, at museets direktør og ledelse i betydelig større grad end nu vil kunne fungere som rådgiver og sparringspartner for de øvrige naturhistoriske museer. Dette vil eksempelvis have stor betydning i forbindelse med store fondsansøgninger og kontakt til internationale netværk og forskningsinstitutioner.

Museet vil desuden fra en stærk, fælles platform kunne tale de naturhistoriske museers sag både nationalt og internationalt. Den store faglige ekspertise, som Statens Naturhistoriske Museum har i sin medarbejderstab, vil gennem en flytning til Kulturministeriet ligeledes få mere overskud til at indgå i partnerskaber med deres naturhistoriske forsknings- og formidlingskollegaer på tværs af museerne.

Rent praktisk vil en flytning også betyde, at Specify-systemet, der i dag finansieres af de naturhistoriske museer og forvaltes af Statens Naturhistoriske Museum, i lighed med den kunst- og kulturhistoriske genstandsdatabase SARA uden problemer vil kunne administreres af Slots- og Kulturstyrelsen under Kulturministeriet.

Kun ganske få lande har samme konstruktion som Danmark

Statens Naturhistoriske Museum er et af kun ganske få nationale hovedmuseer i verden, der ikke er placeret i deres respektive landes kulturministerium. Kun i Norge og Finland har man en sådan konstruktion.

Indtil 2009 var Tyskland kendt for en lignende organisering. Det år blev det dog besluttet, at landets naturhistoriske hovedmuseum i Berlin skulle skilles ud fra Humboldt Universitetet og i stedet blive en selvstændig institution. Denne løsning har siden ført til en styrkelse af museet, der har fået plads til at fokusere på sine museale kerneopgaver. At museets ansatte samtidig melder om bedre trivsel efter udskillelsen er en ikke uvæsentlig sidegevinst.

Om ganske få år kan Statens Naturhistoriske Museum åbne dørene for det færdige resultat af Danmarkshistoriens mest omfangsrige museumsbyggeri. Det nye museum bliver utvivlsomt et nationalt og internationalt fyrtårn for naturhistorisk forskning og formidling. Det vil ikke blot være en festdag for museet selv, men også for de øvrige naturhistoriske museer i Danmark og for den danske museumsverden som helhed.

Forhåbentlig er landets naturhistoriske hovedmuseum på åbningsdagen for længst blevet en del af den danske museumsfamilie under Kulturministeriet. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Lunde Lauridsen

Museumschef, Museum Salling
cand. mag i Historie og Forhistorisk arkæologi (Københavns Uni.)

Axel Johnsen

Direktør, Museum Sønderjylland
Ph.d. i historie

Anders Have Espersen

Direktør, Museum Mors
Cand.mag., Historie og europæiske studier, Aarhus Universitet, 2005

0:000:00