Kommentar af 
Niels Frid-Nielsen

Museumsreform afgør om Engel-Schmidt ender som endnu et flop i rækken af kulturministre

Ved at gemme museerne væk i en syltekrukke har skiftende kulturministre reelt forhindret udvikling og vækst i museumsverdenen, skriver Niels Frid-Nielsen.

Der er så mange udviklingsmuligheder i museumsområdet, at det sagtens kan gå hen og blive et væksteventyr i de kommende år, skriver Niels Frid-Nielsen.
Der er så mange udviklingsmuligheder i museumsområdet, at det sagtens kan gå hen og blive et væksteventyr i de kommende år, skriver Niels Frid-Nielsen.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Niels Frid-Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Gab! 

Alene ordet museumsreform får sikkert mange til at tænke på noget mere sjovt, sanseligt eller ligefrem sexet. 

Men tag ikke fejl. Netop en museumsreform har været dyret i åbenbaringen i dansk kulturpolitik i snart ti år. 

Tre kulturministre er indtil videre snublet i forsøget på at gennemføre en reform af den nuværende museumslov. 

Mette Bock lovede i sin tid i VLAK-regeringen en museumsreform, men måtte opgive sit løfte. Joy Mogensen nåede ikke at gennemføre meget som kulturminister, og slet ikke en museumsreform. Ane Halsboe-Jørgensen kom ikke i nærheden af en justering af den eksisterende, stærkt forældede museumslov. 

Gennemførelsen af en museumsreform er blevet det, der afgør, om en kulturminister får succes eller ender som et flop i historiebøgerne. 

Det er derfor bemærkelsesværdigt, at der på side 50 i regeringsgrundlaget for den nuværende regering står, at den vil "reformere forældet lovgivning, rydde op i tilsandede strukturer og styrke kulturlivet i hele landet. Som en del af dette arbejde vil regeringen bl.a. gennemføre en museumsreform, der åbner for flere statsanerkendte museer og skaber en mere retfærdig og gennemsigtig fordeling af museumsmidlerne". 

En museumsreform kan inspirere til samarbejder mellem museerne

Niels Frid-Nielsen

Den nye kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har smøget ærmerne op, indkaldt statsanerkendte museer, Kommunernes Landsforening, Dansk Erhverv, Dansk Industri og Organisationen Danske Museer til et stormøde mandag 27. februar om en museumsreform. 

Den slags stormøder er der før blevet indkaldt til, men Engel-Schmidt ved, at hvis han lykkes med det, som hans tre forgængere mislykkedes med, så begynder han for alvor at ligne en succesfuld kulturminister. 

Museumsreformen er dog ikke bare et spørgsmål om positionering og politiske magtkampe på Slotsholmen. 

I ti år har politikerne nu blokeret for en udvikling af museerne i Danmark. I 2010'erne opstod en prop, så det ikke længere var muligt at anerkende flere end de 97 allerede statsanerkendte museer. 

Statsanerkendelse er for museer vejen ind i et internationalt samarbejde med samarbejder om spektakulære udstillinger, lån af sjældne værker og andre former for samarbejde med verdens førende museer.

Man kan også sige det sådan, at med statsanerkendelse følger muligheden for at komme i kontakt med nye befolkningsgrupper og dermed at udvikle sig og få succes som museum. 

Ved at gemme museerne væk i en syltekrukke har skiftende kulturministre reelt forhindret udvikling og vækst i museumsverdenen. Danske museer var ellers inde i en spændende udvikling, før pandemien lukkede dem i en periode.  

Læs også

Dengang blev der solgt 15 millioner billetter til danske museer om året. Iderigdommen var stor. Vi fik nye museer. Fra Forstadsmuseet i Hvidovre, over Rockmuseet i Roskilde til Tirpizt ved Blåvand og Vadehavscentret ved Ribe. 

Og folk tog godt imod de mange tilbud. Skoler, børnefamilier og turister strømmede til de danske museer. Ikke bare i hovedstaden, men også langs Vestkysten og i hele det danske land. 

Museerne var i en udvikling, der gjorde det oplagt at satse på dem som steder, der kunne skabe vækst. Men politikerne sov i timen og forspildte den mulighed. 

Når regeringen vil skabe "en mere retfærdig og gennemsigtig fordeling af museumsmidlerne", skyldes det, at nogle museer i dag støttes af staten, andre af kommunerne.

Det sker efter et tilfældighedsprincip, der opstod, da amterne i blev nedlagt. Resultatet er store forskelle i tilskud, der ikke kan forklares som andet end uretfærdige. 

Der er brug for at genopdage museerne som bred folkelig kultur

Niels Frid-Nielsen
 

Det er heller ikke holdbart, at nye museer ikke kan statsanerkendes. For udviklingen, generationsskiftet og ikke mindst publikums skyld må museumsloven tværtimod tilskynde nye initiativer på museumsfronten. 

Der er brug for at genopdage museerne som bred folkelig kultur. 

Derfor må man – i arbejdet frem mod en reform – udforske, hvad et moderne museum kan og skal i dagens Danmark. 

Bør museer række ud mod lokalsamfundet og tilbyde særlige rundvisninger og undervisningsmaterialer til kommuens skoleelever? Kan museer fungere som medicin i forhold til mennesker med stress, angst, demens og andre sygdomme, der måske kan få helbredende glæde ved at fordybe sig på museerne?

Måske kan en museumsreform inspirere til samarbejder mellem museerne, sådan at hele regioner kan opleve væksteventyr. 

Med Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, Tirpitz i Blåvand, Vadehavscentret, FLUGT i Oksbøl og Jacob A. Riis museet i Ribe er der mulighed for at gøre det sydvestlige Jylland til et attraktivt område med museumstilbud til turister, uddannelsessøgende og børnefamilier. 

Der er så mange udviklingsmuligheder i museumsområdet, at det sagtens kan gå hen og blive et væksteventyr i de kommende år. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Frid-Nielsen

Journalist, kulturkommentator, forfatter, foredragsholder
exam.art. i nordisk litteratur og sprog (Københavns Uni. 1978)

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00