Debat

Nationalmuseet: Opfordring til Folkemødet 2018

DEBAT: Det vil være oplagt at bruge årets Folkemøde til at tage hul på en diskussion af prioriteringerne af folkets kultur, skriver tillidsrepræsentanterne på Nationalmuseet.

Foto: Nynne Bojsen Faartoft/Nationalmuseet
Katja Holm
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af tillidsrepræsentanterne på Nationalmuseet

De nedskæringer, der nu har ramt Statens Museum for Kunst, kan synes at være konsekvens af en kulturpolitik, der afvikler i stedet for at udvikle. I en verden, hvor globalisering, fake news og datausikkerhed skaber frygt og mistro, har vi mere end nogensinde brug for de dannende fællesskaber, som kulturen skaber. Det er kultur, kunst og historie, der er med til at give os viden og udsyn, og af samme grund satser flere af vores nabolande på investeringer i kunst og kultur.

Danskerne fortjener statslige kulturinstitutioner med et stabilt økonomisk grundlag, der giver plads til såvel drift som udvikling. Museer er andet og mere end det oplevelsesunivers, der møder vores gæster.

Vores opgaver er uundværlige for samfundet
Mange af vores kerneopgaver er ikke indtægtsgivende, men de er ikke desto mindre uundværlige for samfundet. Det gælder for eksempel bevaring, indsamling og registrering af kulturarven samt adgang via nettet til vores enestående samlinger. Det handler også om besvarelse af daglige spørgsmål om fortid og nutid, og - for Nationalmuseets vedkommende - den lovpligtige behandling af Danefæsager, der er eksploderet i de seneste år.

Fakta
Deltag i debatten!

Befolkningen har ret til at forvente, at vi fortsat skal kunne udføre disse og utallige andre opgaver forsvarligt. Samtidig skal vi naturligvis også have overskud til at levere udstillinger på et internationalt niveau, der også er en stor turistmæssig ressource. Alle disse aktiviteter kan ikke finansieres gennem øget brugerbetaling, kortere åbningstider og dårligere service.

Drop nedskæringer
Vi er enige med vores direktør, Rane Willerslev, i, at ”Det, man er nødt til at spørge sig selv om politisk, er, om man vil have et Nationalmuseum. Om man vil have et Nationalmuseum, der lever op til en række lovkrav”. Svaret blæser i vinden. Men det vil være oplagt at bruge årets Folkemøde til at tage hul på en diskussion af prioriteringerne af folkets kultur.

Danskerne fortjener statslige kulturinstitutioner med et stabilt økonomisk grundlag, der giver plads til såvel drift som udvikling. Museer er andet og mere end det oplevelsesunivers, der møder vores gæster.

Tillidsrepræsentanterne
Nationalmuseet

Derfor foreslår vi, at de årlige to-procents nedskæringer af vores store kulturbærende institutioner tages af bordet. Nu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00