Organisationer: Ny AI-lov er kun første skridt mod sikring af kunstneres rettigheder

Fælles EU-krav til brugen af kunstig intelligens er positivt nyt for kunstnere, som risikerer at få udnyttet deres værker ved hjælp af teknologien, mener organisationer. Men der er behov for langt mere konkrete regler, end den nye aftale lægger op til, lyder det.

Tidligere eksempler har blandt andet vist, hvordan AI-algoritmer er blevet trænet på tusindvis af ophavsretligt beskyttede bøger. 
Tidligere eksempler har blandt andet vist, hvordan AI-algoritmer er blevet trænet på tusindvis af ophavsretligt beskyttede bøger. Foto: Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Der er behov for generelle og skrappe krav til gennemsigtighed i udviklingen af kunstig intelligens, mener Rettighedsalliancen og Autor.  

Nye EU-regler adresserer gennemsigtighed i AI-modellerne, men der ser fortsat ud til at mangle konkrete krav for at sikre udøvende kunstnere tilstrækkeligt, lyder det.  

"Techvirksomhedernes udvikling af AI-modellerne kræver en stor mængde data. Og bruges der beskyttet materiale fra kunstnere, er det rimeligt, at de også modtager betaling for brugen. Her er hele forudsætningen klokkeklare krav til transparens,” siger Anna Lidell, forperson for Danmarks største brancheorganisation for sangskrivere og komponister, Autor.  

0:000:00