Debat

S: Kultur og erhverv skal spille bedre sammen

DEBAT: Skal Danmark være førende i samspillet mellem kultur og erhverv, kræver det, at kulturlivet og erhvervslivet erkender, at de sammen kan skabe merværdi, skriver Troels Ravn (S).

Kulturlivet og erhvervslivet skal spille bedre sammen, skriver Troels Ravn (S).
Kulturlivet og erhvervslivet skal spille bedre sammen, skriver Troels Ravn (S).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Ravn (S)
Kulturordfører

Arbejdspladsen er en af de steder, hvor den almindelige dansker bruger flest af sine vågne timer. Det er derfor et oplagt sted at nå segmenter, der normalt ikke gør brug af samfundets kulturtilbud.

Troels Ravn (S)
Kulturordfører

Kreativitet har altid været en fundamental betingelse for samfundsudviklingen. Men i en globaliseret verden skal vi i endnu højere grad leve af kreativitet og innovation.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Danmark har potentialet til at blive en af de førende leverandører af kunst, kultur og oplevelser og førende i samspillet mellem kultur og erhverv.

Potentialet kan dog kun udnyttes, hvis både kulturlivet og erhvervslivet erkender, at de sammen kan skabe merværdi for hinanden. Det forudsætter et skifte væk fra den traditionelle sponsortankegang, der har præget forholdet mellem de to. I stedet skal kultur og erhverv indgå i nye partnerskaber, hvor branchernes forskellige kompetencer udnyttes til et fælles bedste.

Mange kunstnere ser en stor udfordring i at skabe deres værker eller udøve deres kunst i samspil med institutioner, arbejdspladser og boligområder. Den udfordring vil Socialdemokraterne gerne være med til at løfte. Et bedre samspil mellem kunsten og andre dele af samfundet vil give en ny og langt bredere platform for kunsten. Det vil bringe mange mennesker tættere på kunsten og styrke forståelsen af, at kunst er meget andet end det, der findes på landets museer.

Kulturpolitik på arbejdspladserne
Arbejdspladsen er en af de steder, hvor den almindelige dansker bruger flest af sine vågne timer. Det er derfor et oplagt sted at nå segmenter, der normalt ikke gør brug af samfundets kulturtilbud. Socialdemokraterne vil opfordre til, at alle arbejdspladser definerer en aktiv kulturpolitik med kunst- og kulturaktiviteter for medarbejderne.

Ansættelse af kunstnere i kortere eller længerevarende perioder er endnu et område, hvor større virksomheder kan styrke deres samspil med kulturlivet. På denne måde skabes der nye rammer for kunstnerisk virksomhed og anvendelsen af kunstneriske kompetencer.

Socialdemokraterne vil arbejde for:

At arbejdspladser motiveres til at formulere og gennemføre en aktiv kulturpolitik med kunst- og kulturaktiviteter for medarbejderne.

At såvel private som offentlige arbejdspladser motiveres til at ansætte kunstnere som et naturligt led i arbejdspladsernes udviklingsprocesser.

At der udarbejdes et katalog, der har til hensigt at inspirere virksomheder til at fokusere mere på kultur.

Nye platforme for mødet mellem kultur og erhverv
Det er en grundlæggende udfordring at få skabt bedre rammer for dialogen mellem kultur og erhverv. Der er et uforløst potentiale, som kræver nye platforme og fora, der kan skabe rum for erkendelse af, at de to brancher har en fælles interesse i et styrket partnerskab. Platformene bør være regionale og skal fungere som kraftcentre for erfaringsudveksling mellem kultur- og erhvervslivet.

På det nationale plan kan der med fordel oprettes et fælles sekretariat for de regionale platforme, der finansieres af aktørerne.

Det er vigtigt at være bevidst om, at samspillet ikke kun behøver at handle om mødet mellem kultur og erhverv, men at det også kan dreje sig om de to områders samarbejde med en tredje part. Det kunne for eksempel være uddannelsesområdet eller sundhedssektoren, som indgik i en trekantsmodel bestående af kultur, erhverv og den offentlige sektor.

Socialdemokraterne vil arbejde for:

At der skabes regionale platforme, hvor kultur og erhverv kan føre dialog om samarbejde og partnerskaber, herunder også de to områders fælles samarbejde med den offentlige sektor.

At der oprettes et nationalt sekretariat, der er finansieret af aktørerne, som samler erfaringer for de regionale platforme, og som står for at udarbejde en værktøjskasse for samarbejde og partnerskaber mellem kultur og erhverv.

At der udarbejdes en national strategi for krydsfeltet mellem kultur og erhverv.

Europæisk kulturhovedstad som vækstmotor
Titlen som Europæisk Kulturhovedstad tilfalder Aarhus i år 2017 og gennemføres med aktiviteter i hele Region Midtjylland. Temaet er RETHINK og er et udtryk for, at projektet også skal bruges til at gentænke de udfordringer, som vi står overfor i forhold til, hvordan kultur og kunst kan bruges som løftestang for nye løsninger. Det gælder blandt andet i forhold til mulighederne for at internationalisere, arbejde mere bæredygtigt og etablere nye samarbejder. Projektet har en ambitiøs dagsorden, og som led i de mange aktiviteter arbejdes der blandt andet med at udnytte potentialerne i et bedre samspil mellem turisme, kultur og erhverv.

Socialdemokraterne vil arbejde for:

At potentialerne i at være Europæisk Kulturhovedstad udnyttes til at vise, hvordan kultur kan være løftestang for mere internationalisering og udvikling af nye løsninger og samarbejder.

At projektet vedrørende Europæisk Kulturhovedstad bliver brugt som afsæt for at udnytte potentialerne i et bedre samspil mellem kultur, turisme og erhverv.

Kunsten udfordrer
Kunstneriske projekter på arbejdspladserne kan være med til at skabe dynamik, udvikling og selvkritik i såvel organisation som produktion. Undersøgelser har vist, at virksomheder, der samarbejder med kunstnere og kreative, er mere åbne for innovation og forandring.

Et kunstprojekt på arbejdspladsen kan sammenlignes med et forskningsprojekt, hvor både forsker og virksomhed opnår dybere indsigt på afgørende områder. Det er helt afgørende, at samarbejdet mellem kunstnerne, virksomhedens ledere og medarbejdere er ligeværdigt, hvis sådanne projekter skal kunne gennemføres.

Kulturministeriet giver støtte til huskunstnere på folkeskoler og kunstnere som gæsteprofessorer ved de højere læreanstalter. På samme måde er kortere og længerevarende ansættelser i private og offentlige virksomheder også en oplagt måde at styrke samspillet mellem kunsten og danske arbejdspladser og skabe nye rammer for kunstnerisk virksomhed og anvendelsen af kunstneriske kompetencer. Til gavn for alle involverede.

Socialdemokraterne vil arbejde for:

At kendskabet til og mulighederne for at gennemføre kunstprojekter på arbejdspladser og virksomheder øges. Blandet andet gennem Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi, der har påvist øget innovationskraft i virksomheder, som samarbejder med kunstnere og kreative.

At der iværksættes initiativer for brugerinddragelse og innovation i kulturlivet i samarbejde med erhvervslivet.

At såvel private som offentlige arbejdspladser motiveres til at ansætte kunstnere som et naturligt led i arbejdspladsernes udviklingsprocesser.

At støttemulighederne i Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi også kommer til at omfatte ansættelse af kunstnere med særlig fokus på små og mellemstore virksomheder, offentlige arbejdspladser og almennyttige organisationer.

At udvikle tiltag, der ligner Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelsers ordning med videnspiloter, som fremmer uddannede kunstneres mulighed for fastansættelser i erhvervslivet.

Kunstuddannelser skal prioritere erhvervslivet
Et stærkere samspil mellem kultur og erhverv forudsætter også uddannelsesinitiativer, som kan ruste kunstnere til den erhvervsmæssige virkelighed. Barrieren for mange kunstnere er, at de ikke kender de mange muligheder, der er for erhvervssamarbejde. Det bør man på de respektive kunstuddannelser prioritere højere.

Også for allerede etablerede kunstnere kan det være en fordel at få information og kurser i mulighederne for samarbejde. Kunstnere er ikke umiddelbart en del af virksomheder, der kan forberede dem til samfundsudviklingens udfordringer og muligheder. Det er derfor væsentligt at styrke kunstnerne og gøre dem i stand til selv at udnytte potentialet ved erhvervssamarbejde.

Socialdemokraterne vil arbejde for:

At der ved mindst én af de kunstneriske uddannelser etableres uddannelsesforløb, der omhandler samspillet mellem kultur- og erhvervsliv.

At kunstnere i højere grad bliver tilbudt kurser og information om mulighederne for erhvervssamarbejde.

Et øget fokus på entreprenørskab på de uddannelser, som beskæftiger sig med kunst og kreative erhverv.

Markedsføring og eksport af dansk kultur
I disse år foregår der en eksplosiv vækst i kulturindustrien i form af tv, film, musik, kulturelle events og design. Samtidig er der i de traditionelle erhvervsbrancher en tendens til at lægge større vægt på oplevelsesdimensionen i produkter og service.

Kunstnere og kulturerhvervene er også stærke ambassadører for Danmark i udlandet. På den måde er de med til at skabe et stærkt image for landet, men de bidrager også i højere og højere grad til Danmarks økonomiske indtjening.

Det er desuden vigtigt, at danske kunstnere får hjælp til at styrke deres internationale netværk. Etablering af samarbejder og personlige kontakter er ofte mere værd end enkeltstående erhvervsfremstød.

Socialdemokraterne mener derfor, at det er vigtigt at styrke mulighederne for international markedsføring og eksport af dansk kunst og kultur.

Socialdemokraterne vil arbejde for:

At den internationale markedsføring af dansk kunst og kultur fortsat prioriteres.

At tilbyde værktøjer, der kan hjælpe kunstnerne med at styrke deres internationale netværk. For eksempel gennem længere ophold i udlandet.

At udvikle allerede etablerede internationale events med fokus på kreativitet, kunst og entreprenørskab i Danmark og tiltrække større internationale events til Danmark gennem etablering af et Kultur Event Danmark, der vil kunne øge forretningsudviklingen og professionalisering af kulturaktører i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Ravn

Fhv. MF (S) og byrådsmedlem, Vejen
lærer (Ribe Statsseminarium 1985)

0:000:00