Debat

Teaterleder om #MeToo: At arbejde med kultur forpligter

DEBAT: Det er kulturbranchen, der skal inspirere til fornyelse af samfundet, og derfor er det altafgørende, at der netop her bliver skabt trygge rammer for alle. Sker det ikke, bliver vi lige så falske som brugtvognsforhandleren og politikeren, skriver Kristoffer Møller Hansen.

#MeToo-kampagnen blev blandt andet markeret ved dette års Golden Globe, hvor en lang række stjerner fra klædt i sort.
#MeToo-kampagnen blev blandt andet markeret ved dette års Golden Globe, hvor en lang række stjerner fra klædt i sort.Foto: /ritzau/AP/Jordan Strauss
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristoffer Møller Hansen
Teaterleder på Holbæk Teater og formand for Teatrenes Interesseorganisations Uddannelsesudvalg

Natten til mandag i sidste uge gik Hollywoods prominente navne op ad den røde løber i sort tøj for at vise deres sympati med de kvindelige skuespillere, som er trådt frem i #MeToo-kampagnen, og som har fortalt om overgreb og krænkelser. Det gjorde de, samtidig med at min fire måneder gamle datter sov trygt.

Herhjemme, langt fra Hollywood, har avisen Politiken spurgt 364 kvindelige skuespillere, og det kom frem, at 241 kvindelige skuespillere har oplevet sexchikane. Selv sov jeg knap så trygt. Jeg havde som godnatlæsning læst 100 danske kvinders vidnesbyrd om sexkrænkelser i film- og teaterbranchen, som Information havde fået lov at gengive 12. december.

Hver eneste pige eller kvinde, som har oplevet et overgreb, er en kæreste, kone, søster, ven, kollega, mor eller datter. (Og i visse tilfælde kan kønnet være underordnet). Det handler altså om os alle sammen. Om gensidig respekt, og hvordan vi vil omgås i vores samfund. Vores kultur.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Lige så falske som brugtvognsforhandleren og politikeren
At der har været særligt fokus på kulturbranchen skyldes selvfølgelig det faktum, at #MeToo-kampagnen blev startet af skuespilleren Alessandro Milanos anklager mod filmproduceren Harvey Weinstein. Men måske også en forventning om, at de, der arbejder med kultur, er dannede, kultiverede mennesker. 

Ingen tvivl om, at det, der driver mange af os, som arbejder med, i og omkring kulturbranchen, er at kommentere, udfordre og måske ligefrem påvirke det samfund, som vi lever i. Vi er kulturen. Vi er sammenhængskraften. Vi er fortællingen om vigtigheden af at være. Og det forpligter! Det er os, der igennem kunsten skal skabe kulturen og inspirere til fornyelse af samfundet.

Jeg håber, at #MeToo-bevægelsen kun lige er begyndt! At det er dette årtis, måske århundredes største bevægelse mod trygt at kunne være den, man er og vil være, og som vi kun lige har set begyndelsen af.

Kristoffer Møller Hansen
Teaterleder på Holbæk Teater og formand for Teatrenes Interesseorganisations Udddannelsesudvalg

For at vi skal kunne gøre det sandt, er det altafgørende, at vi kan skabe trygge rammer, hvori alle kan udfolde sig trygt! Det må være enhver leders fornemmeste opgave, hvad enten ens titel er chef, producent, underviser, instruktør eller far. Sker det ikke, hvordan skal et publikum så kunne tage os, vores budskaber, iagttagelser, indspark seriøse? Vi bliver lige så falske som brugtvognsforhandleren og politikeren.

Begyndelsen til århundredets største bevægelse
Jeg håber, at #MeToo-bevægelsen kun lige er begyndt! At det er dette årtis, måske århundredes største bevægelse mod trygt at kunne være den, man er og vil være, og som vi kun lige har set begyndelsen af.

Jeg håber, at de uddannelsesteder, som uddanner fremtidens kulturledere, instruktører og producenter gør de 100 danske kvinders vidnesbyrd til en del af pensum. At det vendes og diskuteres. 

Jeg håber, at ledere, bestyrelser og alle, der på et givet tidspunkt bærer en ledertitel, vil tage problematikken alvorligt og gøre sig nogle overvejelser om den stilling, de besidder.

Jeg håber, at alle, der måtte opleve, eller som har oplevet et overgreb, tør stå frem, sige fra og gå et led op i hierarkiet til ledelsen eller bestyrelsen og fortælle om, hvad der er sket.

Og frem for alt, så håber jeg, at min lille datter kan vokse op og være tryg i verden. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00