Debat

Uskønt forløb om moms risikerer at koste kulturforbrugerne dyrt

Hvis regeringen fjerner momsfritagelsen for forfattervirksomhed og kunstnerisk aktivitet, vil det uundgåeligt medføre konsekvenser for de danske kunstnere og forbrugere. Flere kritiske spørgsmål om den politiske absurde og uskønne proces står fortsat ubesvarede, skriver Casper Klynge, Jørgen Ramskov, m.fl.

Man får unægteligt den mistanke, at EU gøres til en brik i et indenrigspolitisk spil. Det er useriøst over for EU-systemet og dybt skadeligt for de danske kunstnere, indholdsproducenter og forbrugere, skriver Jørgen Ramskov, m.fl.
Man får unægteligt den mistanke, at EU gøres til en brik i et indenrigspolitisk spil. Det er useriøst over for EU-systemet og dybt skadeligt for de danske kunstnere, indholdsproducenter og forbrugere, skriver Jørgen Ramskov, m.fl.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Gennem nogle måneder har vi set et uskønt politisk forløb udspille sig, der endte med et chokerende udfald i forrige uge: Regeringen har indgået aftale med en række partier om at fjerne momsfritagelsen for forfattervirksomhed og kunstnerisk aktivitet.  

Den lidt tekniske beskrivelse dækker over, at der vil blive lagt moms på betaling af rettigheder for eksempelvis musik, hvis aftalen bliver til lov. Skatteministeriet mener, at forslaget kan indbringe mellem 250 og 260 millioner kroner årligt til statskassen.

Konsekvensen er dog stor, for det betyder blandt andet, at tv-pakkerne bliver væsentlig dyrere i fremtiden. Udbyderne af tv-pakkerne vil nemlig skulle opkræves moms af rettighederne, og det vil uundgåeligt påvirke efterspørgslen efter danskproduceret indhold.  

Afsendere
  • Casper Klynge, vicedirektør, Dansk Erhverv
  • Ib Konrad Jensen, Danske Mediedistributører
  • Ulf Lund, direktør i Norlys
  • Kim Poul Christensen, mediedirektør, Yousee
  • Gorm Arildsen, CEO, Koda
  • Søren Birksø Sørensen, sekretariatschef, FDA Forenede Danske Antenneanlæg
  • Jørgen Ramskov, CEO, Producentforeningen
  • Jacob Hedebrink, CEO, Copydan Verdens-tv
  • Brian Lønroth, markedsdirektør, Fibia
  • Jakob Willer, direktør, Teleindustrien

Regeringen vil fremsætte lovforslaget med begrundelsen, at EU-retten kræver denne lovændring. Efter mere end 40 år med en momsfritagelse for kunstnernes rettigheder var det angiveligt pludselig tvingende nødvendigt at fjerne fritagelsen, måtte man forstå.  

Klar konklusion

Når vi betragter det med vantro, skyldes det, at et identisk lovforslag blev fremsat i december 2021 af den tidligere S-regering. Undervejs i forberedelserne indhentede Folketingets Skatteudvalg en ekstern, uvildig ekspert til at bedømme, om det virkelig også kunne passe, at EU krævede denne ændring. 

Tidligere generaladvokat ved EU-Domstolen Henrik Øe blev udpeget af Skatteudvalget til at afgive en redegørelse, og heri er konklusionen entydig:  

”Det er vores vurdering, at EU-retten – i modsætning til, hvad der antages i lovforslaget – ikke stiller krav om at gøre meddelelse af licens til ophavsrettigheder momspligtig … Der er med andre ord ikke et EU-retligt behov for at foretage den foreslåede ændring i muligheden for momsfri formidling.”  

Når vi betragter det med vantro, skyldes det, at et identisk lovforslag blev fremsat i december 2021 af den tidligere S-regering.

Casper Klynge, Jørgen Ramskov, m.fl.

Da udvalget fik forelagt denne konklusion, ændrede den politiske opfattelse i Folketinget sig ikke overraskende, og i begyndelsen af juni 2022 blev lovforslaget stemt klart og tydeligt ned i salen – kun Socialdemokratiet og SF stod bag forslaget. Partier som Venstre, Moderaterne, de Radikale og de Konservative stemte imod forslaget, og stormen var overstået.  

Vejen går via EU  

Det viste sig desværre kun at være forbigående. 

Trods de juridiske argumenter imod forslaget kan man konstatere, at denne gang har man via Skatteministeriet valgt at spørge EU-kommissionen, om de rent faktisk kræver denne ændring.  

Kommissionen vil givetvis svare, at der ifølge de fælles momsregler skal være moms på kunstneriske rettigheder. Det ved vi godt. For det besluttede EU for over 40 år siden. Men kommissionen kan ikke bestemme, om Danmark skal ophæve den stand still-bestemmelse, som vi – i overensstemmelse med EU-retten – indførte ved samme lejlighed, fordi Folketinget ønskede kunstneriske rettigheder fortsat skulle være fritaget for moms. 

Bevares, Kommissionen kan selvfølgelig svare ved at rejse en traktatkrænkelsessag mod Danmark, og så er sagen en anden. 

Men samtidig med at spørgsmålet er sendt afsted, har man nu indgået forlig med Dansk Folkeparti, SF og de Konservative om at gennemføre loven.  

Altså inden svaret fra EU er kommet. Så hvad skal man mene, og hvad skal man efterhånden tro på, når man betragter denne proces?

Læs også

Lukket proces  

Nu ved vi så intet om, hvad det konkret er, at Skatteministeriet har spurgt EU-Kommissionen om. Vi ved heller ikke, hvorfor man vælger at spørge Kommissionen og ikke Domstolen. Alt dette kan man nemlig som borger, virksomhed og organisation i Danmark ikke få indsigt i.  

Det sker med henvisning til lov om offentlighed i forvaltningen, fordi det, man nu har i gang, betegnes som lovforberedende arbejde af ministeriet.

Men da lovforslaget denne gang må forventes at være aldeles identisk med forslaget fra december 2021, kan der vel ikke længere være tale om lovforberedende arbejde?  

Til det lovforberedende arbejde hører jo også, at et lovforslag sendes i høring i offentligheden, men det lægges der ikke op til. Med andre ord er lovforslaget for længst forberedt og ministerielt gennemarbejdet, og dermed bliver henvisningen til offentlighedsloven tilsyneladende en bekvem måde for ministeriet og regeringen at lukke dørene til processen.

EU bruges som brik i et indenrigspolitisk spil  

Man forundres og fortvivles over den politiske proces.

Vi vil indtrængende appellere til, at fornuftige stemmer trækker støtten til dette lovforslag.  

Casper Klynge, Jørgen Ramskov, m.fl.
  

Her skal man vist være velbevandret på de christiansborgske gange for at kunne se den dybere mening. Vi kan i hvert fald ikke, og vi vil indtrængende appellere til, at fornuftige stemmer trækker støtten til dette lovforslag.  

Derfor var det på sin vis beroligende at læse Altinget 13. marts, hvor flere af ordførerne tilkendegav, at de fortsat ikke ønsker, at kulturmomsen skal være med til at finansiere det indgåede fængselsforlig.

”Vi er dybt imod, at kulturen skal finansiere retssystemet,” sagde Mai Mercado (K) for eksempel, og regeringspartiet Venstres skatte- og kulturordfører Jan E. Jørgensen sekunderede argumentet:

”Jeg er stadig imod kulturmomsen,” lød det. Han betegner det som en sejr, at EU-systemet nu bliver spurgt om den lovmæssige begrundelse for at fjerne kulturmomsen.

Står partierne fast?  

Netop derfor er det så også helt uforståeligt, at fremgangsmåden, efter vores opfattelse, bliver, at når man endelig vælger at spørge ”nede i EU”, venter man ikke på svaret, men sætter fuldt speed på processen.

Vi risikerer at indføre en lov, som siden viser sig at være en overimplementering. Det ulykkelige i dén forbindelse er, at hvis man først fjerner momsfritagelsen, vil Danmark aldrig kunne genindføre den. 

Man får unægteligt den mistanke, at EU gøres til en brik i et indenrigspolitisk spil.

Casper Klynge, Jørgen Ramskov, m.fl.
Lovændringen er irreversibel og burde kun kunne finde sted, hvis Danmark reelt udfordrede EU-retten – men Danmark har på intet tidspunkt fået en henvendelse herom fra EU-Kommissionen.   

Man får unægteligt den mistanke, at EU gøres til en brik i et indenrigspolitisk spil. Det er useriøst over for EU-systemet og dybt skadeligt for de danske kunstnere, indholdsproducenter og forbrugere.   

For i sidste ende vil dette uskønne og næsten absurde forløb gøre det dyrere at være forbruger af dansk TV- og kulturindhold og uundgåeligt medføre konsekvenser for de danske kunstnere. I en tid hvor vilkårene for dansk indhold i forvejen er under pres – og hvor behovet for at bakke op om det derfor er stort. Af hensyn til forbrugerne, vores danske kunstnere og indholdsproducenter, og i sidste ende vores sammenhængskraft som samfund.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Ramskov

Afgående direktør, Producentforeningen (1/8-2024), formand for Copenhagen Film Fund og Teater Grob
journalist (DJH 1988)

Casper Klynge

Vicedirektør, Dansk Erhverv (bl.a. digitalt område)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002)

Ib Konrad Jensen

Kommunikationsdirektør, Danske Mediedistributører

0:000:00