Charlotte Broman Mølbæk
 svarer 
Joy Mogensen

Charlotte Broman Mølbæk (SF) spørger kulturministeren, Joy Mogensen, om give § 5-teatrene mulighed for at udvide deres bestyrelser således, at bestyrelsernes sammensætningen tilnærmes, hvad der gælder for Folketeatret

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 20, Spørgsmål 5
Er ministeren åben for give § 5-teatrene mulighed for at udvide deres bestyrelser således, at bestyrelsernes sammensætningen tilnærmes, hvad der gælder for Folketeatret j § 4, st. 4 i bekendtgørelsen nr. 1343 af 22. november 2016 om teatre og andre institutioner på scenekunstområdet med særlige opgaver, hvorefter Folketeatret har 8 medlemmer for at sikre den lokale forankring, og at der skabes et styrket lokalt hensyn i forhold til de regionale kraftcentre, da de har en række forpligtelser over for kommunale og lokale aktører? Hvis ministeren ikke ønsker dette, vil ministeren da etablerer en ordning, hvor ministeriet, Slots- og Kulturstyrelsen og kommunen udpeger bestyrelsesmedlemmer på baggrund af indstillinger fra teatrene således, at det sikres, at udpegningerne i praksis sker på baggrund af teatrets vurderinger og behov for særlige kompetencer, faglighed eller lokale forankring.

Svar fra onsdag den 27. november 2019
Indledningsvist vil jeg gøre opmærksom på, at spørgsmålet om bestyrelserne for de nye teatre under scenekunstlovens § 5 ikke er en del af lovforslaget L 20. Lovforslaget udmønter en mindre del af stemmeaftalen af 20. marts 2019, om udvidelse af kategorien af teatre og andre institutioner på scenekunstområdet, der kan modtage direkte statsligt tilskud. Med lovforslaget foreslås således, at teatre, der varetager særlige opgaver regionalt på tværs af flere kommuner, fremadrettet kan blive omfattet af scenekunstlovens § 5. Med lovforslaget foreslås endvidere, at kulturministerens forhandlingsforpligtelse vedr. refusionsordningen fremadrettet alene sker med KL.

Dok. nr. 19/03613-2 Nærværende spørgsmål sigter som det tidligere besvarede spørgsmål 4 (Lov nr. L 20) til de tre nye teatres bestyrelser og deres sammensætning. Som jeg svarede i spørgsmål. 4, er jeg helt enig i, at det også fremadrettet er vigtigt, at der bliver taget hensyn til teatrenes lokale forankring.

Det er baggrunden for, at teatrenes bestyrelsessammensætning i stemmeaftalen indgået mellem den daværende VLAK-regering og Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, fastlægges som følger: " […] Teatrenes bestyrelser skal fortsat balancere hensynet til den lokale forankring, med dertilhørende kommunal og lokal medindflydelse i bestyrelserne. Derfor vil kulturministeren gennemgøre en ændring af bekendtgørelse om teatre og andre institutioner på scenekunstområdet med særlige opgaver, således at stat og hjemstedskommune hver udpeger to medlemmer, Statens Kunstfond udpeger ét medlem, og teatrets medarbejdere udpeger ét medlem. […]" I det udkast til bekendtgørelse om teatre og andre institutioner på scenekunstområdet med særlige opgaver, som netop er sendt i offentlig høring, er der indsat en bestemmelse, som direkte vedrører hensynet til, at den lokale forankring, herunder kommunal og lokal medindflydelse. Bestemmelsen som findes i bekendtgørelsens § 4, stk. 6, lyder:

”Ved udpegning til bestyrelser efter stk. 5 skal hensynet til den lokale forankring herunder kommunal og lokal medindflydelse tilgodeses.” Det stk. 5, der refereres til, indeholder bestemmelsen om sammensætning af bestyrelserne for Fredericia Teater, Randers Teater og Vendsyssel Teater.

Jeg mener således, at der i tilstrækkelig grad er indtænkt hensyn til lokal forankring i den bekendtgørelse, jeg har sendt i høring.

Som jeg har tilkendegivet i mit svar på spørgsmål 4, synes jeg ”det er naturligt, at der vil være en dialog mellem ministeren og teatrene i forbindelse med bestyrelsens udpegning”.

Jeg mener dog ikke, det vil være hensigtsmæssigt at lave en ordning, hvorefter udpegning af bestyrelsesmedlemmer sker ud fra en indstilling fra det enkelte teater.

Rasmus Prehn Side
0:000:00