svarer 
Ane Halsboe-Jørgensen

Kulturudvalget spørger kulturministeren, Ane Halsboe-Jørgensen, om ministeren vil kommentere præsentationen af 27. april 2022 fra Dansk Vejhistorisk Selskab vedr. museumsloven, herunder de tre forslag i præsentationen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 135, Spørgsmål 19
Vil ministeren kommentere præsentationen af 27. april 2022 fra Dansk Vejhistorisk Selskab vedr. museumsloven, herunder de tre forslag i præsentationen, jf. L 135 - bilag 7?

Svar fra tirsdag den 24. maj 2022
Jeg har forelagt materialet fra Dansk Vejhistorisk Selskab for Slots- og Kulturstyrelsen, herunder forslaget om at etablere et Center for Dokumentation og Information, som i løbet af en periode på syv år skal opbygge den nødvendige viden på området om den vejbaserede infrastruktur.

Slots- og Kulturstyrelsen har oplyst følgende:

”Slotsog Kulturstyrelsen har igennem adskillige år i samarbejde med de kulturhistoriske museer administreret bevaringsindsatsen inden for den landbaserede infrastrukturs kulturhistorie. Styrelsen anerkender det store, frivillige arbejde som udføres af Dansk Vejhistorisk Selskab, og som styrelsen også i forskelligt omfang har draget nytte af. Det er imidlertid styrelsens vurdering, at der ikke er behov for et egentligt videnscenter for dokumentation og vidensdeling For så vidt angår de uheldige sager om beskadigelse af beskyttede vejrelaterede fortidsminder, som omtales i selskabets materiale, er det styrelsens opfattelse, at disse sager har givet anledning til, at broforvaltere, entreprenører mv. i de seneste år er blevet markant mere opmærksomme på beskyttede broer mv. I forlængelse heraf har styrelsen haft positiv dialog med flere større entreprenørvirksomheder, myndigheder mv., og bl.a. oplyst om museumslovens regler ved brobranchens nationale fælleskongres Brodag.

I øjeblikket er styrelsen, som det bl.a. fremgår af svar på KUU spørgsmål 7 ad L 135, ved at udarbejde en fredningsstrategi, som skal sikre udvalgte fortidsmindetyper fra Dok. nr. 42760 nyere tid, hvori den landbaserede infrastrukturs kulturarv er et af fokusområderne. Det er styrelsens erfaringer fra tidligere registreringsprojekter, at der ved fredningsarbejdet er brug for en fleksibel arbejdsform, som adskiller sig fra den tilgang, man har haft i eksemplet fra Norge, der nævnes i materialet fra Dansk Vejhistorisk Selskab. Styrelsen vil naturligvis inddrage interessenter, organisationer, museer mv. i arbejdet i relevant omfang.” Jeg henholder mig til Slots- og Kulturstyrelsens bemærkninger og henviser i øvrigt til mine svar på tidligere spørgsmål i relation til bevaringsindsatsen for den landbaserede infrastruktur, herunder mit svar på KUU spørgsmål 17 ad L 135.

Ane Halsboe-Jørgensen Side
0:000:00